og

Østers fra Vadehavet

af | 5. jun 2011 | Fisk og Skaldyr, Forretter, Opskrifter

Stillehavs Østers fra Vadehavet

Østers, eller nærmere omtalt Stillehavsøstersen, Crassostrea, kan i dag samles flere steder i det danske vadehav. Den er med sandsynlighed kommet til området i ballasten på skibe fra de steder, hvor den er mere naturlig.

Læs om: Østers med agurkeskum // Gratinerede og Dybstegte Østers

Ud for Ribe og op til Esbjerg og Fanø området findes den flere steder. Ved Ribe kan man tage på organiserede Østers ture, hvor man går ud til Østersbankerne. Turen ud til bankerne tager ca. 1 – 1½ time. På Fanø er det noget nemmere, da bankerne ligger mellem Fanø og Esbjerg. Desuden kan man nøjes med et par gummistøvler, hvor det ved Ribe påkræves vaders. Det tager ca. 15 minutter, at gå ud til bankerne og der er mere end rigeligt af dem. Efter at have misset turen ved Ribe og sæsonen næsten var over fandt jeg ud af, at en af Fanøs cafeer arrangerer østers tur. Jeg fik mig tilmeldt på en skøn solfyldt og vindstille søndag i april. Efter de ca. 15 minutters vandring ud til bankerne lå østersene lige under sandet. Jeg fik samlet en halv spandfuld efter en lille times tid. Selve turen ud til bankerne var alle pengene værd.

Halen ved Fanø

Når man nærmest står mellem Esbjerg og Fanø, hvor kun en dyb sejlrande adskiller en fra, at gå den sidste kilomet til Esbjerg er en fantastisk oplevelse. Da vi kom ind på “land” igen blev de første friske østers åbnet og arrangøren af turen Jesper havde medbragt en flaske kølig Sylvaner fra Luxembourg. Jeg har flere gange smagt østers, men smagen er fortsat ikke mig og vil hellere have muslinger. Efter turen tilberedte jeg halvdelen af østersene i deres skaller på Weberen og den anden halvdel blev åbnet og gratineret med en passende hollandaise sauce. Vi brugte den resterende hollandaise sauce til, at dryppe over de grillede østers. Jeg gav dem ca. 20 – 25 minutter på grillen, eller indtil de havde åbnet sig.

Grillede Østers

En reminder omkring disse ture er, at det altid er på eget ansvar, at spise de østers du finder samt du aldrig kan vide dig sikker for bakterier. Dog er der en lille tommelfingerregel. Sålænge vandet ikke er over 7 grader kan du være på den sikre side. Men igen på eget ansvar. En anden ting er, at du aldrig tager alene afsted på disse ture. Ved Fanø er der flere steder, hvor du går du går gennem slammet og du kan have store vanskeligheder selv, at få gummistøvlen og dig selv op igen. Derfor er det en god ide, at være flere afsted på disse ture.

Efterskrift:

Indlægget skrev jeg tilbage i 2011, hvor det stadig var sikkert at samle østers på Fanø. Siden da er der desværre sket en forværring af udslip fra Esbjerg Havn som gør at det ikke længere er sikkert at indtage opsamlede østers fra Fanø.

Spand med Østers fra Vadehavet

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

7 Kommentarer

  1. Frk Skjold

    Må lige tilføje: Det kræver ganske rigtigt vaders, at gå turen ud fra Ribe, men jeg vil alligevel anbefale det af to årsager. Først og fremmest kan man låne vaders hos vadehavscentret, der også har guidede ture ud til bankerne. For det andet har de styr på bakterierneniveauet i de kære østers, noget jeg ikke ville stole på, hvis turen gik fra fanø. Både fordi en del spildevand havner i det område og fordi det tidligere er lykkes at lægge 4 jyske borgmestre med seriøst maveonde, fordi der er nogle opportunister, som tilbyder ture fra øen. – Men du har helt ret, det er en stor oplevelse at stå derude.

    Svar
    • wp-admin

      Hej Skjold
      Tak for dit svar og advarsel mod østers fra Fanø. Angående Ribe (Vadehavscentret) ikke kan have styr på bakterieforholdene endnu, da fiskerne endnu ikke må trawle østers, selv om det kan være en stor hjælp for Blåmuslinge bestanden. Udover en cafe på Fanø kan man komme på ture, som organiseres af naturvejledere, ligesom på Rømø. Vadehavscentret giver samme advarsel, at det er på eget ansvar at spise rå østers på turen.

      Svar
  2. Frk Skjold

    Vil du uddybe, hvad du mener her “Angående Ribe (Vadehavscentret) ikke kan have styr på bakterieforholdene endnu, da fiskerne endnu ikke må trawle østers, selv om det kan være en stor hjælp for Blåmuslinge bestanden” – da jeg ikke er helt sikker på, at jeg forstår det rigtigt?

    Svar
    • wp-admin

      Der har gennem længere tid været en tale om, at trawle Østers ud for Ribe og Rømø til konsum, hvilket har været afvist af myndighederne grundet risikoen for bakterier.
      Du har ret i, at flere borgmestre og amtsborgmestre til et arrangement fik forgiftning.

      Svar
  3. Frk Skjold

    Ah, så er jeg med. Jeps, jeg er klar over, at der er en del i lokalmiljøet, der ønsker tilladelse til at trawle. Om det er fornuftigt skal jeg ikke kunne sige, da vadehavet jo er en art kaffefilter for umådelige mængder vand og som følge deraf sediment. Ligesom jeg godt ved, at der er naturvejledere, der har styr på deres ting på Fanø.
    Jeg ville alligevel foretrække vadehavet, da det netop er en banke længere væk fra sejlrenden, der jo netop pga Esbjergs store offshoretrafik er lidt af en motorvej.(Selvom det stadig ikke er en garanti mod noget, når det gælder østers og bakterier). Blot derfor jeg ville påpege, at vaders er til låns for alle der måtte ønske.

    Svar
  4. wp-admin

    Du har ret i skibstrafikken ved Esbjerg, hvilket kan være en risiko.
    Var ikke klar over, at de nu låner vaders til turgæsterne. Jeg har tidligere tilmeldt mig en tur, hvor leje af vaders kostede ca. kr. 100 – 150, hvilket i sig selv ikke er dyrt forhold til, at skulle investerer i et par for en enkelt gang.

    /Søren

    Svar
  5. Frk Skjold

    Altså når du siger det på den måde, så bliver jeg da helt i tvivl 🙂 researchede på de østers + ture sidste år og var selv ude på en banke. Med lånte vaders og var helt sikker på, at de sagde de lånte ud til alle…. hm…

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!