og

Flæskesteg med sprød svær

af | 28. nov 2019 | Hovedretter, Jul, Opskrifter, Svinekød

Opskrift på flæskesteg

Flæskesteg med skønne sprøde svær der knaser, er en ægte klassiker der stadig smager fantastisk godt.

Her får du opskriften på en perfekt måde, at lave en flæskesteg på, der både har saftigt kød og super sprøde svær.
Måden er let, at gå til og der er kun tre ting man skal huske for, at få den perfekte og skønneste flæskesteg, der nærmest passer sig selv i ovnen.

Sådan laver man flæskesteg

Sørg for, at købe en kamsteg af 1 kg, men gerne derover da du derved får et bedre resultat, da kødet tilberedes mere nænsomt og forbliver saftigt.
Jeg tilbereder min flæskesteg ved, at stille ovnen på 200 grader, hvor kamstegen steges i 35 minutter pr. halve kilo dvs. pr. 500 g. Den kamsteg jeg lavede til denne opskrift vejede helt præcis 1777 g.

Læs også om disse gode jule opskrifter: Langtidsstegt Andesteg // Brunede Kartofler // Hjemmelavet Rødkål // Flæskestegs Sovs // Stegt Kalkun

Opskrift på flæskesteg

Flæskesteg med sprød svær

Klassisk flæskesteg med saftigt lækkert kød og super sprøde svær. Du får tre tips til, hvordan flæskestegen bliver sprød hver gang.
3.60 fra 5 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Hovedret, Svinekød, Saucer, Opskrift
Køkken: Dansk
Forb. tid: 25 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 1 time 55 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Flæskesteg

  • 1 kamsteg af 1 kg. eller mere
  • 2 – 3 spsk salt gerne flagesalt
  • 4 laurbærblade
  • 2 skalotteløg
  • 1 porre
  • 3 gulerødder
  • ¼ knoldselleri
  • 6 hele peberkorn
  • 8 stilke frisk timian
  • 1 liter vand

Flæskestegssovs

  • Stegeskyen fra bradepanden
  • 70 g. smør
  • 70 g. mel
  • Fløde
  • Kulør
  • Salt og peber

Sådan gør du

Flæskesteg

  • Sørg for, at kamstegen er ridset enten ved, at bede slagteren om det, eller selv ridse den efter, så den er ridset helt ud til kanten af stegen. Når du ridser, skæres der mellem sværene gennem fedtet og ned til kødet, men IKKE gennem kødet.
  • Drys kamstegen med rigeligt salt mellem sværene. Mas evt. saltet mellem fingrene inden det drysses mellem sværene. Her skal der være masser af salt, da det sørger for, at udtørre sværene så de bliver dejlig sprøde.
  • Skær skalotteløget, porren, gulerødderne og gulerødderne i mindre stykker, som kommes i en bradepande sammen med vandet, timianstilkene, laurbærbladene og peberkornene.
  • Placer kamstegen på en bagerist som sættes i en ovn ved 200 grader i 35 minutter pr. halve kg (500 g.)
  • Stil bradepanden under risten så safterne fra flæskestegen drypper ned i bradepanden. Alle de gode ting i bradepanden skal efterfølgende bruges til en skøn flæskestegssauce.
  • Hvis sværene på flæskestegen ikke er helt sprøde kan man skrue op for temperaturen til 250 grader. HUSK, at holde godt øje med sværene når man skruer op for temperaturen.
  • Si skyen fra bradepanden over i en gryde eller skål, som skal bruges til flæskestegssovsen.

Flæskestegssovs

  • Varm en gryde op ved middelvarme, hvori smørret kommes i.
  • Lad smørret smelte og drys melet i, som skal falde til bunds uden, at piske eller røre i det.
  • Pisk mel og smør sammen, og lad det ”stege” lidt for, at fjerne melsmagen.
  • Hæld lidt af stegeskyen i af gangen, mens man pisker i sovsen.
  • Når sovsen har fået den rette tykkelse hældes lidt piskefløde i, hvorefter flæskestegssovsen kan få sin rette farve med lidt kulør. Husk kun at komme et par dråber i af gangen.
  • Smag nu til med salt og peber.

Noter

Har du rester af flæskestegen vil den være perfekt til dagen efter, hvor den smager super godt til frokost.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Jeg valgte først at tilberede flæskestegen i 1½ time, hvorefter jeg målte dens kernetemperatur ved, at stikke et stegetermometer ind fra siden, hvor den målte 57 grader.
Den fik derfor 15 minutter mere, hvorefter kernetemperaturen kom op på 62 grader, hvorefter jeg tog den ud af ovnen.
Kernetemperaturen skal være på mindst 62 grader, og ikke over 65 grader.

Derfor tjekker jeg altid min kamsteg med et stegetermometer, da jeg vil sikrer mig, at kødet er saftigt.
Da nogle enkelte af sværene ikke var helt sprøde lagde jeg et styk sammenfoldet stanniol under kamstegen for, at løfte den op, hvorefter jeg tændte grillen i ovnen, åbnede ovnlågen og holdt godt øje med den. Når sværene begynder at boble og man med en kniv kan høre, at de er sprøde tages den ud af ovnen.

Lad flæskestegen dernæst hvile i ca. 10 – 15 minutter under et stykke bagepapir og viskestykke.
Pakkes den ind i stanniol bager den videre, da stanniol holder på varmen. Flæskestegen kan derfor ende med at blive tør.

De bedste tre tips til den perfekte flæskesteg er:

1. 35 minutter pr. halve kilo ved 200 grader.
2. Kernetemperaturen skal ikke under 62 grader og ikke over 65 grader.
3. Er sværene ikke helt sprøde, så skru op for ovnens temperatur til 250 – 260 grader, hvor du holder godt øje med stegen.

Til en klassisk flæskesteg hører der selvfølgelig en skøn flæskestegssovs til, hvilket er ret nem at lave, når man først følger min opskrift på selve flæskestegen.
Når man bruger den skønne sky der ligger i bradepanden under kamstegen får man masser af ægte flæskestegssmag i sin sovs.

Selv om rigtig mange får flæskesteg juleaften enten til anden og i Sønderjylland sammen med medisterpølsen og måske også en and kan man sagtens lave en flæskesteg på andre tider af året.


Kamsteg med svær

Sørg for, at ridse kamstegen så den er ridset helt ud, og ned til kødet, men ikke gennem kødet.

Knasende sprød flæskesteg

Lad flæskestegen hvile små 15 minutter inden den skæres ud i skiver.

Sådan bliver sværene sprøde på en flæskesteg

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

2 Kommentarer

  1. Stathis

    Dear Soren. I did the recipe and it was fantastic. I donot know if it is the kind of pork we have in Greece or not, but i coulf smell the characteristic smell of pork. Do you have any idea how can i put it away??? Many thanks

    Svar
    • Søren

      Hi Stathis
      Sounds great.
      The piece is a joint of pork from the breast or neck.
      Hope that will help you.
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!