og
Frikadelle opskrift

Frikadeller med sauteret spidskål og kartofler vendt i løvstikke pesto kan strække sig over flere dage og er nem, at gå til. Derfor passer den super godt til en en travl hverdags aftensmad. Desuden er hjemmelavede frikadeller noget alle kan være til da de er meget billige at lave.

Der er rigtig mange forskellige frikadelle opskrifter, især dem der smager som derhjemme. Jeg kan fortsat ikke ramme min mors frikadeller. Nærmere bestemt minderne om frikadellerne fra min barndom. På trods af at mine egne frikadeller med tiden er blevet rigtig gode.

Tilbehør til disse frikadeller består af sauteret spidskål, men det kunne også have være dampet. Kartoflerne er kogt og dernæst vendt i løvstikke pesto. I stedet for pesto kan de vendes i olivenolie og citronsaft.

Frikadeller Opskrift

Min opskrift på gammeldags frikadeller er meget klassisk. Jeg bruger næsten altid halv svinefars og halv kalvefars når jeg laver frikadeller, da jeg synes at denne smag er bedst. Dermed ikke sagt at ren svinefars ikke kan bruges, hvilket det sagtens kan. Jeg bruger i denne version mælk og en kombination af hvedemel og rasp. På den måde bliver frikadellerne mere sprøde. Man kan i stedet anvende ren rugmel som giver nogenlunde samme resultat.

En vigtig ting når man laver frikadeller er at lade den rørte fars hvile i omkring 30 minutter, så den bedre sætter sig. På den måde er man meget lang.

Når de steges på panden er det en god ide varmen er middelhøj og man bruger fedtstof. Jeg bruger margarine, men en kombination af neutral olie og smør kan også bruges som fedtstof når frikadellerne skal steges. På den måde hænger de ikke fast på panden.

Tidsmæssigt tager det ca. 1 – 1½ times arbejde, at lave mad til 2 – 3 dage, hvor tiden kan bruges til noget andet de andre dage.

Prøv disse opskrifter: Kartoffelsalat // Ribbensteg // Farserede Porrer // Stegt Flæsk med Persillesovs  

Frikadeller

No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Svinekød, Kalvekød, Hovedret,
Køkken: Dansk
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Frikadeller

  • ½ kg Kalv og flæsk kan også være ren flæskekød
  • 1 æg
  • 1 dl. mælk
  • ½ dl hvedemel Alternativt kan hvedemel og rasp erstattes med rugmel.
  • ½ dl rasp
  • 1 revet løg
  • Salt og peber
  • Smør eller margarine

Tilbehør

  • 1 spidskål
  • 1 kg. kartofler
  • 1 citron
  • Olivenolie

Sådan gør du

Frikadeller:

  • Riv løget (har du ikke et rivejern kan du enten bruge en stavblender eller hakke det meget fint).
  • Læg kødet i en skål.
  • Kom løg, mel, rasp, æg, mælk og salt og peber i.
  • Bland det hele med en ske.
  • Stil det i køleskabet i 30 – 60 minutter. Frikadellerne bliver bedre af, at hvile.
  • I mellem tiden forbereder man tilbehøret du kartoflerne og spidskålen.
  • Når frikadelle farsen har hvilet er det tid til, at stege dem.
  • Såfremt der ikke er plads på panden til alle frikadellerne, steges første hold, som efterfølgende lægges i et fad og i ovnen på maks. 100 grader.
  • Brug en ske til, at forme farsen. Tag nu en god klat fars med skeen og læg det i den anden hånds håndflade og skrab det af igen. Gør dette igen indtil du har formet en frikadelle.
  • Du kan også forme al farsen inden du steger dem.
  • Varm panden op ved middel varme. Kom en god klat smør/margarine på panden.
  • Når fedtstoffet er bruset af dyppes skeen i det. På den måde sætter farsen sig ikke fast på skeen.
  • Læg den formede fars på panden langs kanten. Læg de andre ved siden, så de alle ligger på panden i cirkelform.
  • Når de har fået 5 – 8 minutter vendes de med en paletkniv og steges igen i 5 minutter. Så er de færdige.

Tilbehør

  • Kartoflerne skrælles eller skrubbes og koges under i saltet vand i 20 minutter. De kan sættes over 10 minutter inden frikadellerne steges.
  • Snit spidskålen i strimler. Sauter den på en middel varm pande i 3 – 5 minutter mens det vendes. Ønsker du i stedet, at dampe spidskålen deles den i fire dele og kommes i kogende vand i 5 minutter.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Frikadeller er en meget billig spise og da jeg selv var på SU var en stor bunke frikadeller en nem måde, at få både billig aftensmad og frokost på. Et par frikadeller på noget brød til frokost næste dag kan næsten ikke blive nemmere.

Sådan laver du frikadeller

Kalvefars og svinefars

Placer farsen i en skål.

flæskefars med revet løg

De revne løg kommes i flæskefarsen.

Tilsæt mel og rasp til frikadelle farsen

Mel og rasp kommes i.

Et æg kommes i farsen
Ægget kommes i.

Ægget kommes i.

Smag frikadellen farsen til med salt og peber
Salt og peber

Tilsæt Salt og peber

Rør frikadellefarsen sammen
Det hele røres til en fars som stilles på køl i 30 – 60 minutter.

Det hele røres til en fars som stilles på køl i 30 – 60 minutter.

Frikadeller steges på panden

Frikadellerne steges ca. 5 – 8 minutter på hver side.

Frikadellerne vendes på panden

Når de har fået 5 – 8 minutter vendes de med en paletkniv og steges igen i 5 – 8 minutter. Så er de færdige.

Frikadeller serveret med kartofler

 

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!