ForsideFondKalvefond

I opskriftssamlingen over fonde er det nu den mørke kalvefonds tur, som er en vigtig ingrediens til den ultimative rødvinssauce. Mange vil måske tænke, at der er for besværligt, at stå og lave en sin egen kalvefond, men tidsmæssigt passer den sig selv.
Et gæt er, at det i alt tager 60 minutters arbejde. Så undskyldninger er der ikke mange af.
Du vil få omkring 5 – 2½ liter afhængig af om du koger den yderligere ned.


Kalvefond
 
Forberedelse
Tilberedning
Total
 
Søren:
Køkken: Fransk
Opskrifttype: Fond
Ingredienser
  • 2 kg. kalveben
  • 1 -2 gulerødder i skiver
  • 1 hakket løg gerne med skrællen på
  • ½ halv knoldselleri i tern.
  • 1 helt hvidløg, grofthakket
  • 1 porre i ringe
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 10 peberkorn
  • 5 l. vand
  • 10 stilke frisk timian
  • 3 laurbærblade
  • Salt
Fremgangsmåde
  1. Brun kalvebenene i ovnen i ca. 30 minutter ved 250 grader, eller indtil de bliver mørke og så meget af fedtet er smeltet af benene.
  2. Svits grøntsagerne i en stor gryde til de har fået farve.
  3. Kom benene ved, og tilsæt tomatpuré og dernæst de øvrige ingredienser.
  4. Lad det hele koge op, og skru dernæst ned til meget svag varme, og lad fonden simre i 10 - 12 timer underlåg.
  5. Stil evt. fonden til afkøling i 4 timer, eller som jeg gør til dagen efter.
  6. Dagen derpå fjernes evt. overskydende fedt som har lagt sig øverst på fonden.
  7. Si fonden gennem et klæde.
  8. Kog evt. fonden yderligere ned til halvdelen, da den derved bliver mere kraftig.
  9. Som nævnt i en af de andre opskrifter om fond, hælder jeg 4 -5 dl. i fryseposer, og har på den måde altid noget hjemmelavet fond.

 

Related posts:


Kommentarer

Kalvefond — 20 kommentarer

  1. Får røde øre – løb tør for fond i fryseren – når jeg så læser dit indlæg….jeg må hellere får bestilt nogle ben 🙂

    Dejligt at mange efterhånden selv laver sin fond.
    En kok viste mig engang at han brændte alle sine grøntsager på varme pander uden fedtstof før han kom dem i sin fond – det skulle give en røget smag og selvfølgelig lidt farve.

    /Erland

  2. Pingback: Kæber der gør lykke | GASTROmad

  3. Pingback: Mortens Andebryster med Butternutblåbær puré. | GASTROmad

  4. Pingback: Hønsefond | GASTROmad

  5. Pingback: Tournedos i Spanske Klæder | GASTROmad

  6. Pingback: Boeuf Bourguignon | GASTROmad

  7. Pingback: Langtidsstegt Kalvecuvette | GASTROmad

  8. Pingback: Røgede Svinekæber | GASTROmad

  9. Vil prøve at lægge mig ud med at lave en kalvefond, det er dog første gang det skal prøves , så jeg kan få lavet en lækker rødvinssauce til nytårsaften .

  10. Pingback: Fyldt svinemørbrad af ramsløg og ost |

  11. Pingback: Chili Con Carne den stærkeste opskrift |

  12. Pingback: Boeuf Bourguignon |

  13. Pingback: Langtidsstegt Kalvecuvette |

  14. Er lidt i tvivl: Koges fond med eller uden låg? Uden koger det jo hurtigere ind, men gør dette noget ved den færdige fond.

    • Fonden simrer med låg i ca. 10 timer. Du kan også nøjes med 6 – 8 timer. Ønsker du den meget kraftig koger du den ind uden låg, efter den er siet.
      Bedste hilsner
      Søren

  15. Hej Søren
    Jeg er på mit første forsøg med fond projektet.
    Jeg kan ikke helt dreje hvordan 5 liter vand kogt over 10 timer kan give 5 liter fond.
    Skal der bare spædes op med vand undervejs?
    Hjæææælp en førstgangs koger.

    • Hej Lagoni

      Jeg forstår godt dit spørgsmål.
      Jeg kan se, at jeg er lidt misvisende i opskriften, som skal tilrettes.
      Der skulle have stået, at fonden koges op, og dernæst skrues der ned til svag varme, hvor fonden simrer under låg i ca. 10 timer.
      Det under låg mangler.
      Du kan evt. spæde med lidt mere vand, hvis du ikke har haft låg på gryden.
      Hvis du koger den ned til 2½ liter, når den er siet bliver den mere kraftig. Og ja, det med de 5 liter passer heller ikke helt.

      Bedste nytårs hilsner
      Søren

Skriv meget gerne en kommentar til opskriften eller bloggen