og

Kalvefond – Opskrift på fond af kalv

af | 4. okt 2011 | Fond, Opskrifter, Saucer

Ingredienser til kalvefond

Kalvefond er en af de vigtigste ingredienser i en perfekt sauce.

I opskriftssamlingen over fonde er det nu den mørke kalvefonds tur, som er en vigtig ingrediens til den ultimative rødvinssauce. Mange vil måske tænke, at der er for besværligt, at stå og lave en sin egen kalvefond, men tidsmæssigt passer den sig selv.
Et gæt er, at det i alt tager 60 minutters arbejde. Så undskyldninger er der ikke mange af.
Du vil få omkring 5 – 2½ liter afhængig af om du koger den yderligere ned.

Opskrift på kalvefond

En kalvefond som denne kræver selvfølgelig kalveben og en god sjat grøntsager. Kalvebenen har de fleste slagtere og større supermarkeder. Hvis de ikke ligger inden med kan du altid bede dem få dem hjem. De koster ligeledes ikke alverden. Grøntsagerne er primært rodfrugter, løg og porre og krydderier som timian.

Den vigtigste del er at en fond med masser af smag som denne skal simre i helst 6 til 8 timer. På den måde bliver smagen rigtig lækker. Når den har simret sies den, og du kan efterfølgende koge den længere ned, hvilket gør den endnu kraftigere.

Prøv også: Grøntsagsfond

Kalvefond

Kalvefond er en essentil fond som bruges i rigtig mange saucer, supper og gryderetter.
4.50 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Fond, Saucer, Supper, Simreretter
Køkken: Fransk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 12 timer
Samlet tid: 12 timer 30 minutter
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 2 kg. kalveben
  • 1 -2 gulerødder i skiver
  • 1 hakket løg gerne med skrællen på
  • ½ halv knoldselleri i tern.
  • 1 helt hvidløg grofthakket
  • 1 porre i ringe
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 10 peberkorn
  • 5 l. vand
  • 10 stilke frisk timian
  • 3 laurbærblade
  • Salt

Sådan gør du

  • Brun kalvebenene i ovnen i ca. 30 minutter ved 250 grader, eller indtil de bliver mørke og så meget af fedtet er smeltet af benene.
  • Svits grøntsagerne i en stor gryde til de har fået farve.
  • Kom benene ved, og tilsæt tomatpuré og dernæst de øvrige ingredienser.
  • Lad det hele koge op, og skru dernæst ned til meget svag varme, og lad fonden simre i 10 – 12 timer underlåg.
  • Stil evt. fonden til afkøling i 4 timer, eller som jeg gør til dagen efter.
  • Dagen derpå fjernes evt. overskydende fedt som har lagt sig øverst på fonden.
  • Si fonden gennem et klæde.
  • Kog evt. fonden yderligere ned til halvdelen, da den derved bliver mere kraftig.
  • Som nævnt i en af de andre opskrifter om fond, hælder jeg 4 -5 dl. i fryseposer, og har på den måde altid noget hjemmelavet fond.

Noter

Frys fonden i mindre portioner så har man altid lidt ved hånden.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Sådan bruger du kalvefond

Kalvefond er som jeg skriver en utrolig vigtig del af forskellige saucer og kan ligeledes bruges i supper og gryderetter. Når du bruger fond af kalv får du grundsmag der harmonere fantastisk med de øvrige ingredienser.

I min Rødvinssauce, som er en af de mest læse her på bloggen er kombinationen af rødvin, kalvefond og smør perfekt balanceret. Dette må også være grunden til at saucen er så populær.

Udover saucer kan fonden ligeledes bruges i gryderetter som den franske klassiker Boeuf Bourguignon, og supper som Oksekødssuppe.

En kalvefond kan meget nemt gemmes i lang tid i fryseren. Jeg gør selv det at jeg hælder den i frostposer af 3 – 5 dl. i hver. På den måde har jeg min egen hjemmelavet kalvefond til saucer og andet.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

17 Kommentarer

  1. Erland

    Får røde øre – løb tør for fond i fryseren – når jeg så læser dit indlæg….jeg må hellere får bestilt nogle ben 🙂

    Dejligt at mange efterhånden selv laver sin fond.
    En kok viste mig engang at han brændte alle sine grøntsager på varme pander uden fedtstof før han kom dem i sin fond – det skulle give en røget smag og selvfølgelig lidt farve.

    /Erland

    Svar
  2. Søren

    Hej Erland
    Den metode må jeg få afprøvet næste gang, især pga. den røgede smag.
    Fond i fryseren kan man nu ikke undvære.. :-).

    Svar
  3. Mikkel Bach Kristensen

    Vil prøve at lægge mig ud med at lave en kalvefond, det er dog første gang det skal prøves , så jeg kan få lavet en lækker rødvinssauce til nytårsaften .

    Svar
    • Søren

      Rigtig god ide, som jeg ved du ikke vil fortryde.
      Rigtig godt nytår :-).
      /Søren

      Svar
  4. Henrik Larsen

    Er lidt i tvivl: Koges fond med eller uden låg? Uden koger det jo hurtigere ind, men gør dette noget ved den færdige fond.

    Svar
    • Søren

      Fonden simrer med låg i ca. 10 timer. Du kan også nøjes med 6 – 8 timer. Ønsker du den meget kraftig koger du den ind uden låg, efter den er siet.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  5. Lagoni

    Hej Søren
    Jeg er på mit første forsøg med fond projektet.
    Jeg kan ikke helt dreje hvordan 5 liter vand kogt over 10 timer kan give 5 liter fond.
    Skal der bare spædes op med vand undervejs?
    Hjæææælp en førstgangs koger.

    Svar
    • Søren

      Hej Lagoni

      Jeg forstår godt dit spørgsmål.
      Jeg kan se, at jeg er lidt misvisende i opskriften, som skal tilrettes.
      Der skulle have stået, at fonden koges op, og dernæst skrues der ned til svag varme, hvor fonden simrer under låg i ca. 10 timer.
      Det under låg mangler.
      Du kan evt. spæde med lidt mere vand, hvis du ikke har haft låg på gryden.
      Hvis du koger den ned til 2½ liter, når den er siet bliver den mere kraftig. Og ja, det med de 5 liter passer heller ikke helt.

      Bedste nytårs hilsner
      Søren

      Svar
      • Lagoni

        Mange tak for dit hurtige svar, så forstår selv jeg opskriften:-)
        Godt nytår og tak for en god side

        Svar
  6. Jeppe

    Skal grønsagerne blive indtil man sier fonden eller hvordan?
    Hilsen Jeppe?

    Svar
    • Søren

      Hej Jeppe
      Ja, alt skal blive i fonden indtil den sies.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  7. Ditte

    Hej Jeg er meget sent ude og slagterne har lukket i morgen.
    Har fundet kraftben… kan jeg mon bruge det?
    Mvh Ditte

    Svar
    • Søren

      Hej Ditte
      Det kan du godt bruge til kalvefond. :-).
      Godt nytår
      Søren

      Svar
  8. Carina Høy-Vernø

    Hej Søren
    Bliver fonden sådan gelé agtig ligesom når man laver fond på kyllingeben?
    Vi køber kød og kraftben ved Guldager Highland Cattle, som jo græsser i og omkring Esbjerg – mon ikke de ben kan bruges i stedet for kalveben?

    Svar
    • Søren

      Hej Carina
      I kan sagtens bruge de ben I har fra Guldager Highland Cattle.
      Hvis I koger fonden meget ned bliver den til sidste gelé agtig når den køler ned.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  9. jan abel

    Hej Søren,
    Plejer at lave din opskrift men i skyndingen kom jeg igår til at bestille 10 kr kalveben. Det er mere end min gryde kan klare så spørgsmålet er, om jeg kan koge benene i 12-24 timer og så koge fonden med grøntsager i et par timer efterfølgende? Håber på et hurtigt svar da jeg er igang med stegningen.

    Svar
    • Søren

      Hej Jan
      Teoretisk burde du kunne gøre det på den måde. Eller har du mulighed, selv om det kræver dobbelt arbejde, at lave en ekstra portion i morgen igen?
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kæber der gør lykke | GASTROmad - [...] ½ l. kalvefond. [...]
  2. Mortens Andebryster med Butternutblåbær puré. | GASTROmad - [...] ½ l. kalvefond. [...]
  3. Hønsefond | GASTROmad - [...] Jeg laver min hønsefond med lidt snyd, da jeg bruger en hel kylling og i stedet for hele kalvehaler…
  4. Tournedos i Spanske Klæder | GASTROmad - [...] Dernæst tilsættes portvin og rødvin, som reduceres til en tredje del, hvorefter kalvefond og 60 g. kantareller tilsættes. Lad…
  5. Boeuf Bourguignon | GASTROmad - [...] ½ -1 kalvefond. [...]
  6. Langtidsstegt Kalvecuvette | GASTROmad - [...] dl. Kalvefond eller [...]
  7. Røgede Svinekæber | GASTROmad - [...] 5 dl kalvefond. [...]
  8. Fyldt svinemørbrad af ramsløg og ost | - […] ½ dl. hønse- eller kalvefond […]
  9. Chili Con Carne den stærkeste opskrift | - […] 2 dl. kalvefond […]
  10. Boeuf Bourguignon | - […] ½ -1 dl kalvefond. […]
  11. Langtidsstegt Kalvecuvette | - […] dl. Kalvefond eller […]
  12. Opskrift - Langtidsstegt kalveculotte | - […] 4 dl. kalvefond […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!