og

Oksehalesuppe

af | 23. okt 2015 | Efterår, Hovedretter, Okse - Kalvekød, Opskrifter, Supper

Kraftig og lækker oksehalesuppe

Oksehalesuppe er en af de retter der sidder på min nethinde fra min barndom. En fantastisk og vidunderlig ret, når en suppe skulle være lidt finere end normalt. 

Oksehalesuppe er en utrolig dejlig kraftig suppe med masser af skøn smag. Der findes næsten ikke noget bedre, at slubre suppen i sig, og samtidig bide kødet af oksehalerne. En virkelig lækker suppe, som jeg som barn elskede. Om det skyldtes, at jeg måtte bruge fingrene når der skulle gnaves ben.
I forbindelse med, at jeg igen deltager i Madbloggerudfordring som denne gang er nummer 9 i rækken, har jeg valgt, at lave oksehalesuppe til udfordringen.

Denne gang handler madbloggerudfordringen om, at tilberede alt i en opskrift.
Det vil sige alle ingredienser tilberedes i samme gryde, stegeso, ildfastefast og så videre. Da jeg ikke tidligere har skrevet om oksehalesuppe var det et super nemt valg, at tage denne solide og vidunderlige efterårs- og vinterret, som passer rigtig godt til den kommende årstid.

Prøv også disse dejlige supper: Gullashsuppe // Hønsekødssuppe

Oksehalesuppe

Oksehalesuppe er en ren klassiker, der smager super godt.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Hovedret, Suppe, Oksekød, Simreret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 4 timer
Antal: 4 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 1 kg. oksehaler
  • 2 porre
  • 4 gulerødder
  • 1 knoldselleri
  • 1 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 glaskål
  • 3 dl. rødvin
  • 2 spsk. tomatpure
  • 4 stk cherry tomater
  • Bouquet garnie af Frisk timian persillekviste og 3 laurbærblade
  • 10 peberkorn

Sådan gør du

  • Mariner oksehalerne i rødvinen aftenen inden det tilberedes (dette hjælper med, at mørne halerne).
  • På selve dagen, sies rødvinen fra halerne, men gem 2 dl.
  • Dup halerne tørre og drys salt og peber på dem.
  • Brun dem i gryden eller på en pande på alle sider.
  • Skræl knoldselleri og gulerødder. Halver knoldsellerien som skæres i grove tern. Halvdelen af gulerødderne skæres i skiver. Gem halvdelen af knoldselleri og gulerødder.
  • Rens en porre og skær den i skiver. Den anden gemmes.
  • Løget og hvidløg skrælles og skæres i tern.
  • Sauter grøntsagerne i gryden ved middel varme.
  • Tilsæt tomatpuréen og svits det kort for, at få bitterheden ud.
  • Kom halerne ved sammen med tomater, og hæld de 2 dl. rødvinsmarinade ved, som koges op.
  • Dæk halerne med vand, og lad nu retten simre under låg i 2 – 3 timer.
  • Hvis du har tid, er det en god ide, at stille gryden på køl til næste dag, da den kun bliver bedre af, at trække.
  • Fjern 2/3 af fedtet der har samlet sig øverst i suppen.
  • Si suppen og tag halerne fra.
  • Hæld suppen tilbage i den rengjorte gryde.
  • Du kan nu fjerne noget af kødet fra flere haler, eller selv lade gæsterne sidde med de skønne haler og gnave i dem.
  • Skær de resterne rodfrugter og glaskålen i pæne mindre tern. Porren deles og skæres i skiver.
  • Hvis du anretter i en dyb tallerken eller skål blancher da gulerødder og knoldselleri ved, at hælde kogende vand over og lad dem stå i 5 minutter for, at de bliver let tilberedt.
  • Hvis du serverer i gryde eller suppeterrin kommes grøntsagerne op i suppen som simrer i 15 minutter inden servering.

Noter

Ved anretning i tallerken eller skål kommes en mindre portion rodfrugter, glaskål og porre sammen med et par mindre stykker kød fra halerne i bunden af tallerkenen.
Hæld suppen ved, og top med en mindre hel hale og drys med porre.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Sådan tilbreder du din oksehalesuppe?

Selv om årstiden ikke altid er den fedest, elsker jeg den nu alligevel. Efteråret bringer rodfrugterne frem, som kan bruges i traditionelle og nye gryderetter eller supper som oksehalesuppe, som varer i flere dage. Samtidig er det skønt med vejr skiftet. Derfor synes jeg, at de gode gammeldags kraftige supper er ideelle som vintermad. Udover de smager fantastisk godt kan man tilberede en stor portion, så man har til flere dage. Oksehalesuppen kan ligeledes laves som en forret, hvor man som på billedet anretter i en mindre dyb tallerken eller skål med en enkelt okse i.

Oksehaler til oksehalesuppe

Retten er ikke særlig vanskelig, at begive sig ud i. Dog synes jeg den bør have lidt ekstra tid og kærlighed for, at alt kraften fra halen ender suppen. Jeg tilberedte den over 2 døgn. I starten marinerede jeg halerne i rødvin i et døgn, hvorefter de dagen efter fik lov, at simre i 3 timer. Jeg stillede dernæst gryden på køl i et døgn. Til sidst fik den lov, at simre lidt i igen. Resultatet var uovertruffen. Du kan serverer noget godt Madbrød til suppen.

Brunede oksehaler til suppe

Brunede oksehaler.

Oksehalesuppe hjemmelavet

Suppe af oksehaler

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

12 Kommentarer

  1. Emilie // Valbylille

    Den opskrift må jeg prøve. Jeg er vild med oksehalesuppe, men det ene forsøg jeg selv har gjort, var ikke just en succes.

    Svar
    • Søren

      Det kan jeg kun anbefale.
      De bedste hilsner
      Søren

      Svar
  2. Maurice

    Hej.
    Hvor mange kg oksehale er der i denne opskrift? Hvis jeg skal lave til 8 personer, kan jeg så bare doble op på ingredienserne?
    Venlig hilsen Maurice

    Svar
    • Søren

      Hej Maurice
      Jeg kan se, at jeg havde glemt, at skrive kvantum. Der er brugt 1 kilo til fire personer. Jeg tror ikke du behøves at doble op med knoldselleri, men evt. kan du bruge en ekstra porre og to ekstra gulerødder.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
      • Maurice Terndrup

        Hej igen og tak for svaret:) har med stort besvær skaffet 2.4kg haler, da jeg skal lave din ret til 8 personer. Glæder mig meget til at smage, hvordan det bliver:)

        Svar
        • Søren

          Jeg er sikker på den bliver god.
          Ser frem til, at høre om resultatet.
          Bedste hilsner
          Søren

          Svar
  3. Kristian

    En herligt ret! Til stor succes på hjemmefronten… Et spørgsmål; hvilken vin (-type) vil du servere til retten?

    Svar
    • Søren

      Jeg vil foreslå en kraftig rødvin, da selve retten er kraftig i sig selv.

      Svar
  4. Thomas Oxholm

    Hej!
    Jeg har prøvet opskriften, som et slags forarbejde til den store middag på fredag i Herre klubben. 1.gang var en stor succes og nu har jeg handlet ind til dobbelt portion (6 sultne gæster), men ser at jeg skal spare lidt på sellerien!!! Bliver det for meget. hvis jeg bruger 2 selleri…..? Jeg tænker at jeg skal fryse noget ned bagefter.
    Mvh Thomas

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Thomas
      Dejligt at læse at du vil lave Oksehalesuppe som gæstemad :-).
      Jeg vil foreslå at du ved dobbelt portion bruger et helt knoldselleri til kogning af selve suppen.
      Du kan efterfølgende se, hvor meget af den anden knoldselleri der skal bruges når oksehalesuppen skal serveres. Men jeg vil tro at en hel knoldselleri, afhængig af størrelsen vil være passende.
      Held og lykke med opskriften :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  5. Bente

    Hvornår skal laurbærblade og timian kviste i oksehalesuppen. Koges med i alle 3 timer

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Bente
      De skal i når du koger suppen og i alle tre timer :-).
      Bedste hilsner og et godt nytår
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!