og

Østerstur ved Vadehavet med Fjordrejen

af | 23. mar 2012 | Appetizer, Fisk og Skaldyr, Forretter, Opskrifter

Stillehavs østers med citron

Jeg havde inviteret Erland fra Fjordrejen på Østerstur i Vadehavet. Nærmere bestemt den østlige kyst af Fanø, hvor der er gode forekomster af stillehavsøstersen, Crassostrea. Du kan læse mere om det her og her. Igen var vejret på den pæne side, selv om det i begyndelsen af marts godt kan være lidt små koldt, at samle et par spande friske østers. Når jeg tænker på stk prisen ved fiskehandleren var dette en yderst billig tur. Ved disse ture er det selvfølgelig på eget ansvar, at spise de østers man finder, da de ikke tjekkes for bakterier som ved de opdyrkede østerspladser.

Læs om: Østerssmagning på Fiskeri- og Søfartsmuseet

Østers bankerne på Fanø er ikke lige så overvældende som nede ved Mandø. Der i mod kan man tydelig se store banker af blåmuslinger, som f.eks. Erland står på. Østersene gemmer sig lige i sandoverfladen, hvor det er en god ide, at have en lille rive eller lignende med. I løbet af kort tid havde vi samlet 1½ spand østers og kunne sagtens have taget endnu flere op. Det at gå i naturen og samle ind til sin aftensmad er noget helt specielt. Især når der de sidste par tusinde år har været normalt, at samle og spise i området.

Gastromad og Fjordrejen

Åben østers

Fjordrejen og Gastromad.

En fantastisk fornemmelse, at åbne et par friske østers da vi kom ind på land igen. Samt en lille Havtorne snaps, frem for hvidvin. Det eneste farlige ved den slags indsamling af mad er østers kniven. Inden dagen var omme stod der 2 – 0 til østersene. Efter kampen gik turen sydpå til Sønderho Kro for en velfortjent frokost, som bestod af deres frokost platte. Sønderho Kro var dagen i forvejen lige åbnet for en ny sæson. Inden da fik vi købt frisk fisk ved en af øens tre fiskebiler. Jeg købte et stykke havkat filet, som blev tilberedt med østersene om aftenen og selvfølgelig en baksuld.

Østerskit

Østersbanker på Fanø

De mørke dynger på billedet er blåmuslingebankerne. Inden vi tog færgen tilbage til fastlandet måtte vi stoppe ved Fanø Bryghus for yderligere proviantering.

Efter en yderst vellykket og hyggelig dag på Fanø med aftale om nye ture, valgte jeg, at tilberede nogle af dem gratinerede, men uden ost og andre dybstegte. Selvfølgelig blev en del af dem konsumeret natural under og efter turen. Man kan vælge, at servere dem med lidt citron og som nedenstående, citron og syltet salturt, eller en vinaigrette, smag og behag. For dem som ikke bryder sig om rå østers er der flere forskellige tilberedningsmetoder, ex. gratinerede, dybstegte, røgede eller andre metoder.

Østers med salturt

De første forårs solstråler sammen med østers og hvidvin :-).

Friske vadehavsøsters

Opskriften på gratinerede og dybstegte østers med stegt havkat filet bringer jeg om et par dage.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

6 Kommentarer

  1. Mette

    Hej Søren, Tak for en dejlig beretning fra hvad, der vist har været en rigtig fin tur.
    Alletiders med den syltede salturt, er det fra dit “fund” ved Nordby?
    Mange hilsner, Mette

    Svar
    • Søren

      Hej Mette
      Tak for rosen. Ja, de syltede salturt er fra sidste år og er fortsat rigtig gode.
      /Søren

      Svar
  2. Martin Villumsen

    Det må jeg nok sige, I har rigtig været ude i naturen.. Lyder da som en enormt hyggelig tur.

    Svar
  3. Søren

    En god oplevelse og hyggeligt, at samle egen mad i naturen :-).

    Svar
  4. Anders Damm

    Det er sgu to ægte gastromænd på tur det der – respekt!

    Ser fantastisk ud:)

    Svar
    • Søren

      Tak og så behøves vi heller ikke vaders og skydere :-).

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!