og

Paella Mixta opskrift

Paella Mixta er en af flere Paella, hvor denne har både fisk, skaldyr og kylling.

Paella er nok den mest kendte spanske ret udover tapas. Jeg har ofte fået den på ferie i Spanien, men jeg må indrømme, at jeg ikke har været imponeret over det. Muligvis, da der bliver sparet på safran og skaldyr. Indtil nu har den bedste paella jeg har fået på restaurant været på en lille spansk restaurant i den gamle by i Prag. Denne paella jeg har lavet er en paella mixta som er en blanding af fisk, skaldyr og kylling.

Prøv også: Kylling Marengo // Spansk inspireret kulmule

Opskrift på paella

Paella Mixta

Paella er ikke svært, at tilberede og her er en af de bedste opskrifter til den, som vil imponere ens gæster.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Hovedret, Fisk, Skaldyr, Fjerkræ, Ris
Køkken: Spansk
Forb. tid: 40 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 400 g. Aborio eller risotto ris
  • 7 – 9 dl. varm fiskefond
  • 3 dl. varm jomfruhummerfond
  • 2 dl. hvidvin
  • 1 kg. blåmuslinger
  • 3 dl. rejer
  • 6 hele 8 armede blæksprutter
  • 2 – 3 dl. jomfruhummerhaler
  • 4 hele jomfruhummere
  • 150 – 200 g. multe eller anden fisk med fast kød skåret i tern
  • 1 chorizo pølse
  • 1 kyllingebryst
  • 2 løg i tern
  • 4 fed hvidløg
  • 4 hele friske tomater
  • 2 snack peber i tern
  • 2 dl. frosne eller friske ærter
  • 1 – 2 spsk røget paprika
  • ½ tsk. safran
  • 1 citron

Sådan gør du

  • Del og fjern kernerne fra pebersnackene, som skær i tern.
  • Løg og hvidløgs fedene pilles og skæres ligeledes i tern.
  • Tomaterne skæres i mindre dele.
  • Blæksprutterne renses og skæres ud i ringe og armene skæres i mindre stykker.
  • Kyllingebrystet skæres også ud i større tern og chorizopølsen skæres i skiver. Jomfruhummerhalerne pilles og tarmen fjernes. De hele jomfruhummere halveres (de kan også tilberedes hele og derefter halveres).
  • Rens muslingerne i koldt vand, fjern skægget det løse der sidder i kanten. De muslinger der ikke lukker sig, når der bankes på dem kasseres.
  • Opløs safranen i varmt vand, som blandes sammen med lidt varmt vand, så trådene opløses.
  • Kom olie i panden ved middel varme. Tilsæt chorizopølserne, som steges sprøde i ca. 1 – 2 minutter. Tag pølsen op.
  • Steg derefter kyllingestykkerne sprøde, som også tages op af panden.
  • Opvarm mere olie i panden og tilsæt løg, hvidløg og pebersnack, som sauteres let indtil de er klare men ikke karameliserede.
  • Tilsæt risene, som får lov at suge noget af olien til sig. Når risene er lidt glasklare hældes hvidvin og paprika i. Lad det småsimre i ca. 5 minutter ved svag varme, hvorefter tomaterne tilsættes.
  • Hæld nu fonden og den opløste safran ved. Dæmp varmen, og lad retten småsimre i 10 – 15 minutter, hvor der ikke røres i panden.
  • Læg rejer, muslinger, jomfruhummerhaler, fiskestykker, blæksprutter og de hele jomfruhummere ovenpå risene.
  • Læg et låg på og lad det hele simre i ca. 5 – 10 minutter indtil alle muslingerne har åbnet sig.
  • Kasser de muslinger der ikke har åbnet sig.

Noter

Har man ikke en ægte paella pande kan man godt bruge en stor almindelig pande.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Men Paella er ikke så svær at lave selv, som nogle kan tænke. Flere steder kan man købe en mindre paella pande med tilhørende ris og krydderier, så man meget nemt selv kan begå sig ud i retten. Hvis du har prøvet, at lave risotto minder tilberedningen lidt om hinanden. Jeg har selv en billig paella pande, som fungerer fint, men man kan også bruge en stor almindelig pande.

 

Server paellaen sammen med citronskiver.

Opskrift på paella

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

10 Kommentarer

  1. Iwan

    Hej,
    Super med en god paella opskrift. Brugte dog kylling fond – jeg var ikke klar til at gå all-in.
    Tak 🙂

    Svar
    • Søren

      Kylling fond kan sagtens være en alternativ :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  2. allan

    super
    dejlig ret men jeg bryder mig ikke om at blande kød og fisk sammen.
    Jeg syntes at den smager virkelig godt , jeg undlod pølsen
    mvh. Allan

    Svar
    • Søren

      Hej Allan
      Dejligt, at du kunne lide retten. Paella kan både laves med både skaldyr og kød, eller med fisk og skaldyr, eller kun kød, hvilket er afhængig af, hvor i Spanien retten kommer fra.
      De bedste hilsner
      Søren

      Svar
  3. Thor

    Blæksprutterne sksl vel også steges af inden går jeg ud fra? Måske i lidt hvidløg…

    Svar
    • Søren

      Hej
      Blæksprutterne kommes i sammen med rejer, muslinger, fiskestykker, hvilket vil være nok, da blæksprutterne skal skæres i tynde skiver.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  4. Peter

    Hej Søren. Dejlig ret og sådan har jeg også ofte selv lavet den. For flere år siden fik vi en fantastsik paella i Andorra ? i stil med din opskrift.
    Senere på samme ferie kom vi til Valencia, Paellaens hjemsted, og skulle her have den ægte vare. Vi blev skuffede som du også skriver du ofte er blevet, hvor var rejerne og de andre lækre skaldyr? Men, det med skaldyr i paella er for turista, jvf. denne artikel i Politiken: http://politiken.dk/mad/madnyt/ECE1415072/lav-den-aegte-paella-fra-valencia/ ?
    Mvh. Peter

    Svar
    • Søren

      Hej Peter
      Min bedste paella har jeg fået i Prag, af alle steder :-).
      Tak for linket til en spændende artikel om paella, som jeg ikke tidligere har læst.
      Paella Valenciana siges som artiklen også fortæller, at være den mest traditionelle Paella med kanin og snegle i, og uden safran, hvilket jeg personligt synes er synd. Den paella jeg har på bloggen er en Paella de Marisco (skaldyrs paella).
      De bedste hilsner
      Søren

      Svar
  5. Peter Borre

    Tak for opskriften. Har boet i Spanien i 6 år. Vil lige gøre opmærksom på, at det ikke er en “paella de marisco” men derimod en “paella mixta” (mixed kød, fisk og skaldyr). Fisk, blæksprutte og skaldyr bør også steges inden ris tilsættes og ikke omvendt som du beskriver. Muslinger skal dog – rigtigt nok – tilsættes til sidst, da de ellers vil tørre ud.
    En anbefaling er også at lave den uden låg, da det er meningen at det skal småstege og ikke smådampes, hvilket er det der sker, når du kommer låg på.
    Aproveche.

    Svar
    • Søren

      Hej Peter
      Paella er et sprængfarligt felt at begive sig ud i.
      Når jeg tilsætter fisk, blæksprutter og skaldyr senere skyldes det, at de ikke bør tilberedes for meget, hvilket kan ske når de tilsættes inden. Jeg er klar over, at jeg bevæger mig på tynd is i forhold til den traditionelle tilberedningsmetode.
      Men point taken :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Spansk skaldyrs & fiske paella - […] opskrift er udarbejdet med inspiration fra Gastro-mad‘s version af […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!