og

Stegt And

af | 9. nov 2016 | Fjerkræ, Hovedretter, Jul, Opskrifter

Stegt and opskrift

Hvor lang tid skal en and have i ovnen, så den er klar juleaften.

Jeg har her en hurtig og nem opskrift til, hvordan man steger en and på, hvor resultatet altid bliver perfekt.
Den nemmeste måde er, at beregne 20 minutter pr. halve kilo ved 165 grader uden varmluft.

Læs Også om disse gode juleopskrifter:  Brunede Kartofler // Ribbensteg // Andesovsen den hjemmelavet

Stegt And En sikker opskrift på andesteg

Ind i mellem kan man blive i tvivl om, hvor lang tid en and eller gås skal have i ovnen. Her får du en nem og perfekt måde, at tilberede anden på.
3.67 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Hovedret, And, Fjerkræ, Tilbehør
Køkken: Dansk
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 20 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Fuglen

  • 1 and eller gås
  • Fint Salt

Fyldet

  • Ca. 2 æbler
  • 150 g. svesker
  • 5 stilke timian
  • Salt og peber

Sådan gør du

Fuglen

  • Tag fuglen op 2 – 3 dage før, og lad den tø op i køleskabet.
  • Sørg først for, at alle fjerrester rykkes af med en pincet.
  • Sørg for, at blod og evt. indmadsrester er fjernet og fuglenr skylles og tørres grundigt.
  • Klip det yderste af vingespidserne af og gem dem til saucen.
  • Kræng halsskindet tilbage og skær halsen af som gemmes til saucen.
  • Salt anden eller gåsen grundig ind- og udvendig.
  • Skær æblerne i kvarte og fyld fuglen dem og sveskerne og timian.
  • Luk enderne med kødnåle.
  • Læg anden eller gåsen på en rist ovenpå en bradepande med brystet ned af.
  • Sørg for, at der er noget vand i bradepanden under anden. Alternativt kan man tilsætte rødvin, 1 løg, 4 fed hvidløg, ½ knoldselleri, 2 gulerødder som til sidst kan bruges til saucen.
  • Kom anden eller gåsen i en forvarmet ovn ved 165 grader i 20 minutter pr. halve kilo uden varmluft. Dvs. vejer den 2 kg. skal den have 1 time og 20 minutter. Dog skal du være obs. på, ovne er forskellige og en varmlufts ovn giver mere varme end en uden varmluft.
  • Lad den stege den første 1/3 af tiden med brystet nedad og den sidste 2/3 med brystet op af.

Opvarmning af en and eller gås

  • Tilbereder man anden eller gåsen dagen inden, klipper eller skærer man den ud i passende stykker. Sørg for, at gemme det andefedt der er dryppet ned i bradepanden.
  • Smør alle andestykkerne med andefedtet.
  • Placer et stykke stanniol over andestykkerne, som stilles i en kold ovn.
  • Tænd ovnen på 180, og lad andestykkerne få ca. 20 minutter.
  • Fjern stanniolen og lad anden få 5 – 10 minutter indtil skindet er sprødt.
  • Man kan godt give den lidt grill, men pas på, at den ikke får for meget.

Noter

Den nemmeste måde er, at beregne 20 minutter pr. halve kilo ved 165 grader.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Hvad bør man huske på når man tilbereder andestegen?

Et andet rigtig godt råd er, at tage anden eller gåsen ud af køleskabet 60 – 120 minutter inden tilberedning, så den begynder at få stuetemperatur.
Sæt den aldrig i ovnen når den er kold, da man derved ikke kan regne med tilberedningstiden.
Følger du nedenstående simple opskrift får du en super dejlig and til jul eller mortens aften.
Husk altid, at salte anden både ind- og udvendig.
Jeg kommer også svesker og et par gode æbler skåret i store tern ind i anden, da det både giver anden noget ekstra smag, og der ligeledes er noget ekstra fyld, som passer rigtig godt til anden.

Kan man tilberede andestegen dagen inden?

Når jeg tilbereder anden i ovnen sørger jeg altid for, at der i en bradepande under anden er grøntsager, indmaden, spidsen af vingerne, halsen, lidt vand og rødvin, hvor fedtet og anden væde fra anden kan dryppe ned. På denne nemme måde får jeg en virkelig god fond til andesovsen. Meget ofte tilbereder jeg min and dagen inden, hvor jeg på selve dagen klipper den ud, og varmer den op. Jeg oplever, at resultatet er lige så godt som, hvis jeg havde tilberedt den sammen aften.

Anderester holder vi rigtig meget af i vores familie. Der er mange gange ikke noget bedre at få noget koldt andekød på et stykke brød med smør på. Jeg tror det når være noget fra min barndom, da jeg kan huske at mine forældre nærmest sloges om anderesterne.

Opskrift på Andesteg

Lad den færdige stegte and hvile i lidt tid inden den skæres ud. Er anden lavet dagen inden kan du lade den køle ned til lun. Er den helt kold synes jeg det er svære at skære den ud.

Andesteg fra ovn

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

6 Kommentarer

  1. Marijanne

    Det ville have været en hjælp, hvis du havde skrevet, om du brugte traditionel ovn eller varmluft 😊

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Marijanne
      Det får jeg skrevet ind. Jeg bruger altid traditionel ovn, men det kan du ikke vide :-).
      Glædelig jul
      Søren

      Svar
  2. Niels Graversen

    Hej Søren

    150 svedsker – det er godt nok mange. 😉 😉

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Niels
      Det har du godt nok ret i 😂😂.
      Der skal lige et g. foran.
      God weekend
      Søren

      Svar
  3. Linda Martin

    Hej Søren,
    Et spørgsmål til dig er, hvorfor bruger du altid kun traditionel ovn og ikke varmluftsovn? Bliver stegen bedre ved traditionel ovn?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Linda
      Når jeg bruger traditionel ovn, skyldes det at varmluft afgiver mere varme end over- og undervarme. Hvis jeg brugte varmluft ville jet sætte temperaturen til ca. 155 grader.
      Dog kan varmluft være en god ide, hvis man har to ænder i ovnen, da de tager en del varme.
      Jeg håber du fik svar på dit spørgsmål?
      Glædelig jul 🎄.
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!