Aftensgrød
Aftensgrød, eller grød til aften, er det en joke? Nej faktisk ikke! Mejeriforeningen, Ost og Ko har igen udfordret bloggere med en ny konkurrence, som hedder Ost til – Brinner. Brinner er en sammentrækningen af breakfast og dinner, hvilket vil sige, at udfordringen består i, at omdanne en morgenmadsret til aftensmad.
Hvad spiser du til morgenmad? Til morgenmad spiser jeg normalt havregryn med mælk! Kunne det omdannes til en aftensmadsret, eventuelt som havregrød. Ikke lige noget der i første omgang tiltalte mig synderligt meget.
Men grøden blev ved med, at spøge, og jeg gik i gang med, at lede efter ingredienser til en aftensgrød, hvor der var mindst en ost i.
En af de gamle grødtyper i norden består af bygflager. Byg blev den del jeg nu begyndte, at lege med.
I starten valgte jeg, at koge grøden udelukkende med øl af typen Ale, hvilket gjorde den rygende bitter, som i en Pale Ale. Jeg gik derfor over til hønsefond med lidt Fanø Juleøl i, som passer perfekt sammen med hønsefonden. Fanø Juleøl er af øltypen porter og har en anelse sødme i sig.
Ostene er en af hovedingredienserne i denne opskrift. Hos den lokale ostehandler fandt jeg en fantastisk let røget skimmelost Bavaria Blu fra Tyskland, som giver byggrøden en anelse let røget smag, hvilket igen smager skønt med de øvrige ingredienser.
Lidt efter lidt blev denne morgenmadsgrød omdannet til en lækker aftensmadsgrød.
Ingredienserne blev i sidste ende bygflager kogt i hønsefond og Fanø Julebryg med et stort stykke røget skimmelost i. Derudover serverede jeg sprødstegte jordskokker, let syrlige havtorn der sprænger i munden. Samt røget laksestykker, brændte porrestykker, kogt quinoa og revet Arla Unika Havgus på toppen.
Prøv disse retter: Risotto med Hokkaido
Aftensgrød
Jeg har lavet portionen som en forret til 2 personer. Ønsker du at lave en portion til f.eks. 4 personer ganger du op med 2 eller 4.
Udskriv
Gem på Pinterest
Bedøm
Ret: Opskrift, Hovedret, Morgenmad, Grøntsager
Køkken: Dansk
Antal: 2 personer
Ingredienser
- 1 dl. bygflager
- 1½ hønsefond
- ½ dl. Fanø julebryg eller anden mørk porter øl
- 50 g røget skimmelost af f.eks. Bavaria Blu eller en almindelig skimmelost efter din smag
- 2 spsk. fløde
- 1 spsk. smør
- 1 stykke Arla Unika Havgus Vesterhavsost eller anden saltholdig ost
- 2 jordskokker
- ¼ porre
- 20 g. tørrede karl johan svampe
- 2 skiver røget laks
- ½ dl. hele havtorn
- ½ dl. rød quinoa
- 1 dl. vand
Sådan gør du
- Kom Karl johan svampene i en skål, og hæld lunken vand over dem. Lad dem trække i 45 minutter, hvorefter de grundigt skylles.
- Kog ½ dl. quinoa frø i 1 dl. vand i 15 – 20 minutter under låg ved svag varme.
- Skær porren i stykker af 3 cm, som deles midt over.
- Steg porrerne mørke på en pande i lidt olie med skæresiden ned. Tag dem af panden og skær dem i tynde strimler.
- Skær den røgede laks i små stykker af 1 x 1 cm.
- Skræl jordskokkerne og skær dem i små tern af cm. 1 x 1 cm.
- Mens grøden tilberedes ristes jordskokkerne i lidt olivenolie på en pande.
- Kom bygflagerne, hønsefond og øllet i en gryde. Kog det op, og skru ned for varmen.
- Lad det simre i 10 minutter, mens der jævnligt røres.
- Når grøden har simret i 9 minutter kommes skimmelosten i.
- Når grøden har simret i 10 minutter, og den er kogt ind kommes smørret og fløden i.
- Rør dernæst de ristede jordskokker og karl johan svampe i grøden.
- Ved anretning kommes grøden i en skål, hvor der rives Havgus over.
- Drys kogte quinoa frø over grøden.
- Læg porrestrimlerne i midten, anret rundt om med laksestykker og havtorn, og riv til slut lidt mere Havgus over.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!
Retten valgte jeg at tilberede som en forret, men jeg tænker at den sagtens kan bruges som tilbehør, hvis f.eks. laksen udelades.
Jeg er efterfølgende overrasket over, hvor godt denne ret smager, og jeg er næsten blevet en rigtig grød fan.
0 kommentarer