Bakskuld
Bakskuld, hvad er pokker er det? Det er en fantastisk lækker vestjysk specialitet, der er flere hundrede år gammel. Helt nøjagtig er det saltet, tørret og røget Ising, som steges på panden og serveres med rugbrød, remoulade og kaffepunch til. Mere vestjysk og noget af det bedste røget fisk kan man næsten ikke få.
Bakskuld kaldes også Dabs og skulle oprindeligt stamme fra Esbjerg og Fanø egnen.Tilbage i 1700 tallet hang man de fangede ising under tagskægget på husene, hvilket der f.eks. på Fanø stadig er tegn på, da der i de gamle huse stadig sidder kroge til fisken. Ising er i familie med rødspætten og skrubben men er tyndere, selv om den har samme smag som en rødspætte. I dag er der ikke mange der fiskehandlere eller røgerier, der stadig laver ægte bakskuld med masser af fiskekød i.
Her på Vestkysten kan man i supermarkeder købe billige Bakskuld eller Dabs, men de er som regel noget tyndere og uden særlig meget kød i. Derfor kan det bedst betale sig at betale prisen for ægte og bedre bakskuld.
Hvordan tilbereder man bakskuld?
Når jeg tilbereder bakskuld flår jeg skindet af begge sider og fileter dem.
Normalt vil man kun flå oversiden, og dernæst stege den på panden, og dernæst serverer den hel.
Men jeg vil hellere gøre den klar, så jeg ikke skal bruge tid på, at fjerne kødet ved bordet, hvilket er smag og behag.
Andre smider dem hele på grillen, hvilket også smager utrolig godt. Skindet er ikke så svært, at fjerne når de først er varmet op.
En af de ældre måder, at lave dem på er, at pakke dem ind i avispapir, og smide dem i kakkelovnen, indtil de er klar.
Hvad servere man til bakskuld?
Server eksempelvis bakskulden med hjemmelavet remoulade og rugbrød til.
Kender du til bakskuld, og hvordan tilbereder du dem?
Jeg er opvokset med Bakskuld, og kan huske at jeg som barn fik stegt bakskuld med rugbrød og remoulade til. For et par år tilbage havde jeg besøg af Morten fra Grydeskeen, hvor vi spiste frokost på en af Fanøs restauranter. Morten som er fra København fik bakskuld og havde ikke tidligere hørt om det, men den faldt i god jord hos ham. Jeg kan kun gætte mig til, at bakskuld ikke er særlig kendt i mange dele af landet.
Andre spændende bakskuld opskrifter: Asparges, Bakskuld & Sauce Mousseline // Bakskuldsuppe lækker Cremet // Bakskuld i Rødtunge
Når man fjerner skindet på en bakskuld er det nemmest, at skære finderne af først, og dernæst trække skindet af.
Dernæst kan man fileterer dem. Ikke den helt rigtige og traditionelle metode, når man skal tilberede bakskuld.

Bakskuld
Ingredienser
- 2 bakskuld
- Rugbrød
- Remoulade
- Citronbåde
- Smør
Sådan gør du
- Flå bakskulden på oversiden.
- Alternativt flåes begge sider, som fileteres.
- Rist baksulden på en pande ved middelvarme i smør.
- Server den sammen med frisk rugbrød, hjemmerørt remoulade, snaps og øl til.
Noter