og
Opskrift på Ball tip

Hvad er en Ball Tip sirloin? Denne utrolig velsmagende amerikanske udskæring kommer ganske enkelt fra klumpen, men er super mør.
Den minder lidt om en culotte udskæring, da dens fibre skifter retning.
Ball tip har en lækker fedt marmorering, der gør den utrolig velsmagende.
Prismæssigt ligger den omkring et sted i mellem en okseculotte og kalveculotte. I dag kan den købes i flere større supermarkeder og de fleste netbutikker der forhandler kød har dem ligeledes.

Sådan tilberedes Ball Tip

Jeg har tilberedt Ball tip et par gange, og er kun blevet endnu mere begejstret for denne udskæring. En af grundende er udover den super skønne smag også prisen. De gange jeg har tilberedt den er den røget på grillen efter en tur i vakuumposen natten over med en god gang tør rub for, at give den yderligere smag.

Jeg har i denne opskrift valgt, at røge Ball Tip i ca. 15 minutter inden den færdig grilles. Jeg synes, at en anelse røg tilfører kødet ekstra smag. I min rub har jeg brugt kaffebønner, som igen bibringer kødet noget anderledes, men god og skøn smag. Det er lidt som når man taler om vin, der har kaffe eller tobakssmag. Dette kan man udelade, og bruge det man selv mener er bedst i sin rub. Jeg har i denne opskrift kun valgt, at fokusere på kødet og ikke tilbehøret, men under billedet er der et flere links til forskelligt tilbehør der vil være perfekt til en grillet ball tip.

Prøv også disse udskæringer: Grillet Tyndstegsfilet // Beef Short Ribs // Langtids grillet kalvefilet

Ball Tip

Hvad er en ball tip sirloin? Et fantastisk lækkert stykke kød fra klumpen. Her får man den perfekt opskrift.
3.89 fra 9 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Oksekød, Hovedret, Grill, BBQ,
Køkken: Amerikansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time 15 minutter
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 1 ball tip af ca. 1155 g
  • 9 g kaffe bønner
  • 0,5 tsk. chipotle
  • 2 tsk. paprika
  • 2 tsk. sennepspulver
  • 1 tsk. timian
  • 1 tsk. fennikel frø
  • tsk. peberkorn
  • 1 tsk Chile negro entero
  • tsk. salt
  • dl. hickory røgflis
  • Bbq Sauce eller Rabarber Bbq sauce

Sådan gør du

  • Fjern de værste sener fra overfladen af ball tippen, men behold den smule fedt der sidder på.
  • Bland kaffe bønner, chipotle, paprika, sennepspulver, timian, fennikel frø, peberkorn, chile negro entero og salt i en morter eller kaffekværner, hvor det køres til pulver.
  • Masser rubben godt i kødet, som enten lægges i en frysepose, omsluttes med wrap eller vakumeres og sættes på køl natten over.
  • Tænd op for grillen eller ovnen, som skal være på ca. 160 grader.
  • Hvis den grilles placeres den midt på, mellem kullene eller brænderne med en drypbakke med lidt væde under.
  • Væd hickory flisen med lidt vand, hvorefter de kommes på kullene. Hvis du bruger en gasgrill kommes de i en røgbakke.
  • Lad nu ball tippen grille færdig indtil den har en kernetemperatur på 58 grader, hvorefter den skal hvile i 15 minutter inden den skæres ud. Afhængig af størrelsen tager det mellem ca. 70 – 120 minutter. Men brug for en sikkerhedsskyld et stegetermometer.
  • minutter inden den er færdig, hvor kernetemperaturen ligger på 54 grader pensles den med bbq saucen.

Noter

Du kan vælge, at bruge min rub eller en helt anden. Jeg har desuden valgt, give ball tippen lidt røg for yderligere smag. Røgningen kan du springe over, hvis du ønsker det.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Nutrition

Serving: 1000g

Her har du flere forskellige forslag til det tilbehør jeg selv kunne finde, at serverer til: Hjemmelavet amerikanske baked beans // Squash Anna og perlespelt // Grillet grønt med feta ost // Coleslaw ikke at forglemme // Knuste kartofler og hokkaidocreme.

Masser krydderierne grundigt ind i kødet

Masser tør krydderierne grundigt ind i kødet inden Ball tip kommes på køl til næste dag. Du får på den måde masser af ekstra smag i kødet.

Grillet ball tip

En Ball Tip kan uden vanskeligheder tilberedes i ovnen, hvis du ønsker eller ikke har en grill. Du følger selve opskriften hvor ovnens temperatur skal være 160 grader.

Ball Tip

Skær den færdig grillede Ball Tip i skiver med en god og skarp kniv. Til det formål kan jeg anbefale nedenstående knive fra Q Knives.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

10 Kommentarer

  1. Søren F.

    “nederst på siden er der et par links til forskelligt tilbehør”
    Det kan jeg ikke se 🙂

    Svar
    • Søren

      Hej Søren
      Efter billede to som ligger under selve opskriften finder ud links til lidt forskellige tilbehør. Skulle have skrevet det længere oppe 🙂
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  2. Søren F.

    Fundet, tak for svar 🙂

    Svar
    • Søren

      Velbekomme :-).

      Svar
  3. Bjarne Nielsen Henningsen

    Hej Søren. Er der nogen speciel måde at skære Ball Tip ud på??

    Svar
    • Søren

      Hej Bjarne
      Du skal skære den fra spidsen, hvis du kan finde den.
      Ellers forsøg dig frem, MEN tjek når du skærer at udskæringerne er i harlequin tern, og IKKE striber.
      Det kan være lidt vanskeligt at se på mine fotos, men på detførste kan du ane, at skiverne er i harlequin tern.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  4. Daniel

    Hej Søren

    Jeg har brugt din marinade flere gange med stor succes.
    Mit spørgsmål lyder nu: Vil den gå an på en oksemørbrad ? Tænker at mørbraden jo ikke skal grilles så længe, så vil den nå det fulde potentiale tror du ?

    Vh Daniel

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Daniel
      Tak og det er jeg glad for læse.
      Jeg tænker at du godt kan bruge marinaden / rubben til en oksemørbrad, da den burde afgive smag til selve oksemørbraden.
      Brug samme proces som til Ball Tip.
      God fornøjelse og bedste hilsner
      Søren

      Svar
  5. Lars Husted

    Hej Søren
    Tror du rubben også kan bruges, hvis ball tippen tilberedes i sous vide?

    Mvh Lars

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Lars
      Det kan du sagtens gøre 😊. Jeg gør det selv med flere slags sous vide opskrifter.
      God fornøjelse.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!