Brunede Kartofler

af | 19. dec 2018 | Grøntsager, Hovedretter, Opskrifter, Tilbehør

 

Der er mange måder at tilberede brunede kartofler på, følg denne opskrift på skønne søde kartofler, så går det ikke galt. Du får de bedste brunede kartofler.

Brunede kartofler til julemiddagen og juleanden hører til et hvert julebord, og er selvfølgelige uundværlige. Hvis der ikke var nogen brunede kartofler til andesovsen eller julesovsen var der heller ikke nogen jul. I dag er tilbehøret til julekødet uanset om det er and, gås, kalkun, flæskesteg eller medister, brunede kartofler og hvide kartofler, rødkål og sovs for, at alle er glade.

Jeg ved, at i mange andre lande er det en besynderlig spise, og Prins Henrik har i et interview udtalt at det var det mest underlige han endnu havde smagt.
Men hvor stammer brunede kartofler fra?
Omkring 1835 begyndte de fattige, at tilberede sukkerbrunede kartofler i stedet for kastanjer, hvilket var en billigere erstatning for de dyrere sukkerbrunede kastanjer.

 

Brunede Kartofler – De perfekte

Der er mange måder at tilberede brunede kartofler på, og mange måder at ødelægge dem på. Det mest vigtige når de tilberedes er, at blive ved komfuret, og følge min opskrift på disse herlige søde kartofler, så burde det ikke gå galt.
Jeg vil anbefale, at man selv koger og skræller sine kartofler, og dropper dem på glas, da jeg oplever de er mere bløde end dem man selv koger og piller.

Brunede Kartofler

Hvis der ikke var nogen brunede kartofler til ande- eller julesovsen var der heller ikke nogen jul. Og så er det ikke svært, at tilberede dem.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Tilbehør, Julemad, Kartfoler, Brunede Karrtofler
Køkken: Dansk
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 35 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 750 g. små asparges eller andre små kartofler undlad dem på glas
  • 80 g. sukker
  • 30 g. smør ikke margarine

Sådan gør du

  • Kog kartoflerne under låg i ca. 15 minutter indtil de er møre med bid.
  • Hæld vandet fra og overhæld dem dernæst med koldt vand, som hældes fra.
  • Brug en tynd spids gaffel til, at holde kartoflerne med, og urtekniv til, at fjerne skrællen på kartoflerne (Dette kan gøres dagen inden).
  • Skyld de pillede kartofler med koldt vand, som skal være våde når de kommes i karamellen.
  • Hæld sukkeret på en kold pande, som opvarmes ved middelvarme, som opvarmes indtil det er brunt. Her gælder det om IKKE, at gå nogen vegne fra komfuret, men hold ØJE med sukkeret.
  • Lige inden sukkeret bliver brunt kommes smørret i, hvorefter det røres rundt.
  • Hæld kartoflerne i karamellen og rør rundt et par enkelte gange.
  • Lad nu kartoflerne være, ikke røre rundt, hvor de får lov at suge lidt af karamellen.
  • Vend dem dernæst forsigtigt.
  • Hvis kartoflerne begynder at blive tørre kommes ca. 2 – 3 spsk. vand i panden.

Noter

HUSK, at når sukkeret skal smelte på panden går du viger du ikke fra komfuret.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

Andre skønne juleopskrifter: Langtidsstegt And // Hjemmelavet Rødkål // Risalamande // Intervalstegt And

 

Selve opskriften er en min hustru har brugt i rigtig mange år, og aldrig fejlet. Så ingen sved på panden, men hop bare ud i det.
Når jeg skriver sådan skyldes det, at jeg i mange år ikke troede jeg kunne finde ud af, at tilberede brunede jule kartofler, men med denne opskrift er det faktisk ikke spor svært.
Nedenunder kan du se hele fremgangsmåden i billeder.

 

 

Det er ikke verdens fedeste job, at pille næsten et kilo kartofler, men de er nu en gang bedre end dem på glas. Og så er det kun en gang om året.

 

Hæld sukkeret på en kold pande, som varmes op ved middel varme.

 

Nu viger du ikke fra komfuret indtil kartoflerne er helt færdige.

 

I starten sker der ikke meget men lige så langsomt får de farve. Vend dem forsigtigt i starten og lad dem dernæst suge karamellen.

 

Nu er det ved, at være helt perfekte til julemiddagen. Server de brunede kartofler med resten af julestegen.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

2 Kommentarer

  1. Helle Hussmann

    «skrællen» på kartoflerne, hedder det…
    ???
    Undskyld fra stavenørden.

    Svar
    • Søren

      Hej Helle
      Det er helt okay med stavenørderi :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Læg et svar til Helle Hussmann Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat i Esbjerg ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.