Jule saucen eller sovsen

af | 20. dec 2011 | Fjerkræ, Fond, Jul, Opskrifter, Saucer

Til gåsen eller anden hører jo den traditionelle jule sauce eller sovs med, som kan tilberedes på mange forskellige måder.

Se indlægget om tilberedning af julegås på grillen.

Ingredienser:

  • Væden fra drypbakken.
  • ½ flaske rødvin eller alternativt en mørk øl eller cider.
  • De yderste vingeled fra gåsen/anden.
  • En klump flomme.
  • Indmad, kråser og hals.
  • 1 gulerod i skiver.
  • 1/4 knoldselleri.
  • 1 stort hakket løg.
  • 1 porrer i skiver.
  • 4 fed hvidløg.
  • En kvist timian.
  • 8 hele peberkorn.
  • 2 hele enebær.
  • 2 hele allehånde.
  • 4 hele nelliker.
  • Lidt fløde efter behag.
  • Mel eller majsstivelse.

Smelt flommen i en gryde og svits kødet og indmaden til det er gyldent. Tag det op og svits dernæst grøntsagerne til de er gyldne. Kom kød og indmad tilbage i gryden og hæld vinen, øllet eller cideren i og lad alkoholen fordampe. Jeg bruger selv kun rødvin til saucen. Hæld væden fra drypbakken i og tilsæt krydderier og salt.

Lad det nu stå og simre i 3 – 4 timer på lavt blus. 

Si derefter saucen og evt. reducerer den, så den bliver mere kraftig i smagen. Nu kan man enten komme lidt majsstivelse i eller lave en traditionelt opbagt sovs, hvor det er fonden der bruges i melblandingen. Efter smag og behag rundes saucen af med lidt fløde.


Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Julegås på Grillen | GASTROmad - [...] Teknik ← Havtorn Jule saucen eller sovsen. → [...]
  2. Jeg glæder mig i denne Tid; nu falder Julesneen hvid, og saa maa Julen komme! | Madbloggernes Himmel - [...] fra Gastromad har Julesauce (eller sovs!) på [...]
  3. Jule opskrifter | GASTROmad - […] Sovsen eller saucen af and eller gås […]
  4. Julens Retter en god hjælp til dig | - […] Sovsen til fuglen, noget af det vigtigste. […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!