Kalvefond
I opskriftssamlingen over fonde er det nu den mørke kalvefonds tur, som er en vigtig ingrediens til den ultimative rødvinssauce. Mange vil måske tænke, at der er for besværligt, at stå og lave en sin egen kalvefond, men tidsmæssigt passer den sig selv.
Et gæt er, at det i alt tager 60 minutters arbejde. Så undskyldninger er der ikke mange af.
Du vil få omkring 5 – 2½ liter afhængig af om du koger den yderligere ned.

Kalvefond
Kalvefond er en essentil fond som bruges i rigtig mange saucer, supper og gryderetter.
Udskriv
Pin
BedømRet: Fond, Saucer, Supper, Simreretter
Køkken: Fransk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 12 timer
Samlet tid: 12 timer 30 minutter
Ingredienser
- 2 kg. kalveben
- 1 -2 gulerødder i skiver
- 1 hakket løg gerne med skrællen på
- ½ halv knoldselleri i tern.
- 1 helt hvidløg grofthakket
- 1 porre i ringe
- 2 spsk. tomatpuré
- 10 peberkorn
- 5 l. vand
- 10 stilke frisk timian
- 3 laurbærblade
- Salt
Sådan gør du
- Brun kalvebenene i ovnen i ca. 30 minutter ved 250 grader, eller indtil de bliver mørke og så meget af fedtet er smeltet af benene.
- Svits grøntsagerne i en stor gryde til de har fået farve.
- Kom benene ved, og tilsæt tomatpuré og dernæst de øvrige ingredienser.
- Lad det hele koge op, og skru dernæst ned til meget svag varme, og lad fonden simre i 10 - 12 timer underlåg.
- Stil evt. fonden til afkøling i 4 timer, eller som jeg gør til dagen efter.
- Dagen derpå fjernes evt. overskydende fedt som har lagt sig øverst på fonden.
- Si fonden gennem et klæde.
- Kog evt. fonden yderligere ned til halvdelen, da den derved bliver mere kraftig.
- Som nævnt i en af de andre opskrifter om fond, hælder jeg 4 -5 dl. i fryseposer, og har på den måde altid noget hjemmelavet fond.
Noter
Frys fonden i mindre portioner så har man altid lidt ved hånden.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!
Får røde øre – løb tør for fond i fryseren – når jeg så læser dit indlæg….jeg må hellere får bestilt nogle ben 🙂
Dejligt at mange efterhånden selv laver sin fond.
En kok viste mig engang at han brændte alle sine grøntsager på varme pander uden fedtstof før han kom dem i sin fond – det skulle give en røget smag og selvfølgelig lidt farve.
/Erland
Hej Erland
Den metode må jeg få afprøvet næste gang, især pga. den røgede smag.
Fond i fryseren kan man nu ikke undvære.. :-).
Pingback:Kæber der gør lykke | GASTROmad
Pingback:Mortens Andebryster med Butternutblåbær puré. | GASTROmad
Pingback:Hønsefond | GASTROmad
Pingback:Tournedos i Spanske Klæder | GASTROmad
Pingback:Boeuf Bourguignon | GASTROmad
Pingback:Langtidsstegt Kalvecuvette | GASTROmad
Pingback:Røgede Svinekæber | GASTROmad
Vil prøve at lægge mig ud med at lave en kalvefond, det er dog første gang det skal prøves , så jeg kan få lavet en lækker rødvinssauce til nytårsaften .
Rigtig god ide, som jeg ved du ikke vil fortryde.
Rigtig godt nytår :-).
/Søren
Pingback:Fyldt svinemørbrad af ramsløg og ost |
Pingback:Chili Con Carne den stærkeste opskrift |
Pingback:Boeuf Bourguignon |
Pingback:Langtidsstegt Kalvecuvette |
Er lidt i tvivl: Koges fond med eller uden låg? Uden koger det jo hurtigere ind, men gør dette noget ved den færdige fond.
Fonden simrer med låg i ca. 10 timer. Du kan også nøjes med 6 – 8 timer. Ønsker du den meget kraftig koger du den ind uden låg, efter den er siet.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren
Jeg er på mit første forsøg med fond projektet.
Jeg kan ikke helt dreje hvordan 5 liter vand kogt over 10 timer kan give 5 liter fond.
Skal der bare spædes op med vand undervejs?
Hjæææælp en førstgangs koger.
Hej Lagoni
Jeg forstår godt dit spørgsmål.
Jeg kan se, at jeg er lidt misvisende i opskriften, som skal tilrettes.
Der skulle have stået, at fonden koges op, og dernæst skrues der ned til svag varme, hvor fonden simrer under låg i ca. 10 timer.
Det under låg mangler.
Du kan evt. spæde med lidt mere vand, hvis du ikke har haft låg på gryden.
Hvis du koger den ned til 2½ liter, når den er siet bliver den mere kraftig. Og ja, det med de 5 liter passer heller ikke helt.
Bedste nytårs hilsner
Søren
Mange tak for dit hurtige svar, så forstår selv jeg opskriften:-)
Godt nytår og tak for en god side
Pingback:Opskrift - Langtidsstegt kalveculotte |
Skal grønsagerne blive indtil man sier fonden eller hvordan?
Hilsen Jeppe?
Hej Jeppe
Ja, alt skal blive i fonden indtil den sies.
Bedste hilsner
Søren
Hej Jeg er meget sent ude og slagterne har lukket i morgen.
Har fundet kraftben… kan jeg mon bruge det?
Mvh Ditte
Hej Ditte
Det kan du godt bruge til kalvefond. :-).
Godt nytår
Søren