Langtidsstegt And
En langtidsstegt and giver den perfekte andesteg eller gåsesteg til jul, da anden eller gåsen beholder sin saftighed og får et lækkert sprødt skind. Når man langtidssteger en and bliver kødet nænsomt varmet op, så det ikke udtøre men forbliver dejlig saftig.
Dette er ret nemt at lave en perfekt tilberedt and, når man følger opskriften og læser mine tips og tricks i forhold til stegning af and, og hvad man skal huske på.
Til jul plejer jeg, at stege anden eller gåsen dagen inden, hvor den næste dag varmes op igen. Samtidig er det også lidt nemmere, at skære den ud når den er lun. Jeg har ikke oplevet, at anden eller for den sags skyld gåsen bliver tør når den opvarmes igen. Vælger du at stege den dagen inden, skal du trække ca. ½ time fra stegetiden.
Der er ikke noget, der er mere surt end, at serverer en tør and eller gås for ens familie juleaften. Hvis du følger min opskrift vil den blive perfekt.
Er du mere til Grillet And eller Gås kan du følge min opskrift, hvor jeg griller en and, hvilket jeg gør omkring hvert andet år. Jeg elsker simpelthen den ekstra smag anden eller gåsen får ved, at tilberede den gå grillen. Ønsker du derimod den lidt hurtigere og almindelige måde at stege din and på finder du har jeg ligeledes den helt traditionelle opskrift på Andesteg.
Under selve opskriften kan du læse om ofte stillede spørgsmål, og nederst på siden kan du læse om min tilberedning af en peking and på 2,2 kg. Jeg har ligeledes lavet nogle rettelser til opskriften.
Langtidsstegt And – Perfekt måde at lave anden på
Du kan som her fylde anden med svesker og syrlige æbler, som giver anden eller gåsen ekstra smag. Har du købt en frossen and skal du huske, at det tager 2 – 3 dage at tø den op i køleskabet. Et af de køkkenredskaber jeg ALTID bruger, når jeg især tilbereder juleanden- eller gåsen er et stegetermometer, så jeg er helt sikker på, hvornår den har fået nok. Jeg bruger ofte et trådløst til grillen, så jeg ikke skal drøne ud og ind for, at tjekke om den har fået nok.
I opskriften finder du også en af de bedste andesovse, som jeg igennem tiden er kommet frem til. Igen er en julesovs alfa omega for om juleaften blev en succes. Jeg ved, at min egen mor ikke synes det er rigtig julesovs, på trods af den har mere smag af and og jul end hendes egen.
Læs også om disse juleopskrifter: Brunede Kartofler // Intervalstegt And // Andesovsen // Hjemmelavet Rødkål // Flæskesteg med sprøde svær

Langtidsstegt And
Ingredienser
And eller Gås
- 1 and af ca. 2 - 3½ kg eller gås af ca 4 - 5 kg.
- 1 - 2 syrlige æbler som f.eks. Ingrid Marie eller Elstar.
- 1 - 2 håndfulde udstenede svesker.
- Salt og peber.
- En klump flomme som gemmes.
Andesovs
- ½ flaske rødvin eller alternativt en mørk øl eller cider
- De yderste vingeled fra gåsen/anden.
- Indmad kråser og hals.
- 1 gulerod i skiver.
- 1/4 knoldselleri.
- 1 stort hakket løg.
- 1 porrer i skiver.
- 4 fed hvidløg.
- En kvist timian.
- 8 hele peberkorn.
- 2 hele enebær.
- 2 hele allehånde.
- 4 hele nelliker.
- Lidt fløde efter behag.
- Mel eller majsstivelse.
Sådan gør du
And eller Gås
- Tø anden eller gåsen op i 3 - 4 fire dage i køleskabet.
- Tag anden eller gåsen ud af køleskabet omkring 2 timer før tilberedning så den ikke er iskold når den tilberedes.
- Når anden eller gåsen er tøet op, skylles den grundigt ind- og udvendig for blodrester og tørres derefter. Skær flommen af som er det fedt, der sidder ved hullet, som gemmes.
- Gumpen skæres af og smides ud. Skær de yderste vingespidser af og læg dem til side sammen med halsen og indmaden. Dette skal bruges til den perfekte sovs.
- Gnid salt og peber ind- og udvendig på anden.
- Læg anden med brystet ned af på en stegerist ovenpå en dyb bradepande.
- I bradepanden kommes alle ingredienser i til sovsen på nær maizena og fløde. Fyld den 2/3 op med vand, som med fordel dryppes over anden ca. hver 30 - 60 minutter.
- Sæt bradepanden i ovnen ved 130 grader uden varmluft og lad den stege i ca. 3 - 5 timer for en and og ca. 4 - 7 timer for en gås.
- Har man mere end en and/gås i ovnen brug varmluft.
- 1/3 i stegetiden vendes anden om på ryggen, brystet op.
- Det kan være en god ide, at tjekke anden eller gåsens temperatur når der er gået ca. 1½ timer. Kernetemperaturen bør være ca. 75 grader for gennemstegt.
- Stiger dens kernetemperatur for hurtigt eller for langsom skruer man ned eller op for varmen.
- Når den næsten er færdig skrues temperaturen op i 5 - 10 for, at få sprødt skind. Hæld først noget af væden fra bradepanden over anden.
- Skal den opvarmes igen kan den være færdig ved ca. 70 grader.
- Serveres anden samme dag skal den hvile i ca. 15 minutter inden den skæres ud. Under tilberedningen smeltes flommen ved lavt blus i en lille kasserolle. Fedtet kan enten bruges dagen der på til opvarmning eller fryses til andre gode ting.
Opvarmning af and
- Læg de udskårne andestykker i en bradepande. Smør alle stykkerne med det smeltede flommefedt. Læg stanniol over bradepanden og stil den i en kold ovn.
- Tænd ovnen på 180 grader og lad anden varme i 20 minutter. Fjern stanniolen skru op for varmen til 225 grader og giv den yderligere 5 - 10 minutter. MEN hold godt øje med at den ikke får for meget.
- Mangler skindet stadig noget sprødhed kan man tænde for ovnens grill i et par minutter, men hold godt øje med den.
Andesovs
- En time inden anden er færdig hældes alt fra bradepanden i en gryde, hvor det koges op og simrer i 45 minutter. Hæld lidt væde i bradepanden for, at anden/gåsen ikke tørre ud.
- Si væden fra, og smag nu skyen til med salt og peber.
- Kom fløde og evt. maizena i for, at tykne den.
- Steger du anden dagen inden, kan du stille den siede sky i køleskabet og fjerne det overskydende fedt, som lægger sig øverst. Du kan altid tilsætte noget af det næste dag, når du smager sovsen til.
Noter
Bør jeg tage min and ud af køleskabet 1 time inden den skal i ovnen?
Ja, det bør du for, at den får stuetemperatur, og ikke er iskold inden i som gør, at det tager 1 time længere, at tilberede den. Kan jeg tilberede anden dagen inden?
Jeps, det er faktisk en rigtig god ide, så sikrer du dig, at den får den rette temperatur og stresser ikke over det. Den bliver lige så god på selve dagen, når du følger fremgangsmåden for opvarmning af den.
Parter anden, smør den med andefedt og opvarm den ved 180 grader i ca. 15 minutter. Jeg skal stege to ænder på samme tid?
Sæt komfuret på varmluft, men sørg for i starten at temperaturen er på 120 grader.
Du kan også starte dagen inden. Hvad nu hvis min and vejer mere eller mindre?
Stor and, længere tid.
Lille and, kortere tid.
HUSK, dog at holde øje med brystets kernetemperatur som skal være 75 grader for at den er færdig. Hvorfor F….. passer din opskrift ikke til mine ænder?
For det første er der faktisk stor forskel på ovne, både hvad angår isolering og temperatur. Derfor kan temperaturen på din ovn varierer med flere grader end min. Den ovn jeg har i mit sommerhus er meget forskellig fra min ovn derhjemme.
For det andet er der også stor forskel på ænder. Jeg har tilberedt alt fra moskus-, berberi- til pekingand, og kødets struktur i ænderne, hvor jeg har oplevet en dyr and være sej i kødet, og omvendt. Er det nu også nødvendigt med det der stegetermometer?
Det bestemmer du, men jeg ville ikke undvære det. Jeg tjekker altid min and undervejs, og juster ud fra bryst temperaturen ovnen.
Ofte stillede spørgsmål til langtidsstegt AND:
Bør jeg tage min and ud af køleskabet 1 time inden den skal i ovnen?
Ja, det bør du for, at den får stuetemperatur, og ikke er iskold inden i som gør, at det tager 1 time længere, at tilberede den.
Kan jeg tilberede anden dagen inden?
Jeps, det er faktisk en rigtig god ide, så sikrer du dig, at den får den rette temperatur og stresser ikke over det. Den bliver lige så god på selve dagen, når du følger fremgangsmåden for opvarmning af den.
Parter anden, smør den med andefedt og opvarm den ved 180 grader i ca. 15 minutter.
Jeg skal stege to ænder på samme tid?
Sæt komfuret på varmluft, men sørg for i starten at temperaturen er på 120 grader.
Du kan også starte dagen inden.
Hvad nu hvis min and vejer mere eller mindre?
Stor and, længere tid.
Lille and, kortere tid.
HUSK, dog at holde øje med brystets kernetemperatur som skal være 75 grader for at den er færdig.
Hvorfor F….. passer din opskrift ikke til mine ænder?
For det første er der faktisk stor forskel på ovne, både hvad angår isolering og temperatur. Derfor kan temperaturen på din ovn varierer med flere grader end min. Den ovn jeg har i mit sommerhus er meget forskellig fra min ovn derhjemme.
For det andet er der også stor forskel på ænder. Jeg har tilberedt alt fra moskus-, frilands- berberi- til pekingand, og der er stor forskel på de forskellige ænders kødetsstruktur. Nogle af de dyre har været seje i kødet og billige meget møre.
Er det nu også nødvendigt med det der stegetermometer?
Det bestemmer du, men jeg ville ikke undvære det. Jeg tjekker altid min and undervejs, og justerer ud fra bryst temperaturen ovnen. Pas dog på, at spidsen af stegetermometeret ikke rammer benene på anden.
Husk at salte anden eller gåsen godt både indvendig og udvendig inden den lukkes til i begge ender, og skær et lille snit ved lårene for, at saften kan løbe ud.
Luk enderne på anden med kødnåle, så æbler og svesker ikke falder ud når den steges i ovnen.
Her i år lavede jeg et lille forsøg med en peking and på 2,2 kg, hvor jeg hvert 30 minut tjekkede kernetemperaturen i brystet. Efter 2 timer lå temperaturen på 60 grader. Efter 3 timer var temperaturen steget til 70 grader og efter 3 timer og 45 minutter var temperaturen på 73 grader, hvorefter jeg tog anden ud og lod den hvile. Brystkødet var rigtig godt, og lårene var en anelse røde ved benet, hvilket ikke gør noget.
Skær selve anden ud lår over- og underlår, vinger, og bryststykket kan deles i op til 8 stykker.