Langtidsstegt Lammekølle

af | 7. apr 2012 | Hovedretter, Lam, Opskrifter, Simremad

Hvordan bliver lammekøllen bedst? Ved at langtidsstege den, hvor den bliver utrolig lækker og passer sig selv i ovnen. Meget ofte tilbereder jeg en lammekølle for familien i påsken, da de nye lam kommer på markedet. Kødet bliver på denne måde utrolig mørt og velsmagende.Langtidsstegt lammekølle får en virkelig skøn smag, og passer bare sig selv i ovnen, mens man kan nyde duften fra køllen. Jeg har i denne opskrift valgt, at bruge lidt øl som væde, men kan man evt. udelade hvis man ikke er til det.
Hvis man ønsker det kan man under køllen lægge forskellige rodfrugter som får smag af køllen. Dette er ikke et must men en måde, at bruge flere ingredienser på en gang.

Langtidsstegt lammekølle

Hvordan bliver lammekøllen bedst? Ved at langtidsstege den, hvor den bliver utrolig lækker og passer sig selv i ovnen
4.58 fra 14 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Hovedret, Lam, Simreret, Ovnret, Langtidsstegt
Køkken: Dansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 6 timer
Samlet tid: 6 timer 30 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 1 lammekølle af ca. 1½ - 2½ kg
  • ½ spsk. frisk timian eller tørret
  • ½ spsk. frisk rosmarin eller tørret
  • 3 fed hvidløg
  • ¼ dl. olivenolie
  • Revet citronskal fra 1 citron
  • Saften fra ½ citron
  • Groft salt
  • 1 øl af typen Ale
  • 4 stk. bananskalotteløg
  • 4 stk. tomater
  • 6 stk. kartofler
  • 4 stk. pastinakker
  • ½ knoldselleri
  • 4 fed hvidløg
  • Timian kviste
  • Rosmarinkviste

Sådan gør du

  • Såfremt lammekøllen er frossen tages den op af fryseren 2 dage inden den tilberedes.
  • Hak frisk timian og rosmarin og hvidløgsfedende, og bland det sammen med olivenolie, citronsaft og citronskal.
  • Gnid lammekøllen med marinaden.
  • Drys lammekøllen grundigt med salt på både over- og underside.
  • Hæld øllet i fadet.
  • Skræl kartofler, pastinak, knoldselleri som skæres i mindre stykker f.eks. kartofler i skiver.
  • Løgene skrælles og skæres på langs i fire dele.
  • Hvidløgsfedende dele i 4 dele.
  • Del tomaterne i halve.
  • Kom alle delene i fadet øllet.
  • Læg timian og rosmarin kvistene i øllet.
  • Opvarm en ovn til 120 grader uden varmluft.
  • Placer lammekøllen ovenpå rodfrugterne.
  • Placer fadet i ovnen, og lad den stå i ca. 5 - 6 timer eller indtil lammekøllen har en kernetemperatur på 65 grader inde ved benet. Tjek løbene temperaturen på lammekøllen. PS. Jo større lammekølle jo længer tid.
  • Såfremt kerne temperaturen på lammekøllen begynder, at blive for høj og det går for hurtig, så skru ned for varmen, eller hvis den er for lav så skru op med ca. 10 – 20 grader. HUSK, at der altid er forskel på ovne.
  • Tag den dernæst ud og lad den hvile i 10 minutter inden den skæres ud i tynde skiver.

Noter

Server f.eks. nye kartofler til lammekøllen.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

 

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

26 Kommentarer

  1. Hanne

    Det er en fantastisk opskrift! Familien var tæt på ekstase 😉

    Svar
    • Søren

      Hej Hanne
      Hvor dejligt at læse, og tusinde tak :-).
      God Påske
      Søren

      Svar
  2. Rene Jespersen

    Hvornår skal de 4 to mater i retten 😊👍

    Svar
    • Søren

      Hej Rene
      De 4 tomater 😉 skal i på samme tid som de øvrige ingredienser.
      God påske
      Søren

      Svar
  3. Lise Rosenlund

    Bliver grøntsagerne ikke smattede efter så lang tid?
    God påske
    Lise

    Svar
    • Søren

      Hej Lise
      Grøntsagerne vil ikke have bid, men bliver som sådan ikke smattede. Hvis du ønsker at de har mere bid kan du komme dem i fadet 1 – 1½ time lammekøllen er færdig.
      God Påske
      Søren

      Svar
  4. Daniel Roholte

    Kan man komme lidt fløde i væden fra fadet, til noget sovs

    Svar
    • Søren

      Hej Daniel
      Jeg har ikke selv brugt fløde, men tænker at du godt kan ved, at hælde væden eller noget af den i en gryde og supplerer med lidt fløde.
      God Påske
      Søren

      Svar
  5. Lene

    Hej
    En rigtig lækker ret👍🐥
    smager ikke af lam, det er første gang jeg har lavet lammekølle.
    God påske 🐣🐥🌞

    Svar
    • Søren

      Hej Lene
      Så har min opskrift ramt plet :-).
      God påske
      Søren

      Svar
  6. Anette

    Ser rigtigt dejligt ud! Har du prøvet at erstatte øllet med rødvin eller hvidvin? Jeg har cøliaki og kan derfor ikke tåle øl…desværre! Tak.

    Svar
    • Søren

      Hej Anette
      Du kan sagtens erstatte øllet med eksempelvis hvidvin, hvilket ligeledes giver en skøn smag.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  7. Gitte Ekstrand Larsen

    ……det er så dagen hvor man godt kunne bruge flere ovne……. Kan jeg tage lammet ud efter nogle timer -bage en kage ca 50 min – og så putte lammet ind igen????

    Svar
    • Søren

      Hej Gitte
      Du kan gøre det du skriver, som vil være intervalstegning.
      Tjek evt. lammets kernetemperatur undervejs, og juster ovnens temperatur, hvis kødet ikke følger med.
      God Påske
      Søren

      Svar
  8. Jonas bering

    Kan man godt ligge den på en rist og have rødvin i et fad med krydderurter og løg og stadig give den de 6 og en halv time skal lave den imorgen

    Svar
    • Søren

      Hej Jonas
      Beklager det sene svar :-).
      Det kan du egentlig godt, men sørg for at hælde noget af væden over køllen mindst 1 gang i timen så køllen ikke bliver alt for tør.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  9. Christoffer Nyberg

    Hej Søren. Nu kan det godt være jeg spørger dumt, men kan man også bruge rødvin i stedet for øl? /Christoffer

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Christoffer
      Der er ingen “dumme” spørgsmål :-).
      Du kan sagtens bruge rødvin eller for den sags skyld hvidvin, hvilket også passer rigtig godt til Langtidsstegt lammekølle.
      Hvis du tager rødvinen vil jeg foreslå en der ikke er for sødmefuld.
      Rigtig god påske
      Søren

      Svar
  10. Susanne

    Hej Søren jeg håber du kan nå at svare. Hvor længe skal to lammekøller lsngtidsstege de vejer 1,7 kg STK

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Susanne
      Mit gæt vil være omkring 6 – 7 timer ved 120 grader uden varmluft.
      Mit bedste råd er at tjekke deres kernetemperatur med et stegetermometer efter 2 timer, hvorefter du kan justere temperaturen op eller ned og evt. om ovnen skal være på varmluft.
      Men under alle omstændigheder er det en god ide, at tjekke temperaturen med jævne mellemrum.

      Håber det var tids nok :-).

      Rigtig god påske.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  11. Sissel K K Sonne

    Min mand insisterer på, at hvidløgssplitter skal skæres ind i køllen, som det er gammel tradition. Er der et argument for ikke at skære ind i køllen? Jeg tænker selv den kan miste en del væde måske🤔

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Sissel
      Jeg har ikke selv oplevet at lammekøllen mister væde eller der sker andet når du med en spids kniv laver små huller til hvidløget. Hvidløget afgiver smag til kødet.
      Hvis jeg må komme med et forslag så prøv også at komme friske rosmarinblade i hullerne sammen med hvidløget.
      Rigtig god påske
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  12. Susanne

    Den blev uhyrligt god. Jeg lavet denne opskrift fremover. Wauw. Tusind tak fordi du nåede at svare inden påskemiddag begyndte. Fortsat god påske

    Svar
  13. Christoffer Nyberg

    Hej Søren, mange tak for svar 🙂 Jeg lavede den med hvidvin og den blev bare vildt lækker! Jeg kommer helt sikkert til at bruge den her opskrift igen! 👍😊
    /Christoffer

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Christoffer
      Lyder super godt :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. R.I.P. Römertopf og langtidsstegt lammekølle | Foodplanner - […] er inspireret fra denne hos […]

Læg et svar til Søren Willadsen Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.