Lasagne
Lasagne, især den ægte med bolognese sauce er en af verdens mest kendte og lækreste italienske opskrifter. En lasagne med lag af pasta plader dernæst kødsovs og en lækker bechamel sauce og til sidst revet ost over er utrolig lækker og vidunderlig, at stille på middagsbordet.
Der er mange forskellige skønne opskrifter på en god og fyldig lasagne.
Det jeg gør er, at Jeg altid laver min lasagne fra bunden, og med min egen hjemmelavet bechamelsauce og kødsovs, hvilket jeg synes gør den til en mere ægte klassisk italiensk lasagne opskrift.
Meget ofte når vi laver en lasagne er det en dobbeltportion, så halvdelen fryses i selve det ildfaste fad den samles i med alle lagene. Selv om vi kun er to personer kan et fad sagtens slå til i to dage og måske en rest til tredje dagen. Samtidig er det skønt, at have noget ekstra lasagne i fryseren.
Min svigersøn laver også ofte lasagne, da ungerne er ellevilde med det, og så har de nem aftensmad til flere dage, og noget til fryseren i en travl hverdag.

Lasagne Den bedste opskrift
Ingredienser
Bolognese saucen
- 400 g. Oksekød
- 2 Gulerødder
- 1 Løg
- 1 fed Hvidløg
- 1½ dl. Rødvin
- 2½ – 3 dl. Tomat passata
- Smør
- Salt og peber
- Olivenolie
Bechamelsauce
- 50 g. smør
- 50 g. mel
- 5 – 6 dl. mælk
- Evt. lidt osterester
- Muskatnød
- Salt og peber
- Frisk stykke parmesan
Sådan gør du
Bolognese saucen
- Tag kødet ud af køleskabet 1 time inden tilberedning.
- Skræl gulerødderne, som skæres i små ensartede tern.
- Løg og hvidløg skæres ligeledes i små tern.
- Varm en gryde op ved middelvarme og hæld olivenolie i bunden, så bunden dækkes.
- Kom gulerødder, løg og hvidløg i gryden, som sauteres i 5 minutter indtil løgene er glasklare, de må ikke blive brune.
- Skru op for varmen til høj, og tilsæt kødet og rør rundt i blandingen. Brun kødet og skru dernæst ned for varmen til middel.
- Hæld rødvinen ved, og lad det stå i 2 minutter, hvorefter passataen hældes i. Rør nu rundt og smag til med salt og peber.
- Lad bolognese saucen simrer i mindst en time, men gerne mere, da smagen kun bliver bedre af det.
Bechamelsauce
- Varm en gryde op ved middelvarme og kom smørret i som smeltes.
- Drys melet i og lad det falde til bunds inden det piskes sammen. Lad smør og melblandingen varme op i 5 minutter ved let omrøring for, at melsmagen brændes af.
- Tilsæt mælken lidt af gangen indtil saucen er ret tyk, som en god hvid sovs.
- Kom evt. lidt osterester i, og smag til med muskatnød, salt og peber.
Samling
- Smør et firkantet ildfast fad.
- Læg et lag lasagneplader i bunden.
- Dernæst et lag bolognese sauce.
- Dernæst et tyndt lag bechamel sauce.
- Bliv ved med at komme lasagneplader, bolognese sauce og bechamel sauce i nævnte rækkefølge i fadet, indtil der ikke er mere eller fadet er fyldt.Riv til sidst frisk parmesan over det sidste lag bechamel sauce.
- Bag lasagnen i en forvarmet ovn (ikke varmluft) på 200 grader i 30 – 35 minutter.
Noter
Jeg bruger konsekvent tomat passata, som er blendet tomat, i min klassiske lasagne. Det gør den mindre tyndt flydende og giver den efter min mening en bedre smag end flåede eller hakkede tomater.
Jeg laver oftest bolognese saucen dagen inden, hvor den får lov at simrer i et par timer, og dernæst stilles i køleskabet, hvor smagen kun bliver bedre til næste dag. Ved at dele opskriften op over flere dage, bliver det også lidt nemmere. Jeg har ind i mellem lavet kødsovsen på samme tid, som jeg tilbereder en anden ret, eller laver en stor portion kødsovs, hvor vi på første dagen får pasta til, og på anden bliver det resterende brugt til lasagnen.
Man kan også lave bechamelsaucen dagen inden. Er der lidt af saucen i overskud så er det en god ide, at fryse det til senere brug.
Ønsker man, at gøre lasagnen lidt mere sund kan man reducerer kødet og komme flere gulerødder, løg og andre opskrifter i.
Jeg har tidligere skrevet et indlæg om Fiskelasagne, og en anden italiensk klassiker Cannelloni.
Når man laver sin egen lasagne synes jeg, at man bør undgå pakkerne med pulver i, da der mange gange er ufattelig mange e-numre i.
Fotos af lasagne og hvordan den laves og samles.
Som tilbehør til lasagnen foretrækker Jeg en nem og enkel grøn bønnesalat eller en tomatsalat.
Bolognese saucen koger et par timer og står f.eks. indtil næste dag for, at få endnu mere smag.
Placer lasagne pladerne i bunden af fadet.
Kom dernæst bolognese saucen over lasagne pladerne, så de er dækket.
Dernæst hældes lidt bechamel sauce over bolognese saucen. Kom igen lasagne plader på, og bolognaise saucen og bechamel saucen. Fortsæt til der er ikke mere, elller fadet er fyldt.
Riv til sidst masser af parmesan over lasagne. Kan kan også drysse det øverste lag bechamelsauce med lidt rasp, og lægger nogle klatter smør på raspen, hvilket giver lasagnen en ekstra sprødhed. Når den tages ud af ovnen, kan man godt rive noget parmesan over lasagnen.
Udover selve lasagnen synes jeg at stangbønner der er blancheret og vendt i en Vinaigrette dressing passer super godt sammen med denne lækre klassiske lasagne.