Mjød
Mjød har i de seneste par år fået en kæmpe renaissance, og er for tiden blevet en af de mest hippe drikke på markedet. Salget af mjød i f.eks. USA og Stor Britannien steget med op til 40% de seneste par år, og her hjemme er flere mjød bryggerier skudt op. Hvad skyldes denne nye popularitet af en meget gammel drik baseret på honning? En af grundene er, at den meget populære serie Games of Thrones har været med til, at gøre Mjød populær igen, efter at have været næsten glemt efter mange hundrede år.
Mjød eller Mead (engelsk) bliver ind i mellem fejlagtigt associeret med øl fra vikinge- og middelaldertiden. Mjød har ikke noget som helst med øl, at gøre, men er brygget af honning, vand, gær og evt. krydderier. Alkoholprocenten kan ligge omkring 14 – 15%. Mjød går langt tilbage i historien, men der er usikkerhed om, hvornår man første begyndte, at brygge den. På Wikipedia står der, at man i Kina har fundet krukker med fermenteret honning fra 6500 år før vores tidsregning. Googler du mjød kan du finde opskrifter der går tilbage fra 1300 tallet, hvor munke angiveligt skulle have brygget mjød.
I dag bruges mjød på barerne bruges i forskellige drinks, som aperitif med danskvand i, som dessertvin eller blandet op med spiritus. Mjød kan blive meget sød, men får sin egen karakter, hvis den står i flere år.
Første gang jeg kastede mig ud i, at brygge mjød ligger 23 år tilbage, hvor en god ven og jeg gik i gang med et mjødeventyr. De fleste gange vi har brygget mjød har resultatet været godt. En enkelt gang ville gæringen ikke starte, og vi måtte tilsætte mere gær, hvorefter det nærmest eksploderede i hans kælder med mjød udover gulvet. Mjød er ret nemt, at brygge og passer bare sig selv. Samtidig smager det utrolig godt, både straight til en dessert, koldt med danskvand i, eller blandet op med spiritus. En gang har en bekendt troet, at det var en italiensk dessert vin han fik til en dessert, og ikke hjemmelavet mjød.

Mjød
Ingredienser
- 10 kg svarende til ca. 7 l Honning
- 18 l vand
- 1 stk. Lime
- 1 stk. frisk skrællet ingefær af 4x2 cm
- 1 stk. kanel
- 2 stk. stjerneanis
- 14 stk. nelliker
- 50 gr. gær
Sådan gør du
- Husk, at ballon og andet skal være sterile.
- Varm langsomt honning og vand op til det bliver tyndt flydende. Lad det småsimre i ca. 1½ time, hvorefter det køles ned til 25 grader.
- Hæld det hele på en 25 l ballon.
- Tilsæt dernæst gær og krydderier, og luk beholderen med gærrør.
- Stil beholderen et lunt sted, hvor der er 20 - 23 grader i ca. 3 - 5 uger, hvorefter gæringen gerne skulle være overstået.
- Omstik mjøden til en anden beholder. Sørg for, at gærrester og krydderier ikke kommer med.
- Lad beholderen stå i 2 måneder, hvorefter den kan hældes på flasker.
Noter
Du kan også selv eksperimenterer med forskellige krydderier eller undlade dem jeg bruger i min opskrift.