og

Mørkt Manitoba Brød

af | Bagning, Opskrifter

Opskrift på mørkt manitoba brød

Mørkt manitoba brød er lavet på manitobamel, der gør det luftig og lækkert med det høje indhold af proteiner og gluten i melet.

Første gang jeg smagte mørkt manitoba brød lavet på manitobamel var på Henne Kirkeby Kro, hvor Poul Cunningham er køkkenchef. Siden den gang har jeg drømt om, at lave et brød som vi smagte hos ham. Det første problem har været, at få fat på melet, som oprindeligt kommer fra Canada og i flere år har været svært, at skaffe. Jeg har nu fået fat på noget gennem nettet. Det næste problem eller

Brødet er en primært lavet med manitobamel og dertil en mindre del maltmel, som giver denne lidt brændte eller bitre smag til brødet. Smagen er utrolig lækker i sær når det mørke manitoba brød bruges som madbrød. Dejen hæver i 24 timer, hvilket man skal være opmærksom på. Selve dejen er noget af det blødeste jeg har bagt med, nærmest som tykt grød.

Jeg valgte derfor at hælde det i en almindelig bageform, hvilket får det færdig bagte brød til, at ligne en chokoladekage. Men resultatet er super godt, da brødet har denne lette maltede bitterhed over sig, og passer perfekt som starten på et måltid mad, hvor der serveres en god smør til.

Manitoba Mel

Det første problem var den gang at få fat på denne specielle type hvedemel, som oprindeligt kommer fra Canada, og i flere år har været vanskeligt at skaffe i Danmark. Jeg fik på det tidspunkt fat på noget gennem nettet. Siden jeg skrev opskriften, er manitoba mel noget næsten alle supermarkeder ligger inde med.

Det næste problem eller udfordring var en opskrift, der matchede det min drøm gik ud på. Efter lidt søgen fandt jeg en egnet i en kogebog, som er skrevet af ham selv. Altså Paul. Dog er opskriften ikke lig det vi fik i det Vestjyske. Jeg har samtidig ændret lidt på den opskrift jeg fandt.

Det specielle og lækre med manitoba mel er at høje indhold af proteiner som gør dejen meget elastisk. Udover det høje indhold af proteiner har melet et højt indhold af proteiner, som selve brødet luftig og lækkert.

Andre skønne brød: Focaccia Brød // Flutes

Opskrift på mørkt manitoba brød

Mørkt Manitoba Brød

Brød lavet på manitobamel gør brødet dejlige luftigt.
No ratings yet
Udskriv Gem på Pinterest Bedøm
Ret: Opskrift, bagværk
Køkken: Dansk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 35 minutter
Hævetid: 1 day
Samlet tid: 1 day 45 minutter
Antal: 1 Brød
Opskrift af: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 3 1/4 dl vand håndvarmt vand
  • 10 g gær
  • 350 g manitoba mel
  • 75 g maltmel
  • 15 g havsalt/salt

Sådan gør du

Dag 1

  • Opløs gæret i det håndvarme vand.
  • Bland manitobamel og maltmel sammen i en skål.
  • Hæld melblandingen i vandet med gæren i lidt ad gangen mens der røres.
  • Når halvdelen er hældt i tilsættes saltes.
  • Kør det hele på en røremaskine i 8 – 10 minutter på højeste hastighed, eller rør det sammen.
  • Hæld dernæst dejen i en skål, der er smurt med olie.
  • Stil skålen i køleskabet i 24 timer.

Dag 2

  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Da dejen er ekstrem blød, nærmere løbende, kan det være en god ide at hælde den i en form.
  • Du kan også forsøge at klippe den i mindre portioner til små madbrød.
  • Sæt brødet i ovnen, hvor det skal have 6 minutter, hvorefter temperaturen hæves til 250 grader.
  • Det store brød skal have ca. 35 minutter og de små boller ca. 20 minutter.
  • Det kan variere fra min ovn til din. Men du kan tjekke brødet ved, at banke på det. Lyder det hult og sprødt og føles let burde det være færdigt.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!

Du kan også prøve disse opskrifter sammen med brødet: Tapenade perfekt til brød // Rejesalat // Grillet Lammespyd

Ønsker man et mere luftigt brød i min opskrift på manitoba brød kan man skære ned på maltmelet eller helt udelade det. På den måde ændres brødets struktur.

Opbevar brødet i en papirspose som ligger i en plasticpose, hvor det kan holde sig i en uges tid.

Manitobalmel og maltmel

Kør dejen på en røremaskine.

Mørkt manitoba brød

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

13 Kommentarer

  1. Elsebeth

    Det er meget tydeligt, at du har skåret brødet over, mens det var meget varmt; det er ikke en god idé – heller ikke at spise det varmt.

    Svar
  2. Tanja

    Hvor kan man få fat på det mørke manitobamel?

    Svar
    • Søren

      Hej Tanja
      Det mørke i brødet er maltmel, som kan købes i større supermarkeder.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
      • Susie Lauritzen

        Hej
        Du skriver maltmel. Er det den mørke eller lyse maltmel man skal bruge?

        Svar
        • Søren Willadsen

          Hej Susie
          Jeg har brugt den mørke maltmel, som giver den mørke farve i Manitoba brødet.
          Bedste hilsner
          Søren

          Svar
  3. Charlotte Jensen

    Ser lækkert ud – har du prøvet at skifte gær ud med surdej ? og hvad er din erfaring?

    Svar
    • Søren

      Hej Charlotte
      Mange tak. Nej jeg har ikke forsøgt, at skifte gæren ud med surdej, men tænker at det var noget man kunne lege med, og se om resultatet bliver okay.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  4. Ulla

    Et lækkert brød, er igang med nr. 2, du skriver at dejen er meget blød, det er min ikke, 1. Gang jeg bagte det blev det næsten sort, så denne gang bager jeg 10 min ved 250 grader varmluft og skruer så ned til 200 grader i ca 30 min, vi får se hvordan det går. Håber på et super resultat. Jeg kom forresten lidt hakkede valnøddekerner og lidt solsikkefrø i denne gang.

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Ulla
      Jeg håber også det bliver et super resultat, og tak for inspirationen med valnøddekerner og solsikkefrø. Lidt underligt at din dej ikke var blød/lind.
      Håber du skriver hvordan det blev.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
      • Klaus

        Hej Søren,

        Allerførst tak for opskriften! 😊

        Jeg har nu bagt brødet 2 gange, den første gang var dejen helt fast og jeg forstod ikke hvorfor du mente den var nærmest flydende. Men anden gang (kun 25 gram maltmel) var den mere våd, og jeg forstod hvad du mente. Begge gange blev i løvrigt gode.

        Nu er jeg i gang med tredje brød hvor jeg har taget

        – 300 gram Manitoba
        – 70 gram Fuldkornsmel
        – 10 gram maltmel

        Så må jeg se hvordan det bliver 😊

        Bh

        Svar
        • Søren Willadsen

          Hej Klaus
          Tak for rosen Klaus :-).
          Godt at læse at brødene blev gode begge gange. Det bliver nu spændende med fuldkornsmelet :-).
          Bedste hilsner
          Søren

          Svar
  5. Mille Mosgaard

    hej søren
    hvilken størrelse form bruger du? hilsen mille

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Mille
      Jeg brugte en rugbrødsform, dvs. en af de aflange.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!