Mørkt manitoba brød er lavet på manitobamel, der gør det luftig og lækkert med det høje indhold af proteiner og gluten i melet.
Første gang jeg smagte mørkt manitoba brød lavet på manitobamel var på Henne Kirkeby Kro, hvor Poul Cunningham er køkkenchef. Siden den gang har jeg drømt om, at lave et brød som vi smagte hos ham. Det første problem har været, at få fat på melet, som oprindeligt kommer fra Canada og i flere år har været svært, at skaffe. Jeg har nu fået fat på noget gennem nettet. Det næste problem eller
Brødet er en primært lavet med manitobamel og dertil en mindre del maltmel, som giver denne lidt brændte eller bitre smag til brødet. Smagen er utrolig lækker i sær når det mørke manitoba brød bruges som madbrød. Dejen hæver i 24 timer, hvilket man skal være opmærksom på. Selve dejen er noget af det blødeste jeg har bagt med, nærmest som tykt grød.
Jeg valgte derfor at hælde det i en almindelig bageform, hvilket får det færdig bagte brød til, at ligne en chokoladekage. Men resultatet er super godt, da brødet har denne lette maltede bitterhed over sig, og passer perfekt som starten på et måltid mad, hvor der serveres en god smør til.
Manitoba Mel
Det første problem var den gang at få fat på denne specielle type hvedemel, som oprindeligt kommer fra Canada, og i flere år har været vanskeligt at skaffe i Danmark. Jeg fik på det tidspunkt fat på noget gennem nettet. Siden jeg skrev opskriften, er manitoba mel noget næsten alle supermarkeder ligger inde med.
Det næste problem eller udfordring var en opskrift, der matchede det min drøm gik ud på. Efter lidt søgen fandt jeg en egnet i en kogebog, som er skrevet af ham selv. Altså Paul. Dog er opskriften ikke lig det vi fik i det Vestjyske. Jeg har samtidig ændret lidt på den opskrift jeg fandt.
Det specielle og lækre med manitoba mel er at høje indhold af proteiner som gør dejen meget elastisk. Udover det høje indhold af proteiner har melet et højt indhold af proteiner, som selve brødet luftig og lækkert.
Andre skønne brød: Focaccia Brød // Flutes
Mørkt Manitoba Brød
Ingredienser
- 3 1/4 dl vand håndvarmt vand
- 10 g gær
- 350 g manitoba mel
- 75 g maltmel
- 15 g havsalt/salt
Udstyr
Sådan gør du
Dag 1
- Opløs gæret i det håndvarme vand.
- Bland manitobamel og maltmel sammen i en skål.
- Hæld melblandingen i vandet med gæren i lidt ad gangen mens der røres.
- Når halvdelen er hældt i tilsættes saltes.
- Kør det hele på en røremaskine i 8 – 10 minutter på højeste hastighed, eller rør det sammen.
- Hæld dernæst dejen i en skål, der er smurt med olie.
- Stil skålen i køleskabet i 24 timer.
Dag 2
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Da dejen er ekstrem blød, nærmere løbende, kan det være en god ide at hælde den i en form.
- Du kan også forsøge at klippe den i mindre portioner til små madbrød.
- Sæt brødet i ovnen, hvor det skal have 6 minutter, hvorefter temperaturen hæves til 250 grader.
- Det store brød skal have ca. 35 minutter og de små boller ca. 20 minutter.
- Det kan variere fra min ovn til din. Men du kan tjekke brødet ved, at banke på det. Lyder det hult og sprødt og føles let burde det være færdigt.
Du kan også prøve disse opskrifter sammen med brødet: Tapenade perfekt til brød // Rejesalat // Grillet Lammespyd
Ønsker man et mere luftigt brød i min opskrift på manitoba brød kan man skære ned på maltmelet eller helt udelade det. På den måde ændres brødets struktur.
Opbevar brødet i en papirspose som ligger i en plasticpose, hvor det kan holde sig i en uges tid.
Kør dejen på en røremaskine.
Det er meget tydeligt, at du har skåret brødet over, mens det var meget varmt; det er ikke en god idé – heller ikke at spise det varmt.
Hvor kan man få fat på det mørke manitobamel?
Hej Tanja
Det mørke i brødet er maltmel, som kan købes i større supermarkeder.
Bedste hilsner
Søren
Hej
Du skriver maltmel. Er det den mørke eller lyse maltmel man skal bruge?
Hej Susie
Jeg har brugt den mørke maltmel, som giver den mørke farve i Manitoba brødet.
Bedste hilsner
Søren
Ser lækkert ud – har du prøvet at skifte gær ud med surdej ? og hvad er din erfaring?
Hej Charlotte
Mange tak. Nej jeg har ikke forsøgt, at skifte gæren ud med surdej, men tænker at det var noget man kunne lege med, og se om resultatet bliver okay.
Bedste hilsner
Søren
Et lækkert brød, er igang med nr. 2, du skriver at dejen er meget blød, det er min ikke, 1. Gang jeg bagte det blev det næsten sort, så denne gang bager jeg 10 min ved 250 grader varmluft og skruer så ned til 200 grader i ca 30 min, vi får se hvordan det går. Håber på et super resultat. Jeg kom forresten lidt hakkede valnøddekerner og lidt solsikkefrø i denne gang.
Hej Ulla
Jeg håber også det bliver et super resultat, og tak for inspirationen med valnøddekerner og solsikkefrø. Lidt underligt at din dej ikke var blød/lind.
Håber du skriver hvordan det blev.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren,
Allerførst tak for opskriften! 😊
Jeg har nu bagt brødet 2 gange, den første gang var dejen helt fast og jeg forstod ikke hvorfor du mente den var nærmest flydende. Men anden gang (kun 25 gram maltmel) var den mere våd, og jeg forstod hvad du mente. Begge gange blev i løvrigt gode.
Nu er jeg i gang med tredje brød hvor jeg har taget
– 300 gram Manitoba
– 70 gram Fuldkornsmel
– 10 gram maltmel
Så må jeg se hvordan det bliver 😊
Bh
Hej Klaus
Tak for rosen Klaus :-).
Godt at læse at brødene blev gode begge gange. Det bliver nu spændende med fuldkornsmelet :-).
Bedste hilsner
Søren
hej søren
hvilken størrelse form bruger du? hilsen mille
Hej Mille
Jeg brugte en rugbrødsform, dvs. en af de aflange.
Bedste hilsner
Søren