Mørkt Manitoba Brød

af | 13. feb 2015 | Bagning, Opskrifter

Malt Manitobabrød

 

Brød lavet på manitobamel giver brød med et højt protein- og glutenindhold, som gør brødet meget luftigt. Første gang jeg smagte brød lavet på manitobamel var på Henne Kirkeby Kro, hvor Poul Cunningham er køkkenchef. Siden den gang har jeg drømt om, at lave et brød som vi smagte hos ham. Det første problem har været, at få fat på melet, som oprindeligt kommer fra Canada og i flere år har været svært, at skaffe. Jeg har nu fået fat på noget gennem nettet. Det næste problem eller udfordring var en opskrift, der matchede det min drøm gik ud på. Efter lidt søgen fandt jeg en egnet i en kogebog, som er skrevet af ham selv. Altså Paul. Dog er opskriften  ikke lig det vi fik i det Vestjyske. Jeg har samtidig ændret lidt på opskriften jeg har fundet.

Brødet er en primært lavet med manitobamel og dertil en mindre del maltmel, som giver denne lidt brændte eller bitre smag til brødet. Dejen hæver i 24 timer, hvilket du skal være opmærksom på. Dejen er noget af det blødeste jeg har bagt med, nærmest som tykt grød. Jeg valgte derfor, at hælde det i en almindelig bageform, hvilket får det færdig bagte brød til, at ligne chokoladekage. Men resultatet er super god, da brødet har denne lette maltede bitterhed over sig, og passer perfekt som starten på et måltid mad, hvor der serveres en god smør til.

Ingredienser:

  • 350 g manitomel
  • 75 g maltmel
  • 15 g havsalt/salt
  • 10 g gær
  • 3 1/4 dl vand

 

Fremgangsmåde:

• Dag 1: Opløs gæret i håndvarmt vand. Hældt begge meltyper i en skål sammen med vandet, salt og det opløste gær. Kør det hele på en røremaskine i 8 – 10 minutter på højeste hastighed. Hæld dernæst dejen i en skål, der er smurt med olie. Stil skålen i køleskabet i 24 timer.

 

Manitobamel

 

• Dag 2: Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Da dejen er ekstrem blød, nærmere running, kan det være en god ide, at hælde den i en form. Du kan også forsøge, at klippe den i mindre portioner til små madbrød. Sæt brødet i ovnen, hvor det skal have 6 minutter, hvorefter temperaturen hæves til 250 grader. Det store brød skal have ca. 35 minutter og de små boller ca. 20 minutter. Det kan variere fra min ovn til din. Men du kan tjekke brødet ved, at banke på det. Lyder det hult og sprødt og føles let burde det være færdigt.

 

Manitobabrød

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

5 Kommentarer

  1. Elsebeth

    Det er meget tydeligt, at du har skåret brødet over, mens det var meget varmt; det er ikke en god idé – heller ikke at spise det varmt.

    Svar
  2. Tanja

    Hvor kan man få fat på det mørke manitobamel?

    Svar
    • Søren

      Hej Tanja
      Det mørke i brødet er maltmel, som kan købes i større supermarkeder.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  3. Charlotte Jensen

    Ser lækkert ud – har du prøvet at skifte gær ud med surdej ? og hvad er din erfaring?

    Svar
    • Søren

      Hej Charlotte
      Mange tak. Nej jeg har ikke forsøgt, at skifte gæren ud med surdej, men tænker at det var noget man kunne lege med, og se om resultatet bliver okay.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!