Mørkt Manitoba Brød

af | 13. feb 2015 | Bagning, Opskrifter

Malt Manitobabrød

Brød lavet på manitobamel gør det luftig og lækkert med det høje indhold af proteiner og gluten i melet.

Første gang jeg smagte brød lavet på manitobamel var på Henne Kirkeby Kro, hvor Poul Cunningham er køkkenchef. Siden den gang har jeg drømt om, at lave et brød som vi smagte hos ham. Det første problem har været, at få fat på melet, som oprindeligt kommer fra Canada og i flere år har været svært, at skaffe. Jeg har nu fået fat på noget gennem nettet. Det næste problem eller

Første gang jeg smagte brød lavet på manitoba mel var på Henne Kirkeby Kro, hvor Poul Cunningham er køkkenchef. Siden den gang har jeg drømt om at bage et brød som det vi smagte på restauranten.

Brødet er en primært lavet med manitoba mel og dertil en mindre del maltmel, som giver denne lidt brændte eller bitre smag til brødet. Dejen hæver i 24 timer, hvilket man skal være opmærksom på. Selve dejen er noget af det blødeste jeg har bagt med, nærmest som tykt grød.

Jeg valgte derfor at hælde det i en almindelig bageform, hvilket får det færdig bagte brød til, at ligne en chokoladekage. Men resultatet er super godt, da brødet har denne lette maltede bitterhed over sig, og passer perfekt som starten på et måltid mad, hvor der serveres en god smør til.

Manitoba Mel

Det første problem var den gang at få fat på denne specielle type hvedemel, som oprindeligt kommer fra Canada, og i flere år har været vanskeligt at skaffe i Danmark. Jeg fik på det tidspunkt fat på noget gennem nettet. Siden jeg skrev opskriften, er manitoba mel noget næsten alle supermarkeder ligger inde med.

Det næste problem eller udfordring var en opskrift, der matchede det min drøm gik ud på. Efter lidt søgen fandt jeg en egnet i en kogebog, som er skrevet af ham selv. Altså Paul. Dog er opskriften ikke lig det vi fik i det Vestjyske. Jeg har samtidig ændret lidt på den opskrift jeg fandt.

Det specielle og lækre med manitoba mel er at høje indhold af proteiner som gør dejen meget elastisk. Udover det høje indhold af proteiner har melet et højt indhold af proteiner, som selve brødet luftig og lækkert.

Opskrift på manitobabrød

Mørkt Manitoba Brød

Brød lavet på manitobamel gør brødet dejlige luftigt.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, bagværk
Køkken: Dansk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 35 minutter
Hævetid: 1 day
Samlet tid: 1 day 45 minutter
Antal: 1 Brød
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 3 1/4 dl vand håndvarmt vand
  • 10 g gær
  • 350 g manitoba mel
  • 75 g maltmel
  • 15 g havsalt/salt

Sådan gør du

Dag 1

  • Opløs gæret i det håndvarme vand.
  • Bland manitobamel og maltmel sammen i en skål.
  • Hæld melblandingen i vandet med gæren i lidt ad gangen mens der røres.
  • Når halvdelen er hældt i tilsættes saltes.
  • Kør det hele på en røremaskine i 8 – 10 minutter på højeste hastighed, eller rør det sammen.
  • Hæld dernæst dejen i en skål, der er smurt med olie.
  • Stil skålen i køleskabet i 24 timer.

Dag 2

  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Da dejen er ekstrem blød, nærmere løbende, kan det være en god ide at hælde den i en form.
  • Du kan også forsøge at klippe den i mindre portioner til små madbrød.
  • Sæt brødet i ovnen, hvor det skal have 6 minutter, hvorefter temperaturen hæves til 250 grader.
  • Det store brød skal have ca. 35 minutter og de små boller ca. 20 minutter.
  • Det kan variere fra min ovn til din. Men du kan tjekke brødet ved, at banke på det. Lyder det hult og sprødt og føles let burde det være færdigt.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Du kan også prøve disse opskrifter: Tapenade perfekt til brød // Rejesalat // Grillet Lammespyd

Ønsker man et mere luftigt brød i min opskrift på manitoba brød kan man skære ned på maltmelet eller helt udelade det. På den måde ændres brødets struktur.

Opbevar brødet i en papirspose som ligger i en plasticpose, hvor det kan holde sig i en uges tid.

Manitobamel

Kør dejen på en røremaskine.

Manitobabrød

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

9 Kommentarer

  1. Elsebeth

    Det er meget tydeligt, at du har skåret brødet over, mens det var meget varmt; det er ikke en god idé – heller ikke at spise det varmt.

    Svar
  2. Tanja

    Hvor kan man få fat på det mørke manitobamel?

    Svar
    • Søren

      Hej Tanja
      Det mørke i brødet er maltmel, som kan købes i større supermarkeder.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
      • Susie Lauritzen

        Hej
        Du skriver maltmel. Er det den mørke eller lyse maltmel man skal bruge?

        Svar
        • Søren Willadsen

          Hej Susie
          Jeg har brugt den mørke maltmel, som giver den mørke farve i Manitoba brødet.
          Bedste hilsner
          Søren

          Svar
  3. Charlotte Jensen

    Ser lækkert ud – har du prøvet at skifte gær ud med surdej ? og hvad er din erfaring?

    Svar
    • Søren

      Hej Charlotte
      Mange tak. Nej jeg har ikke forsøgt, at skifte gæren ud med surdej, men tænker at det var noget man kunne lege med, og se om resultatet bliver okay.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  4. Ulla

    Et lækkert brød, er igang med nr. 2, du skriver at dejen er meget blød, det er min ikke, 1. Gang jeg bagte det blev det næsten sort, så denne gang bager jeg 10 min ved 250 grader varmluft og skruer så ned til 200 grader i ca 30 min, vi får se hvordan det går. Håber på et super resultat. Jeg kom forresten lidt hakkede valnøddekerner og lidt solsikkefrø i denne gang.

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Ulla
      Jeg håber også det bliver et super resultat, og tak for inspirationen med valnøddekerner og solsikkefrø. Lidt underligt at din dej ikke var blød/lind.
      Håber du skriver hvordan det blev.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Når du er tilmeldt mit nyhedsbrev deltager du fire gange om året i lodtrækningen om et gavekort på kr. 500 til Kødriget.dk, som tilbyder kvalitetskød. Vinderen får direkte besked.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!