Muslinger på kartofler med Kong Bars Ost

af | 4. jun 2021 | Fisk og Skaldyr, Forretter, Frokost, Opskrifter

REKLAME

Røgede muslinger på små ny opgravede kartofler med støv af ramsløg og en fantastisk ost fra Naturmælk Kong Bars på toppen, er en lækker frokostret.

Mejeriforeningens Ost & Ko har i år lavet en ostematch, hvor fem madinfluencere hver har fået tildelt sit mejeri.
Konceptet går ud på at hver af madinfluencerne skal skabe en unik ret ud fra en ost fra det mejeri de hver især har fået tildelt.
Jeg er en af de fem og har været så heldig at få tildelt det økologiske Mejeri Naturmælk, som ligger i Tinglev i Sønderjylland.
Fokus i denne ostematch er kvaliteten af økologiske lokale oste, hvor jeg fik tilsendt Naturmælks økologiske ost Kong Bars.

Denne osteret er en nyfortolkning af en 70´er eller 80´er ret der bestod af dåsemuslinger, der kort blev stegt på panden sammen med hvidløg.

De stegte muslinger blev dernæst placeret på et stykke ristet franskbrød med en skrive ost ovenpå, der røg i ovnen indtil osten, var smeltet.
Opskriften er i og for sig bare oste gratinerede muslinger på toastbrød.
Jeg husker at mine forældre, og jeg selv senere hen, elskede denne ret, som primært blev serveret som natmad.

Mælken til Kong Bars kommer fra Bjerggaarden som ligger på øen Barsø nordøst for Aabenraa fjord.
Helle og Søren bor på Bjerggaarden med deres to døtre, hvor deres 185 Holstein køer producerer den økologiske mælk som Naturmælk bruger til Kong Bars.

Kong Bars er en fast Goudan ost med fedtindhold på 45+/26%. Kong Bars lagres i minimum 12 uger inden den pakkes.
Osten har en skøn nøddeagtig smag med masser af aroma og halv lang eftersmag. Farven er let gullig og stammer fra karotinindholdet i græsset, der skifter med årstiderne. Det betyder at den med sæsonen kan ændre sig i farven.

 

 

Jeg havde flere forskellige ideer til hvilken vej, en ret med fokus på økologisk ost skulle gå.

Nogle af ideerne var omkring Sønderjylland´s egnsretter, hvordan jeg kunne nyfortolke af dem.
I samme ombæring hvor jeg nedfældede flere ideer til en opskrift med Kong Bars dumpede Mikkel Weidemanns nye kogebog ind ad brevsprækken.
Mens jeg gennemgår Mikkels nye kogebog fremstår ideen frem med en nyfortolkning af ostegratinerede muslinger, som er så dybt forankret i min hukommelse fra min barndom, og den skulle være den.

Undervejs i processen kommer jeg frem til, at ingredienserne bør være det jeg enten kan lave selv som at sylte rabarber og sanke salturt.
Kartoflerne bliver drysses med ramsløgspulver, hvilket erstatter hvidløget og giver en mere sart smag af hvidløg og purløg.
De syltede rabarber giver både syre, sødme og knas til retten, hvilket passer rigtig god til de bløde kartofler og den røgede olie.

 

Muslinger på kartofler med Kong Bars Ost

Røgede muslinger på små ny opgravede kartofler med støv af ramsløg og en fantastisk ost fra Naturmælk Kong Bars på toppen, er en lækker frokostret.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Frokost, Forret, Skaldyr
Køkken: Dansk
Forb. tid: 25 minutter
Tilb. tid: 50 minutter
Samlet tid: 1 time 15 minutter
Antal: 2 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Muslinger på Kartofler med Kong Bars Ost

  • 1 ds røgede muslinger i olie
  • 125 - 150 g. små kartofler
  • 2 duske løvstikke
  • Salt
  • 3 - 4 dl. muslingefond se nedenstående opskrift eller fiskefond
  • 100 g. revet Kong Bars
  • Ramsløgspulver
  • 4 - 6 stk. tynde skiver Kong Bars
  • 2 stængler syltede rabarber
  • Salturt
  • Hvidløgsspire
  • Rødbede spire
  • Flagesalt

Muslingefond

  • 1 kg. muslinger
  • 2 stængler bladselleri
  • 2 stk. gulerødder
  • 2 stk. skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 dl. hvidvin
  • 2 dl. vand
  • Olie til stegning.
  • salt

Udstyr

  • Udstikker af 2 cm.
  • Stavblender
  • Rund form eller udstikker af omkring 9 cm.

Sådan gør du

Muslinger på Kartofler med Kong Bars Ost

  • Skyl kartoflerne og fjern eventuelt jord og små urenheder. Behold skrællet på.
  • Kog en gryde op med rigeligt vand, løvstikken og 1 spsk. salt.
  • Kom kartofler i det kogende vand, skru næsten helt ned og lad dem stå med låg på i omkring 10 – 15 minutter. De skal være al dente, dvs. med bid.
  • Når kartofler er kogt færdige, hældes vandet fra og de stilles til side for at køle af.
  • Tænd ovnen på grill funktion.
  • Hæld muslingefonden i en gryde som varmes op til under kogepunktet.
  • Tilsæt den revne Kong Bars, som varmes op indtil den til dels er smeltet og resten er faldet til bunden.
  • Lad den varme med i 15 – 25 minutter indtil fonden har trukket ostesmagen.
  • Si fonden og hold den lun indtil servering.
  • Skær en smule af bunden på hver kartoffel så de kan stå på højkant og har næsten ens højde.
  • Placer kartoflerne i en rund form på en tallerken.
  • Drys dem med ramsløgspulver.
  • Placer en røget musling mellem hver kartoffel. Dryp evt. en lille smule olie over kartoflerne.
  • Udstik osteskiverne så man får en masse små runde skiver, som placeres over hver kartoffel.
  • Skær rabarberstænglerne i skiver af omkring 2 – 3 mm.
  • Sæt tallerkenen i ovnen indtil osten smelter, dette tager et par minutter, så hold øje med det.
  • Tag tallerkenen ud, og placer de små skiver rabarber mellem hver musling ovenpå osten.
  • Pynt med stå stængler salturt, hvidløgsspire og rødbedespire.
  • Blend fonden med stavblenderen stå der dannes skum på overfladen, som med en ske kommes på kanten af kartoffelcirklen.
  • Server retten.

Muslingefond

  • Skyl og rens muslingerne for urenheder.
  • De som er åbne og ikke lukker sig når man banker på dem kasseres.
  • Skær alle grøntsager i mindre tern.
  • Varm en stor gryde op ved middel varme. Kom olien i.
  • Steg alle grøntsager indtil løgene er gennemsigtige, de må ikke få farve.
  • Hæld hvidvin ved og skru op for varmen så det koger lidt ind.
  • Hæld vand ved og dernæst muslingerne som skal dampe under låg i omkring 5 minutter indtil de alle er åbne.
  • Tag muslingerne op, og tag de ud af skallerne som kommes retur i gryden.
  • Lad det skallerne simre under låg i 20 minutter.
  • Hæld det hele gennem en sigte og smag fonden til med salt.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

 

Prøv også disse skønne retter: LakseTatar // Salad Nicolise Klassisk fransk frokostret // Muslinger i Karrysauce

Udover jeg har lavet retten til ostematchen skal jeg i dag ned til Naturmælk, hvor jeg skal præsentere den for deres ostemager.
Jeg ser supermeget frem til at høre mere om Mejeriet Naturmælk, og deres produktion af oste.
Det bliver spændende at se mejeriet og hvordan produktionsprocessen foregår på et økologisk mejeri. Ligeledes at jeg bliver klogere på, hvad økologi gør i forhold til smagen af både oste og deres andre produkter, og hvilken betydning naturen har for smagen i deres produkter.
Der er selvfølgelig andre økologiske mejerier i Danmark, men hvad kendetegner Naturmælk?

Mit besøg hos Naturmælk vil du kunne læse mere om via Instagram og via Ost & Ko.

 

Server retten som til frokost, forret eller natmad.

 

En hel kong Bars som blev delt i mindre portioner, hvor jeg til ostekummet revet det fint inden det kom i gryden med muslingefonden.

 

Placer kartoflerne i en rund form for at de holder formen. Drys kartoflerne med ramsløgspulver, der kan købes i flere supermarkeder. Læg en enkelt musling mellem hver kartoffel.

 

Placer en udstukket skive ost over hver kartoffel og musling.

 

Når de har været i ovnen og osten er smeltet kommes små skiver syltet rabarber på som giver en lækker syrlig smag til retten.

 

Blend ostesaucen så der dannes en tyk skum, der forsigtig placeres i den ene side af retten.

 

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

7 Kommentarer

  1. Nana Balle

    Lækker ret! Og virkeligt smukt anrettet. Jeg skal selv på en lignende mission på mandag til Søvind Mejeri – omend med en lidt mere enkel opskrift 😉

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Nana
      Mange tak, hvor spændende du ligeledes er en del af det. Dagen var utrolig interessant, og så var det super fedt at snakke med mejeristen.
      God tur og weekend.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  2. Marco P.

    Mums – det lyder som en formidabel god ost 😊

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Marco
      Det er en formidabel lækker ost, der passer til det varme køkken. Og heldigvis var mejeristen glad for min ret med Kong Bars.
      Den vil med garanti passe godt til dit brød.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  3. Jen

    Må jeg spørge hvorfor du bruger friske muslinger til fond, men dåse muslinger til selve retten? Røgsmagen kunne vel klares anderledes.

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Jen
      Grunden er tilfældig, da jeg ville have røget de muslinger jeg havde brugt til fonden.
      Da jeg første gang afprøvede den uden muslingeskum bruge jeg nogle gode røgede muslinger i olielage.
      Selve olien giver retten det ekstra og ligeledes olie til kartoflerne, hvilket gjorde jeg gik væk fra min oprindelige ide.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
      • Jen

        Tak for svar og god weekend 🙂

        Svar

Læg et svar til Søren Willadsen Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.