og

Rødvinssauce

af | 6. dec 2019 | Nytår, Opskrifter, populær, Saucer, Tilbehør

Opskrift på rødvinssauce

En lækker og nem hjemmelavet rødvinssauce eller rødvinssovs passer utrolig godt til rigtig meget slags kød som en god bøf, kalve steg eller vildtkød.

Jeg laver altid min egen sauce eller sovs, når vi får et godt stykke kød og en nedkogt rødvinssauce passer virkelig godt til kødet.
Udover den er nem at lave tager det ikke lang tid, at koge rødvinen ned og afrunde saucen med smør så den får en lækker rund smag.

Hvorfor er en rødvinssauce god til kød?

Når man nedkoger både rødvin og balsamico bliver smagen fra disse mere intense i deres syrlige og sødmefulde smag. Samtidig fordamper alkoholen. Når man til sidste monterer smørret rundes syren og sødmen af, så saucen til sidst bliver dejlig rund og fyldig. Dette passer utrolig godt til rødt kød som Nyretapper, Kalveculotte eller Côte de Boeuf.

Andre lækre saucer: Pebersauce // Bearnaise Sauce // Hollandaise Sauce

Du kan nedenunder se hvad du skal bruge til en rødvinssauce.

Hjemmelavet rødvinssauce

Rødvinssauce Bedste og nemmeste sauce

En hjemmelavet rødvinssauce er super lækker og utrolig nem selv at lave. Den passer fantastisk godt til meget forskellig slags okse- og kalvekød og vildt.
3.82 fra 109 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Saucer, Sovs, Tilbehør, Oksekød, Kalvekød
Køkken: Fransk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 1 spsk. smør
  • 1 – 2 skalotteløg
  • 1 spsk. fint hakket frisk timian
  • 4 dl rødvin
  • 1 dl balsamicoeddike
  • 5 dl kalvefond
  • Ca. 100 g smør

Sådan gør du

  • Skræl og hak skalotteløget fint, og gør det samme med timianen.
  • Varm en gryde op ved middel varme, og tilsæt 1 spsk. smør som skal smelte. Kom de fint hakkede skalotteløg i, og lad sauterer lidt inden timianen tilsættes.
  • Kværn noget peber i og lad det sauterer med i et par minutter.
  • Hæld balsamicoeddiken i, og lad det koge så langt ned, at det kun hænger ved løgene.
  • Dernæst hældes rødvinen i, som ligeledes koges helt ned så det kun hænger ved løgene.
  • Nu hældes kalvefonden i, som koges ned til 1/3.
  • Si løg og timian fra saucen.
  • Til sidst monteres den kolde smør lidt af gangen indtil saucen er rund i smagen. Dvs. at syren i saucen bliver afrundet.

Noter

Kan jeg lave rødvinssaucen dagen før?
Du kan godt nedkoge vinen og tilsætte kalvefonden og nedkoge dette dagen før.
Jeg vil anbefale at monterer smørret samme dag saucen skal bruges, da det efter min mening giver den bedste smag og fylde.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Andre skønne ting til saucen: Hjemmelavet Pommes Frites // Hasselback Kartofler.

Hvilken vin skal jeg bruge?

Du behøves ikke drøne ud og købe den dyreste rødvin eller en fra et bestemt område til en rødvinssauce. Jeg plejer ikke, at bruge de dyreste flasker jeg har liggende, men en rødvin jeg kan lide at drikke.
Nogle tænker at man skal bruge en bourgogne til bestemte retter, men jeg har det nu sådan, at er vinen først kogt ned gør det ikke den store forskel.

Hvilken fond skal jeg bruge?

Jeg laver ind i mellem min egen kalvefond, men man kan sagtens bruge en købefond fra et supermarked uden at det går udover din rødvinssauce. Jeg vil anbefale de flydende eller de gelerede i små pakker, da der er mere smag i dem. I nogle supermarkeder har de også små plastikposer med flydende fond, som jeg ind i mellem køber pga. kvaliteten.

Kan jeg lave rødvinssaucen dagen før?

Du kan godt nedkoge vinen og tilsætte kalvefonden og nedkoge dette dagen før.
Jeg vil anbefale at monterer smørret samme dag saucen skal bruges, da det efter min mening giver den bedste smag og fylde. Men dog kan du godt montere smørret dagen før og dernæst varme saucen op hvis du ikke har tiden til det på selve dagen. Rødvinssaucen bliver ganske fin.

Hjemmelavet rødvinssovs

En perfekt rødvinssauce som sætter sig på bagkanten af en ske.

Skalotteløg finthakket til rødvinssauce

Hak skalotteløgene og timian meget fint.

Sauter skalotteløg til rødvinssaucen

Sauter skalotteløgene og timinan ved middel varme i nogle minutter, hvorefter rødvin og balsamico tilsættes.

Kog balsamoico helt ned

Kog rødvin og balsamico meget ned så der kun er et par spiseskefulde tilbage, hvorefter kalvefonden tilsættes, som koges 1/3 ned.

Monter smørret når rødvinssaucen er kogt ned

Monter til sidste saucen med smør for at afrunde den.

Hjemmelavet rødvinssauce

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

32 Kommentarer

  1. Kathrine Steendahl

    Kan man bare gange opskriften op hvis nu man bliver 8?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Kathrine
      Du fordobler bare opskriften på rødvinssauce til dobbelt portion eller mere :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  2. Pia Bine Jensen

    Fantastisk opskrift . Jeg har brugt den flere gange. Jeg skal bare huske, at lave ekstra meget sauce næste gang, for min sauceglade familie, forstår ikke, hvordan den skal kunne række til 4 portioner….

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Pia
      Det lyder så godt, at I kunne lide rødevinssaucen.
      Hvis I skulle få noget i overskud næste gang kan den fryses, selv om jeg kan forstå det nok ikke sker.
      Rigtig god påske
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
      • Amalie Fonnesbæk

        Når du skriver 5 dl Kalvefond, betyder det så at man skal hælde 5 dl flydende Kalvefond i? Eller skal man optynde det først? Hvis det giver mening

        Svar
        • Søren Willadsen

          Hej Amalie
          Det giver mening det du spørger om :-).
          Når jeg skriver 5 dl. er 5 dl. flydende kalvefond. Hvis du bruger det som skal optyndes, skal du optynde det til 5 dl.
          Bedste hilsner
          Søren

          Svar
  3. Emilie Aspman Ringer

    Kan den fryses ned, hvis man ikke tilsætter smør ?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Emilie
      Du kan godt fryse rødvinssaucen, ligeledes hvis du har en rest med smør i. Den skiller ikke når den koges op igen.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  4. Rasmus

    Hej Søren, har lavet sin sauce. Men syntes godt nok den var mega saltet i smagen. Har du en tanke om hvor jeg kan have fejlet. Fulgte ellers opskriften slavisk.

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Rasmus
      Når du bruger almindeligt smør, dvs. med salt i skal man være lidt varsom med at salte saucen til sidst, hvilket jeg tror er det der er sket for dig.
      Rigtig fint du lige skriver omkring det, da jeg skal have lavet et notat i opskriften om dette.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  5. Jeanette

    Hvad blander man den der touch of taste fond op med?? Bare med 5 dl. vand og så et par skefulde af fonden?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Jeanette
      Jeg mener man blander som du skriver 5 dl. med 1½ spsk.. Der står noget med at en flaske giver 4 liter fortyndet fond. Du bør måske tjekke hvordan den er når du har blandet det med vand. Virker den tynd så kom 1 eller 2 ekstra spsk. i.
      Jeg bruger selv ren fond, men jeg ved godt at det ikke er alle steder man kan købe dem.
      Rigtig godt nytår 🎉
      Søren

      Svar
      • Jeanette

        Tusind Tak for dit hurtige svar i fredags 😀 Jeg har aldrig lavet rødvinssauce før, men at dømme ud fra egne smagsløg og gæsternes begejstring, så slap jeg vist ret godt fra det. Tak for en lækker og nem opskrift. (Jeg tilføjede dog finthakket gulerod sammen med skalotteløg) Rigtig godt nytår til dig 😀

        Svar
        • Søren Willadsen

          Hej Jeanette
          Lyder super godt, at den blev god :-).
          Bedste hilsner
          Søren

          Svar
  6. Søren

    Hej Søren
    Jeg skal til at lave sovs til 24 😬 Kan jeg blot gange opskriften op?
    “Kog rødvin og balsamico meget ned så der kun er et par spiseskefulde tilbage” hvor meget skal rødvinen reduceres?
    På forhånd tak.
    -Søren

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Søren
      Det var mange du skal lave rødvinssauce til :-).
      I princippet ja, men jeg vil foreslå at du koger rødvinen omkring 1/4 ned og balsamicoen ganger du kun med ½ og igen koger 1/4 del. Jeg har været med til at gange op til 100 personer sammen en af mine venner, hvor det nogenlunde fungerede.
      Du bør ikke spare på smørret, da dette både tykner og især runder saucen af.
      Angående rødvinen så bør du købe det i baginboks, men ikke en for frugtsød som eksempelvis zinfandel og lignende.
      God fornøjelse og skriv igen hvis du er i tvivl :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
      • Victor

        Hej Søren.

        Tak for en god opskrift og vejledning.

        Jeg skal til nytår lave sauce til 18 personer. Derfor vil jeg lige være sikker på, jeg forstår dit svar rigtigt.

        Jeg finhakker løg. På med rødvinen (20 deciliter), som skal koges ned til 1/4 del? Hvorefter balsamicoen skal i (5 deciliter?), som derefter skal koges ind til 1/4 del?

        Jeg er lidt forvirret over, hvor meget det hver skal koges ind, da jeg jo tilføjet 5 dl balsamicco til vinen, som indkogt til 0,5.

        Håber du kan hjælpe.

        Svar
        • Søren Willadsen

          Hej Viktor
          Tak for rosen, hvilket altid er rart 😊.
          Du steger let løgene og dernæst kommer du balsamicoen i som koges ned til omkring 1/4 del. Først derefter tilsættes rødvinen som koges ned til 1/4 del. Men der sker ikke noget ved at blande det sammen og koge det ned.
          Du skal i sidste ende når kalvefonden er kogt ned have omkring 7 – 9 dl. inden du montere smørret. Saucen skal kunne sætte sig på bagsiden af en ske.
          Det er lidt af et regnstykke, da en af mine kollegaer sidste år brugte min opskrift til hans bryllup hvor der var 100 personer, men det gik fint.
          Jeg håber det var svar nok, eller skriver du igen.
          Bedste hilsner og godt nytår
          Søren

          Svar
  7. Kim

    Du skriver 40 minutter. Er jeg for forsigtig eller skal man bare bulderkoge til opnåede resultat? Fed side i øvrigt😊

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Kim
      Du kan godt lade det koge, da du eller kommer til at bruge forholdsvis lang tid på nedkogningen. Du skal dog huske at holde øje med det, så du ikke står med en brændt rødvin 😊.
      Ps. Tusinde tak 🙏.
      God weekend
      Søren

      Svar
  8. Kaspar

    Når kalvefond er i skal der så koges ned til 1/3 eller skal der koges 1/3 væk. Synes man kan læse begge dele ud af opskriften 😀

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Kaspar
      Det skal koges ned til en 1/3 del.
      Jeg får lige tjekket op på selve opskriften.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  9. Lærke Simens

    Det er en fantastisk sovs. Og nem af lave.
    Jeg laver altid en omgang rødvinssovs med 2 flaske. Og velegnet til frost. Så har vi til nogle gange og lækker mad i hverdagen. Og så er hele familien vild med den. 😉

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Lærke
      Beklager mit sene svar 😊.
      Dejligt at læse at hele familien er vild med den. Ja, den er perfekt når den fryses til en anden god gang.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
    • Anne Krogshave

      3 stars
      Hvis den smager for syrligt skal der så mere smør i?

      Svar
      • Søren Willadsen

        Hej Anne
        Ja, så skal der mere smør i. Husk at smørret bør være ret koldt når du kommer det i.
        Efterhånden får det rødvinssaucen den rigtige smag.
        Godt nytår
        Søren

        Svar
  10. Michael Iversen

    5 stars
    Super smagfuld, og nem at gå til.

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Michael
      Tusinde tak 😊.
      Godt nytår
      Søren

      Svar
  11. Thea Lykke Mortensen

    Hej Søren 🙂
    Er det muligt at lave saucen med almindelig løg samt okseboullion? 🙂
    Hilsen Thea

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Thea
      Det kan du sagtens gøre, ikke noget problem :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  12. Joan

    5 stars
    Smager så dejligt, at jeg kunne drikke den af en kop …

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Joan

      Det må jeg kalde et af de største komplimenter jeg har fået 🙏.

      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!