Romesco sauce

af | 5. jun 2018 | Opskrifter, Saucer, Tilbehør

Romesco sauce er en fantastisk skøn og utrolig nem sauce, at tilberede. Den passer super godt til nærmest til alt, ovenpå brød, til lækre grillede grøntsager, kød, kylling, fisk eller bare som dip til en hygge aften, hvor man får lidt nachos.

Saucen er en rigtig lækker spansk tyk sauce fra Catalonien, som man traditionelt bruger til fisk og skaldyrsretter. Den består af solmodne tomater og peberfrugt, mandler, hvidløg, olivenolie, røget paprika og sherry eddike. En skøn og lækker kombination der smager af sol og sommer.
Da saucen ikke skal koges op, men hvor man griller peberfrugterne og derefter blender alle ingredienser er den som sagt ret nem selv at lave.

I dag bruges den også i Spanien til meget andet mad, da den simpelthen er for skøn til at lade stå. Jeg har i Spanien fået den sammen med sprøde kartofler på en tapas bar, hvilket i sig selv var et skønt måltid.
En fordel ved Romesco Saucen er, at den kan stilles på bordet med det samme efter man har lavet den. Man kan også tilberede den dagen inden, hvor den får lov at trække og derved bliver bedre.

Saucen kan holde sig på køl i 5 – 7 dage, men husk at smage på den undervejs.

 

 

Jeg har til nogle af mine madkurser sørget for, at mine kursister har lavet Romesco Sauce sammen med stegt havkat med Serrano skinke. En virkelig skøn måde at kombinerer saucen og fisk sammen på, og noget kursisterne har været ret vilde med.

En af fordelene ved hjemmelavede saucer, pestoer eller dips er, at smagen næsten med garanti er mere intens og bedre end ved købte, da de ingredienser der bruges er friske, og der desuden ikke tilsættes en masse konserveringsmidler for, at gøre det langtidsholdbar.

 

Romesco sauce

Romesco sauce er en utrolig nem sauce, at tilberede og passer til alt, brød, grillede grøntsager, kød, kylling, fisk eller bare som dip til en skøn hygge aften.
3.63 fra 16 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Sauce, Dip, Tilbehør
Køkken: Spansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 1 time
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 3 peberfrugter
  • 2 - 3 blommetomater
  • 80 g. mandler
  • 3 fed hvidløg.
  • ½ stk. rød chili.
  • 1 tsk. røget paprika
  • ½ dl sherry eddike kan erstattes af balsamico
  • 1 – 2 dl. olivenolie
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Sæt ovnen på grill og læg peberfrugterne i ovnen i 20 – 25 minutter, hvor de vendes efterhånden som siderne bliver sorte.
  • Læg dem derefter i en frostpose eller lufttæt beholder i 15 minutter.
  • Pil dernæst det forkullede skind af og fjern kernerne og skær i grove stykker. Tip: Skyl peberfrugterne under en rindende hane for, at befri dem for kerner.
  • Rist mandlerne ved svag varme på en pande. Pas på de ikke bliver sorte.
  • Skær tomaterne i tern og hvidløget i skiver.
  • Kom alle ingredienser, undtagen olivenolien i en blender, hvor de blendes.
  • Hæld nu langsomt olivenolien i romesco saucen mens den blendes. Tjek om saucen mangler mere olivenolie når halvdelen er hældt i.
  • Smag til med evt. mere sherry eddike, salt og peber.

Noter

Romesco sauce holder sig i ca. en uge i køleskabet og passer som sagt til rigtig mange retter og tilbehør.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

Server saucen eller skal vi bare kalde den dippen til det du har lyst til.

 

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

16 Kommentarer

  1. Annemarie Balslev Jespersen

    Åh, den glæder jeg mig til at prøve. Jeg synes, du har nogle rigtig gode opskrifter. ?

    Svar
    • Søren

      Hej Annemarie
      Det er jeg rigtig glad for, at høre da den smager super godt.
      Og rigtig mange tak for rosen :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
    • Annie

      Super opskrift smager dejligt som tilbehør til alle retter

      Svar
      • Søren Willadsen

        Hej Annemarie
        Tak for inputtet. Ja, romesco sauce er super lækker til mange retter :-).
        Rigtig god Weekend
        Søren

        Svar
  2. Birgitte Jensen

    Kan man opbevare romesco sauce i glas skyllet med atamon i mere end 5-7 dage , uden at det står i køleskab , hjælp???

    Svar
    • Søren

      Hej Birgitte
      Jeg er der svar skyldig, men umiddelbart tror jeg det godt kan holde sig lidt mere end de 7 dage.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
      • Lone

        Jeg fryser både romesco sauce og pesto i mindre glas med stor succes.

        Svar
        • Søren

          Hej Lone
          Tak for dit super gode råd :-).
          Bedste hilsner
          Søren

          Svar
  3. Tina Hyllested Börgesen

    Romesco sauce er fantastisk og jeg vil nu prøve at lave det selv med din opskrift. Jeg forstår bare ikke hvorfor de varme peber skal direkte fra ovn til plastik? Plejer man ikke at sige at varm mad og plastik er en dårlig kombination?
    Pft
    Tina

    Svar
    • Søren

      Hej Tina
      Jeg forstår godt dit spørgsmål :-). Jeg en gang oplevet, at frostposen ikke holdte, og måtte kassere det hele. Derefter er jeg begyndt, at bruge varmebestandige frostposer eller smide dem i en beholder, der kan klare varme.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  4. Pelle Dahl

    Skal mandlerne smuttes eller er det en smags sag?
    Tak for nogle gode opskrifter 🙂

    Pft Pelle

    Svar
    • Søren

      Hej Palle
      Det er en smagssag når de alligevel skal i blenderen :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  5. Henrik G.

    Så i går, at Castberg satte tomater, løg og hvidløg i ovn ved 300 grader ca. 15 min. Giver det en mere intens smag?

    Svar
    • Søren

      Hej Henrik
      Jeg så ikke selv hvad han nøjagtig gjorde, men jeg tænker umiddelbart, at det kan give en anden måske intens eller let brændt smag, når det ryger i ovnen.
      Det burde ligeledes blive tilberedt.
      Når jeg laver den bedste porre smider jeg den i ovnen til yderbladende er totalt branket og det inderste perfekt tilberedt med en blød smag, hvilket måske gør lidt lignende med tomaterne, hvidløg og løg.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  6. Torben Hjorth Hansen

    du kan lægge dem i en gryde med låg på, gør det samme.

    Svar
    • Søren

      Hej Torben
      Tak for tippet :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Grillet Havkat med Parmaskinke | - […] ← Romesco sauce […]

Læg et svar til Lone Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!