Rullepølse hører til næsten alle frokost borde, især i højtiderne som Påske og Jul. Smagen på rullepølser varierer rigtig meget fra fede smagsneutrale til kedelige skiver til en hel, hvor man virkelig kan smage både kød og krydderier. Man kan også bare lave sin egen, der med garanti kommer til at smage langt bedre end den fra supermarkedet, og er samtidig langt billigere. Når man laver sin hjemmelavet rullepølse som garanteret vil smage lige så lækker som den dyre fra slagteren er man sikker på, at den få lige den smag af krydderier man ønsker.

 

Rullepølse

Er det ikke utrolig besværligt at lave?
Nej, det er faktisk ret nemt, at lave sin egen hjemmelavet rullepølse.
Det eneste det kræver af udstyr er en rullepølse presser, som er billig at anskaffe sig og kan købes rigtig mange steder.

Hvilket kød skal man bruge?
Man vælger selv om man bruger svine-, okse- eller lammeslag til sin rullepølse, og hvilke krydderier og urter der skal i den.
Man behøves faktisk kun, at følge min opskrifts hovedpunkter. Alt i alt en Win-Win situation for en super lækker rullepølse.

 

Lammeslag rosmarin

 

Når rullepølsen er lavet, næsten af sig selv, kan det der ikke skal bruges nu og her fryses mindre portioner.

 

Lammeslag krydret

Slaget foldes 3 gange og snøres stramt sammen.

 

Rullet lammeslag

Rullepølse

En hjemmelavet rullepølse smager garanti langt bedre end en fra supermarkedet, og er desuden langt billigere.
3.25 fra 8 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Frokost, Lam, Svinekød, Tilbehør, Opskrift
Køkken: Dansk
Forb. tid: 45 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 2 timer 15 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren

Ingredienser

  • 1 svine- okse- eller lammeslag uden svær
  • 2 - 4 spsk. salt afhængig af slagets vægt. 4 spsk. til 1½ kg.
  • ½ - 1 spsk. sukker
  • 2 stk fint revne løg
  • 1 - 2 spsk. peber afhængig af hvor stærk den skal være
  • 1 tsk. allehånde
  • 1 spsk. frisk hakket rosmarin

Kogelage

  • 3 stk rødløg
  • 3 stk laurbærblade
  • 10 stk peberkorn

Sådan gør du

Dag 1

  • Skær det værste fedt fra slaget, og såfremt slaget er meget tykt skæres noget af kødet af, som kan hakkes og bruges til frikadeller o.lign.. Trim siderne på slaget så den bliver pæn hele vejen rundt.
  • Drys slaget med salt og sukker på kødsiden.
  • Stil det på køl i 24 timer, som gør kødet mere fast.

Dag 2

  • Tør salt og sukker af kødet.
  • Kom krydderier og løg på 2/3 del af kødsiden, som vist på ovenstående billede.
  • Fold nu slaget fra enden med krydderier og løg 3 gange. Dvs. den skal ikke rulles men foldes 3 gange.
  • Snør nu pølsen sammen med madsnor. Det er nemmest, at binde den en gang fra den ene til den anden, og dernæst binde den rundt.
  • Kom pølsen i en gryde, som dækkes med vand. Kom rødløg, peberkorn og laurbærblade i.
  • Lad den simre i 1½ time ved svag varme.
  • Tag den op, og læg den i en rullepølsepresser, eller i f.eks. en anden form med noget tungt over.
  • Stil rullepølsen på køl i 24 timer.

Dag 3

  • Tag rullepølsen op af presseren, og fjern snoren.
  • Nu kan den skæres i skiver, og evt. deles og fryses.

Noter

Du kan bruge nitritsalt i rullepølsen for, at den får en mere rødlig farve. Jeg har undladt det i min opskrift.
Rullepølse har det bedste med, at være pakket ind i rigtig slagterpapir. Har man lavet et stort stykke er det en god ide, at skære det enten i mindre stykker, eller i skiver som fryses. Derved holder det sig længere. En rullepølse kan desværre kun holde sig i ca. 1½ uge i køleskabet.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

Da rullepølse kan holde sig ca. 1 – 1½ uge i køleskabet kan det være en god ide, at skære noget af den ud i skiver og fryse dem i rigtig slagterpapir. Det gør at man nemmere kan skille dem ad hvis man fryser den i mindre portioner. Slagterpapir kan købes ved forskellige slagtere eller bestilles over nettet. Det er også en god ide, at bruge handsker eller andet til at lægge over rullepølsen når den skæres ud, da den godt kan begynde at lugte dårligt. Når man har skåret skiver af den bør den komme i køleskabet med det samme igen.

 

Hvordan skærer man en rullepølse ud?
Jeg har ikke selv en pålægsmaskine, men skærer den i skiver med en skarp fileteringskniv, hvilket sagtens kan lade sig gøre.

 

Rullepølse presser

Rullepølsen er klar til, at få fjernet snoren og skåret i skiver.

 

Rullepølse

Du kan her læse andre spændende frokost opskrifter:

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

11 Kommentarer

  1. Klaus Hansen

    Du skriver at slaget foldes tre gange. Jeg mener altså kun at slaget skal foldes to gange.

    Svar
    • Søren

      Hej Klaus
      Ud fra de gange jeg har tilberedt rullepølse har jeg foldet det 3 gange for, at få det foldet ordentligt. Jeg skal ikke kunne sige om der er opskrifter, hvor slaget kun foldes to gange?
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  2. Jack

    Hvad er punkt nr. 2 i ingredienser ? Der er kun angivet mængde.?

    Svar
    • Søren

      Hej Jack
      Det er salt. Pinligt, at jeg har overset det i opskriften, og tak for at du spørger :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  3. Jan Larsen

    Tak!! En god opskrift der er nem at forstå uden alt det der bla-bla-bla. Alle tiders til jul (i Østrig!)

    Svar
    • Søren

      Hej Jan
      Tusinde tak for dit kompliment til opskriften :-).
      Glædelig jul i Østrig og et godt nytår.
      Søren

      Svar
  4. Mads

    Og så også lige lavet hurtigt til jul på skii Sverige. Jeg ved ikke hvor mange gange den er foldet men god er den…😀 Tak for enkel og nem opskrift.

    Svar
  5. Mogens

    Hvis man vælger at tilføre nitritsalt, hvor meget skal der så tilføres?

    Svar
    • Søren

      Hej Mogens
      Beklager det sene svar.
      Man bør tilsætte ca. 1 – 2 spsk. pr. kg. kød for farvens skyld.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  6. Irene

    Hej Søren Hvor køber man nitritsalt, er det ikke det man brugte i gamle dage til at lave sprængt oksebryst med. Har du en god opskrift på det. Tak for gode opskrifter.

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Irene
      Tak for rosen :-).
      Det er rigtigt, at Nitritsalt blev og fortsat bliver brugt for at bibeholde den røde farve i flere produkter, som eksempelvis rullepølse, pølser og andet.
      Nitritslat tilsatte for at komme bakterien Clostridium botulinum til livs, som giver pølseforgiftning.
      Du kan prøve at se om din lokale slagter hvis der ligger en i din by sælger det. Ellers kan du nemt købe det på nettet. Jeg googlede det og der kom mange resultater op.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Læg et svar til Jan Larsen Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!