Salturt (Kveller)
Efter længere tids søgen efter Salturt (Kveller) fik jeg for nylig høstet en portion, som jeg fandt nord for Nordby på Fanø.
Salturt vokser ved kystnære strækninger ved leret og dyndet bund. På Fanø vokser den i det område, der lige bliver dækket med vand ved højvande. Planten er etårig, saltelskende sukkulent, der har ½ til 5 cm rørformede kødfulde blade. Den er bedst i perioden april til juli, hvor bladene er mest grønne. Jeg havde ingen problemer med, at finde dem her først i september, hvor de stadig er meget grønne. Smagen er salt, frisk og kødfuld.
Den kan bruges frisk som små asparges skud til fiskeretter eller andet, hvor den saftige og salte smag harmonere til eller syltes til senere brug.
For at opbevare planten har jeg syltet den på to forskellige måder og lagt en mindre portion i fryseren, som forsøg. Opskrifterne bringer jeg på et senere tidspunkt.
At kunne gå ud i naturen og finde mad – det er altså fantastisk.
Ligesom det med at gå ud og smale østers.
Jeg er begyndt at tage fiskeri op igen – bare fordi en selvfanget fisk smager mange gange bedre.
De er godt nok flotte – ville gerne lave mad med frisk salt urt 🙂
Glæder mig istedet til at se hvad du får ud af dem
/Erland
Hej Erland
Du har helt ret i, at finde eller fange frisk mad i naturen er helt igennem fantastisk og for mig utrolig inspirerende.
Jeg har et par ideer til, hvad Salturten skal serveres til, men lige nu har jeg sat to sylteglas over med hver sin syltelage, hvilket bliver interessant at smage om de dur.
Det næste jeg har i tankerne om, at finde herovre er Havtorn.
/Søren
Hej Søren og hvem der ellers måtte læse dette,
Det har altid været min tilgang til mad at finde den i naturen…
Jeg er lige flyttet til Kbh, Østerbro, og er nødt til at finde nye ting i naturen og nye steder at hente dem. Jeg finder havtorn på udfylningen ud mod vandet i nordhavnen, jeg ser på wikipeda at der er salturt på sydamager, så nu vil jeg ud at vade der for at se hvad der findes? Er der nogen der kender gode steder med vild gratismad i Københavnsområdet? Eller er friske på en fællestur?
Karen.
Hej Karen
Godt initiativ du har taget. Skriv hvad du evt. finder omkring KBH området.
/Søren
Hej Søren,
Ja, der er faktisk rigtig meget mad i naturen her i Københavnsområdet. Jeg henter også mange forskellige æblesorter på udfyldningen.
Svampe og andet godt i skovene osv. Ukrudt ad libitum, ramsløg og vild purløg, skvalderkål, strandkål og spiselige blomster…..
På sydkysten i England er der meget salturt, jeg tror de indfødte kalder den “sandfire” fordi den der ofte er gylden eller rød….og ligner små flammer.
karen
Pingback: Salturt | GASTROmad
Husk at Amager Fælled Sydhavnen m.m. er STÆRKT forurenet benzen, klor, pesticidedumping etc. etc., i en skala der gør at det vil ruinere kbh’s kommune at rydde op (hvorfor der bygges). Så man skal nok fare med lempe. Jorden er så giftig at man ikke må pille i den med fingrene mange steder. Det glemmer hipsterfolket tit 😉 Planter kan filtrere noget, men det er aldrig undersøgt i dk. så vidt jeg ved. Det påstås også at bundfisk i kbh’s havn er fine nu. Men kbh’s kommunes rapporter siger vist noget andet. Det er bare ikke så ‘vitiscopenhagen’ at reklamere med.
Kilde pdf’er fra møder i kbh.
Hej Michael
Tak for info.
Sommerhilsen Søren