og
Nordafrikansk morgenmad shakshuka

Shakshuka eller shakshouka er en skøn nordafrikansk ret, der i Israel serveres som morgenmad.

Denne vegetariske ret shakshuka kan både serveres som morgenmad, brunch eller aftensmad som er utrolig dejlig mættende og fyldt med en lækker middelhavs smag.
Smagen af tomater, pocherede æg, grøntsager og krydderier gør at den får en dejlig varm smag, der passer godt på mange tider af dagen.
Traditionelt serveres den som morgenmad, hvilket er en anden måde for os danskere at spise morgenmad på, men den passer faktisk rigtig godt som morgenmad pga. dens dejlig friske og varme smag.
Æggene giver samtidig det som jeg synes passer godt til en morgenmad eller brunch.

Shakshuka stammer oprindeligt fra Nordafrika, men er blevet utrolig populær i Israel, hvor Israelerne har tage den til sig som deres egen ret.

Man kan også lave saucen som dernæst hældes i et ildfast fad med æggene i, og bages færdig i ovnen.
Ønsker man en lettere udgave kan man undlade squashen, da den giver lidt mere fylde til retten.
Jeg dryssede en masse friske korianderblade over den færdige ret, da det giver en ekstra smag til rette. Er man ikke til korianderblade kan man udskifte dem til bredbladet persille.

Det super gode med denne vegetarret er, at den kan laves på meget kort tid og er ligeledes utrolig nem, at lave for alle.
Jeg tænker den lidt som en gang morgenmads fastfood af de sunde.

Shakshuka kan uden problemer laves dagen i forvejen.

Skal man komme æggene i, hvis man laver den dagen inden?

Det vil være bedst kun at lave tomatsaucen med grøntsagerne dagen inden og når man skal spise retten pocheres æggene.

Kan Shakshuka gemmes?

Ja man kan snildt gemme retten til næste dag, og hvis ikke alle æg er spist kan de også spises næste dag.

Prøvet også Mexikansk Huevos Rancheros // Chili Sin Carne

Nordafrikansk morgenmad shakshuka

Shakshuka

Den israelske vegetarret Shakshuka er utrolig lækker og varm, hvor æg pocheres i en skøn tomatsauce med grøntsager, der oprindelig serveres som morgenmad.
4.07 fra 15 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Morgenmad, Frokost, Hovedret, Grøntsager
Køkken: Israelsk, Nordafrikansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 25 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 2 spsk. olie
  • 1 zittauerløg
  • 1 fed hvidløg
  • 2 røde peberfrugter
  • 1 squash
  • ½ spsk. røget paprika
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. stødt koriander
  • ¼ stødt cayennepeber
  • 1 spsk. tomatpure
  • 1 – 2 dåser flåede eller hakkede tomater
  • Salt og peber
  • 4 æg
  • Frisk koriander til pynt

Sådan gør du

  • Pil løg og hvidløg som skæres i tern.
  • Skyl peberfrugter og squash, som skæres i tern.
  • Varm en pande op ved middelvarme og kom olien i.
  • Sauter løg og hvidløg indtil de er glasklare, men de må ikke tage farve.
  • Tilsæt peberfrugt, squash, røget paprika, spidskommen, koriander og lidt cayennepeber.
  • Lad det simre i ca. 5 – 7 minutter.
  • Tilsæt tomatpure som steges med i et par minutter.
  • Tilsæt de flåede tomater en dåse ad gangen for, at se om det bliver for tør.
  • Smag til med salt og peber.
  • Lad det hele simre i 10 minutter.
  • Lav fire fordybninger i tomatsaucen og slå æggene ud i hver sin fordybning.
  • Læg låg på panden og lad æggene sætte sig i ca. 5 minutter. Mærk om hviden har sat sig og blommerne er flydende.
  • Drys retten med frisk koriander.

Noter

Server Shakshuka med fladbrød til.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Retten passer perfekt sammen med ægte fladbrød som kan købes friske i mange etniske butikker.

Mellemøstlig opskrift på shakshuka

Selv om den traditionelt serveres som morgen kan man godt bruge den som en vegetarret til aftensmad.

Opskrift på Shakshuka

Morgenmad fra nordafrika

Sammen  med æggene er det en skøn og virkelig lækker og smagfuld ret.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

8 Kommentarer

  1. muffyanette

    Genialt til weekendens lange morgener – den skal prøves af!

    Svar
    • Søren

      Hej Anette
      Det kan jeg absolut anbefale :-).
      God weekend
      Søren

      Svar
  2. Lailah

    Jeg har tilsat lidt sukker og fløde så det bliver lidt mere cremet og ikke så sur🤗

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Lailah
      Lyder også som en god måde at gøre Shakshuka cremet på :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  3. Nadine

    Det er lidt frækt, at kalde retten israelsk, når Israel blev etableret i 1948 og shakshuka i øvrigt har været en fast morgenmads ret for palæstinenserne igennem flere generationer. Min palæstinensiske oldemor spiste shakshuka, inden besættelsen blev oprettet. Det er akkurat svarende til at kalde Ghanas nationalret Fufu for Engelsk, fordi at Ghana en gang har været britisk koloni

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Nadine
      Dejligt med noget mere info omkring Shakshuka og hvor den stammer fra.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
    • Preisler

      Helt enig
      At kalde retten Israelsk, er som at kalde Sushi Amerikansk. Det er simpelthen en ommer, og kulturel tyveri.
      Retten stammer iøvrigt fra Nordafrika og derfor Nordafrikansk.

      Svar
      • Søren Willadsen

        Hej Preisler
        Jeg kan se at når man søger på retten har der stået Israelsk, hvilket nu er rettet, da som du selv skriver oprindelig stammer fra Nordafrika. Dog er den i dag utrolig populær i Israel, hvor de betagter Shakshuka som deres egnsret.
        Bedste hilsner
        Søren

        Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!