Sprængt oksespidsbryst med peberrodssauce er en lækker klassisk dansk aftenret.
Vi elsker at hive gamle danske klassiske retter op, som sprængt oksespidsbryst med peberrodssauce til, og helt traditionelt kogte kartofler og gulerødder. Retten smager virkelig fantastisk og samtidig er der mad til flere dage, hvis du køber et større stykke sprængt spidsbryst. Kødet kan endda spises koldt til frokost, eller bruges i biksemad. Bruger du kødet til frokost vil jeg anbefale at skære det ud i ret tynde skiver.
I min opskrift på denne klassiker sprænger jeg selv oksespidsbrystet. Det kræver ikke meget arbejde, kun 1 døgn i køleskabet. Men du kan nemt købe sprængt kød hos din lokale slagter. Dog bør du tjekke om du skal bestille spidsbrystet hjem på forhånd.
Opskrift på sprængt oksespidsbryst med peberrodssauce
Der kræves ikke det store til at lave denne klassiske ret af sprængt oksespidsbryst med peberrodssauce. Du skal bruge lidt tid, da kødet småsimrer i omkring 3 timer i vand og krydderier. Disse afgiver en virkelig lækker og skøn smag til kogelagen. Denne bruges igen til en af de bedste saucer der findes, peberrodssauce. Til saucen bruger jeg altid en hel peberrod jeg selv giver fint. Smagen er langt bedre en når du køber revet peberrod i et supermarked.
Prøv også disse opskrifter: Gammeldags Oksesteg // Engelsk Bøf med pebersauce // Hjerter i Flødesovs
Oksespidsbryst med peberrodssauce
Ingredienser
Dag 1 – Sprængning
- 1 – 1½ kg. oksespidsbryst kan købes sprængt hos slagteren.
- 200 g. fint salt
- 50 g. sukker
- 1 – 1½ l. vand
- 4 stk. laurbærblade
- 10 stk. hele peber
Dag 2 – Selve dagen
Kogelagen
- 1 stk. stort løg
- 3 fed hvidløg
- Smør eller olie til stegning
- 1 – 1½ l. vand
- 1/4 stk. knoldselleri skrællet
- 1 stk. gulerod skrællet
- 1 stk. persillerod skrællet
- 2 stk. porrer renset for jord
- 1 dusk timian 3 stk. laurbærblade
- 6 stk. hele peberkorn
- 4 stk. enebær
Peberrodssauce
- 30 g. smør
- 50 g. hvedemel
- Kogelage
- 1- 2 dl piskefløde
- 100 – 150 g. friskrevet peberrod
Tilbehør
- 500 g. kartofler
- 250 g. gulerødder
Sådan gør du
Dag 1 – Sprængning
- Kom alle ingredienserne på nær oksespidsbrystet i en gryde. Lad det koge kort op indtil salt og sukker er opløst. Lad det dernæst køle ned.
- Placer oksespidsbrystet i en beholder eller frysepose og hæld saltlagen over.
- Lad det stå til næste dag for at kødet sprænges.
Dag 2 – Selve dagen
Kogelagen
- Tag kødet op af saltlagen og put det i en større gryde.
- Dæk kødet med vand, og kog det op.
- Skum det øverste af vandet for urenheder.
- Skær løg, hvidløg og rodfrugter i rustikke tern.
- Porrerne halveres og skæres i strimler.
- Kom det hele i gryden med timian, laurbærblade, peberkorn og enebær.
- Lad det simre i omkring 3 timer under låg.
- Når oksespidsbrystet er færdig tages det op og skæres i skiver.
Peberrodssauce
- Varm en gryde op ved middelvarme og smelt smørret deri.
- Drys melet over som skal synke til bunds.
- Pisk det sammen og kom 2 dl. varm kogelage i som piskes sammen. Fortsæt med at komme kogelage i indtil du får en tyk sauce.
- Bliver saucen for tynd koges den ind.
- Tilsæt piskefløde lidt ad gangen og smag til med salt og peber.
- Kom masser af frisk revet peberrod i og smag til.
Tilbehør
- Skræl og kog kartoflerne i omkring 20 – 25 minutter.
- Gulerødderne skrælles og koges ligeledes i omkring 10 – 15 minutter.
Noter
Alt sammen gør det nemt at lave, da det sprængte oksekød passer sig selv i gryden.
Tilbehøret til sprængt oksespidsbryst med peberrodssauce vælger vi som regel at være kogte kartofler og eventuelt kogte gulerødder og ærter til. Jeg synes personligt ikke at der skal serveres andet tilbehør til denne ret med oksespidsbryst.
Hvad er sprængt kød?
Sprængt oksespidsbryst betyder at kødet ligger i en saltlage i et døgn. Kødet bliver både let tilberedt og får tilført saftighed. Samtidig sørger sprængningen for at trække smagen frem. Metoden er velkendt fra gamle dage, men bruges stadigvæk. Du skal være opmærksom på at holdbarheden ikke forlænges ved metoden.
Men generelt kan en sprængt og kogt oksespidsbryst holde sig i køleskabet 4 – 5 dage. Du kan selvfølgelig fryse en rest, og lune den i mikroovnen uden at kødet bliver tørt. Læg et låg eller mikrofilm over, da dette holder på saften.
Oksespidsbryst eller spidsbryst i det hele taget er ideelt til at sprænge og dernæst simre i flere i timer. Dette skyldes at udskæringen indeholder store bindevæv der kræver lang tilberedningstid. Det gode ved kødet er at det indeholder rigtig meget god smag.
Når sukker og salt er opløst i saltlagen skal den køle ned, så kødet ikke tilberedes.
Læg spidsbrystet i saltlagen i gerne et døgn i køleskabet.
0 kommentarer