og

Sprængt oksespidsbryst med peberrodssauce

af | 16. mar 2023 | Hovedretter, Okse - Kalvekød, Opskrifter, Saucer, Simremad

Sprængt oksespidsbryst med peberrodssauce

Sprængt oksespidsbryst med peberrodssauce er en lækker klassisk dansk aftenret.

Vi elsker at hive gamle danske klassiske retter op, som sprængt oksespidsbryst med peberrodssauce til, og helt traditionelt kogte kartofler og gulerødder. Retten smager virkelig fantastisk og samtidig er der mad til flere dage, hvis du køber et større stykke sprængt spidsbryst. Kødet kan endda spises koldt til frokost, eller bruges i biksemad. Bruger du kødet til frokost vil jeg anbefale at skære det ud i ret tynde skiver.

I min opskrift på denne klassiker sprænger jeg selv oksespidsbrystet. Det kræver ikke meget arbejde, kun 1 døgn i køleskabet. Men du kan nemt købe sprængt kød hos din lokale slagter. Dog bør du tjekke om du skal bestille spidsbrystet hjem på forhånd.  

Opskrift på sprængt oksespidsbryst med peberrodssauce

Der kræves ikke det store til at lave denne klassiske ret af sprængt oksespidsbryst med peberrodssauce. Du skal bruge lidt tid, da kødet småsimrer i omkring 3 timer i vand og krydderier. Disse afgiver en virkelig lækker og skøn smag til kogelagen. Denne bruges igen til en af de bedste saucer der findes, peberrodssauce. Til saucen bruger jeg altid en hel peberrod jeg selv giver fint. Smagen er langt bedre en når du køber revet peberrod i et supermarked.

Prøv også disse opskrifter: Gammeldags Oksesteg // Engelsk Bøf med pebersauce // Hjerter i Flødesovs

Sprængt oksespidsbryst med peberrodssauce

Oksespidsbryst med peberrodssauce

Sprængt oksespidsbryst med peberrodssauce er en lækker klassisk dansk aftenret
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Hovedret, Oksekød, Sauce
Køkken: Dansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 day 3 timer 30 minutter
Samlet tid: 1 day 4 timer
Antal: 4 Personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Dag 1 – Sprængning

  • 1 – 1½ kg. oksespidsbryst kan købes sprængt hos slagteren.
  • 200 g. fint salt
  • 50 g. sukker
  • 1 – 1½ l. vand
  • 4 stk. laurbærblade
  • 10 stk. hele peber

Dag 2 – Selve dagen

    Kogelagen

    • 1 stk. stort løg
    • 3 fed hvidløg
    • Smør eller olie til stegning
    • 1 – 1½ l. vand
    • 1/4 stk. knoldselleri skrællet
    • 1 stk. gulerod skrællet
    • 1 stk. persillerod skrællet
    • 2 stk. porrer renset for jord
    • 1 dusk timian 3 stk. laurbærblade
    • 6 stk. hele peberkorn
    • 4 stk. enebær

    Peberrodssauce

    • 30 g. smør
    • 50 g. hvedemel
    • Kogelage
    • 1- 2 dl piskefløde
    • 100 – 150 g. friskrevet peberrod

    Tilbehør

    • 500 g. kartofler
    • 250 g. gulerødder

    Sådan gør du

    Dag 1 – Sprængning

    • Kom alle ingredienserne på nær oksespidsbrystet i en gryde. Lad det koge kort op indtil salt og sukker er opløst. Lad det dernæst køle ned.
    • Placer oksespidsbrystet i en beholder eller frysepose og hæld saltlagen over.
    • Lad det stå til næste dag for at kødet sprænges.

    Dag 2 – Selve dagen

      Kogelagen

      • Tag kødet op af saltlagen og put det i en større gryde.
      • Dæk kødet med vand, og kog det op.
      • Skum det øverste af vandet for urenheder.
      • Skær løg, hvidløg og rodfrugter i rustikke tern.
      • Porrerne halveres og skæres i strimler.
      • Kom det hele i gryden med timian, laurbærblade, peberkorn og enebær.
      • Lad det simre i omkring 3 timer under låg.
      • Når oksespidsbrystet er færdig tages det op og skæres i skiver.

      Peberrodssauce

      • Varm en gryde op ved middelvarme og smelt smørret deri.
      • Drys melet over som skal synke til bunds.
      • Pisk det sammen og kom 2 dl. varm kogelage i som piskes sammen. Fortsæt med at komme kogelage i indtil du får en tyk sauce.
      • Bliver saucen for tynd koges den ind.
      • Tilsæt piskefløde lidt ad gangen og smag til med salt og peber.
      • Kom masser af frisk revet peberrod i og smag til.

      Tilbehør

      • Skræl og kog kartoflerne i omkring 20 – 25 minutter.
      • Gulerødderne skrælles og koges ligeledes i omkring 10 – 15 minutter.

      Noter

      Server oksespidsbryst og den stærke peberrodssauce sammen med kogte kartofler og gulerødder til.
      Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

      Sprængt oksespidsbryst

      Alt sammen gør det nemt at lave, da det sprængte oksekød passer sig selv i gryden.

      Tilbehøret til sprængt oksespidsbryst med peberrodssauce vælger vi som regel at være kogte kartofler og eventuelt kogte gulerødder og ærter til. Jeg synes personligt ikke at der skal serveres andet tilbehør til denne ret med oksespidsbryst.

      Hvad er sprængt kød?

      Sprængt oksespidsbryst betyder at kødet ligger i en saltlage i et døgn. Kødet bliver både let tilberedt og får tilført saftighed. Samtidig sørger sprængningen for at trække smagen frem. Metoden er velkendt fra gamle dage, men bruges stadigvæk. Du skal være opmærksom på at holdbarheden ikke forlænges ved metoden.

      Men generelt kan en sprængt og kogt oksespidsbryst holde sig i køleskabet 4 – 5 dage. Du kan selvfølgelig fryse en rest, og lune den i mikroovnen uden at kødet bliver tørt. Læg et låg eller mikrofilm over, da dette holder på saften.

      Oksespidsbryst eller spidsbryst i det hele taget er ideelt til at sprænge og dernæst simre i flere i timer. Dette skyldes at udskæringen indeholder store bindevæv der kræver lang tilberedningstid. Det gode ved kødet er at det indeholder rigtig meget god smag.

      saltlage til oksekød

      Når sukker og salt er opløst i saltlagen skal den køle ned, så kødet ikke tilberedes.

      Oksespidsbryst i saltlage

      Læg spidsbrystet i saltlagen i gerne et døgn i køleskabet.

      Sprængt oksespidsbryst med peberrodssauce

      Andre vildt gode opskrifter

      Hvad synes du om denne opskrift?

      0 kommentarer

      Indsend en kommentar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

      Opskrift Vurdering




      Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
      Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
      På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
      Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

      Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

      Gastromad Logo

      NYHEDSBREV

      Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


      Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

      Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!