og

Teres Major med Trøffelsauce

af | 8. aug 2019 | Grill - BBQ, Hovedretter, Okse - Kalvekød, Opskrifter, Sous Vide

Opskrift på sous vide teres major

Hvad er Teres Major for en udskæring, og hvorfor er det bedre end mørbraden?

Ved en tilfældighed faldt jeg over udskæringen Teres Major også kaldet Shoulder Tender, da jeg skulle afholde en private dining for en kunde. Teres Major er en amerikansk eller australsk udskæring, hvor stykket sidder mellem skulderbladet og det øverste af forbenet, hvor boven sidder. Herhjemme ville en slagter skære teres majoren over, da boven deles hvor Teres Major sidder.
Når det nu er sagt er stykket super lækkert og utrolig mørt, næsten lige så mørt som en mørbrad. Fordelen ved den er, at stykket har langt mere smag en end mørbraden.

Opskrift på sous vide teres major

Teres major sous vide tilberedt er en utrolig nem og enkelt metode. Den sikrer at udskæringen er 100% mør og lækker rød eller rosa tilberedt. Jeg kommer altid lidt krydderurter og smør i vakuumpakken for at dette giver smag til oksekødet. Et stykke af den type skal have omkring 3 timer ved 54 for at være rød, hvilket jeg personligt foretrækker.

Prøv også disse opskrifter: Flat Iron Steak // Okseculotte sous vide tilberedt

Opskrift på sous vide teres major

Teres Major

Teres Major er et fantastisk stykke oksekød, der minder om mørbraden, men smager af meget mere og er vidunderlig mør. I sous viden bliver den altid perfekt.
4.75 fra 4 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Hovedret, Grill, Sous Vide, Oksekød
Køkken: Amerikansk, Fransk
Forb. tid: 25 minutter
Tilb. tid: 3 timer 30 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Teres Major

  • 2 – 3 stk. Teres Major af i alt 600 – 800 g.
  • 2 – 3 spsk. smør
  • 8 kviste frisk timian
  • Skallen fra en hel økologisk/usprøjtet citron
  • 3 fed hvidløg

Trøffelsauce

  • 2 dl kalvefond
  • 1 dl hvidvin
  • 2 finthakkede skalotteløg
  • 3 dl piskefløde
  • 2 – 4 spsk. Trøffelolie
  • 2 stk. sorte trøfler
  • Salt og peber

Sådan gør du

Teres Major

  • Puds stykkerne for fedt og sener.
  • Drys dem med salt og peber, og kom dem i vakuumposer, hvor smør, timiankviste, hvidløgsfed og citronskal kommes ved.
  • Vakuumpak posen og tilbered dem ved 54 grader i 3 timer.
  • Tag dem dernæst ud af posen, og dup dem tørre.
  • Kom dem på en grill, eller pande ved høj varme og brun dem på alle sider. På en pande er det en god ide, at stege dem i smør sammen med hvidløg og timin.
  • Skær dem i skiver af ca. 1 cm, som placeres på en tallerken, og hæld lidt trøffelsauce over. Riv inden servering noget trøffel over sauce og Teres Major stykkerne.

Trøffelsauce

  • Kom kalvefond, hvidvin og skalotteløg i en gryde, som koges ned til det halve.
  • Kom fløde og trøffelolie i, og lad det simre ved middel varme i 10 – 15 minutter.
  • Smag saucen til med salt og peber, mere trøffelolie.
  • Inden anretning rives en sort trøffel i saucen. Gem den anden til anretning.

Noter

Teres Major kan enten bestilles over nettet, eller måske ved en slagter. Jeg er stødt på det ved nogle gårdbutikker.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

En anden og lige så interessant faktor er prisen. Teres Major er f.eks. i USA omrking 50% billigere end oksemørbrad. En tredje faktor, som er lidt ærgerligt er, at stykket ikke er et af de almindelige oksekøds udskæringer hos en dansk slagter eller større supermarked.
Heldigvis kan man enten bestille det på nettet, eller bede sin lokale slagter om de enten kan skaffe det hjem. Men kan også selv udskære det, hvis man får et helt dyr hjem. Jeg er på det seneste stødt på Teres Major ved flere mindre gårdbutikker rundt om i landet.

Okse teres major

Jeg tilberedte stykket sous vide, og brunede det på grillen inden servering. Stykket var super mørt og meget velsmagende. Til retten serverede jeg en trøffelsauce, asparges og små gulerødder til.

Vakuumpakket teres major

Vakuumpak teres major stykkerne med smør, citronskal og krydderurter inden de tilberedes i sous viden.

Brunet amerikansk oksekød

Efter den er sous vide tilberedt stedes de brune på alle sider.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

10 Kommentarer

  1. Jan Abel Larsen

    Hej Søren,
    Jeg undrer mig over din tid på 3 timer i gryden 🙂 de fleste jeg har hørt om siger 1½ – 2 timer. Hvad er din erfaring?
    mvh Jan Abel

    Svar
    • Søren

      Hej Jan
      Jeg har tilberedt det et par gange nu, og hver gang med et godt resultat. Hvis jeg havde tilberedt det ved f.eks. 57 – 59 grader ville det nok være i overkanten med 3 timer, og bedre med 1½ – 2 timer. Jeg smagt en terre major, som var tilberedt ved ca. 57 grader i 2 timer, som ikke var 100% mør.
      God weekend
      Søren

      Svar
  2. Max

    Det handler om størrelsen af kødet,ikke vægten men tykkelsen.
    Uanset om du giver 57-59 grader så vigtigst af alt er tiden …..tiden så kødet bliver gennemvarmet og mørnet.
    Temp.betyder kun hvor “gennemstegt” kødet bliver ,mange vil nøjes med 55 grader .

    Svar
    • Søren

      Hej Max
      Tak for input :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  3. Claus Brodthagen

    Hej søren Jeg har købt 1,1.kg teres major hos vestegens Bazar, til 131,50 det er ikke på tilbud og det er standardvare bare til orientering.
    Hilsen claus

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Claus
      Det er en ret god pris, som netbutikkerne ligger en anelse over.
      Tak for tippet :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  4. Jacob K

    Hej Søren, endnu en lækker opskrift fra din side 😉 Står faktisk og skal lave saucen hertil aften, og undrer mig over du ikke vil svitse skalotteløg først.. Er det med vilje?
    Mvh. Jacob

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Jacob
      Tusinde tak for rosen :-).
      Det er med vilje at jeg ikke sautere skalotteløgene inden, da jeg lige som ved en bearnaise essens ønsker en anden smag fra løgene.
      MEN dermed ikke sagt at du ikke kan svitse lidt inden for, at give saucen en anelse “brændt” og sukker over sig.
      Når man svitser løg trækker man sukkeret ud af løgene, lige som ved brunede løg til en hakkedreng.
      Var jeg dig ville jeg afprøve, så må du meget gerne skrive igen om resultatet, jeg kan også kun blive klogere :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  5. Tina Juhl Bech

    Fantastisk opskrift. Det er den første opskrift jeg har prøvet i min sous vide. Den sidder lige i skabet, og saucen… nu kan selv jeg lide trøffel til familiens store ærgrelse 😀

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Tina
      Hvor dejligt at læse, og ja det må være til familiens ærgrelse at du nu kan lide Trøffelsauce ;-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!