og

Kan lykken være, at gemme ens egne solmodnede drivhustomater til vinter og forår? For mig er det en form for lykke da disse “flåede” tomater er langt bedre end de tin tomater jeg kan købe. Næsten med undtagelse af specialforretningernes flåede tomater.

Jeg har gennem de sidste par år henkogt de tomater der er kommet frem fra midt august og frem til planterne dør og gemt dem til specielle retter.

Ingredienser:

 • Så mange tomater som muligt.
 • Forskellige friske krydderurter som, salvie, timian, oregano, basilikum, rosmarin.
 • Laurbærblade.
 • Chili.
 • Hvidløg.
 • Olivenolie.
 • Sherryeddike.
 • Salt.
 • Peber.

Flå evt. tomaterne, hvilket jeg ikke længere gør, ved at blanchere dem kort i kogende vand og kom dem derefter i isvand. Skindet kan nu tages af. Alternativ metode, som jeg endnu ikke har selv har benyttet er, at bruge en lille gasbrænder til, at varme skindet op.

Inden konserveringsglassene bruges skal de altid skoldes meget grundigt og skyldes i atamon for, at sikre en længere holdbarhed. Begynd, at presse tomaterne ned i hvert glas, inden glassene er halvvejs fyldt kommes krydderurterne, chili, laurbærblad, sherryeddike, salt og peber i. Nu fyldes glassene helt op og det gør ikke noget, at presse tomaterne flade. Fyld til sidst op med oliven olie. Skrug lågene næsten helt på og patent låg lukkes halvt til.

Stil de fyldte glas i en bradepande med vand i, som stilles i en kold ovn. Tænd ovnen på 120 grader og lad dem stå i 1½ time. Sluk ovnen og tag bradepanden ud af, skrug/luk lågene helt til og stil bradepanden tilbage i ovnen. Lad det stå indtil de er køles helt ned. Ofte lader jeg dem stå til næsten morgen. Holdbarheden er meget lang, over et år. 

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

6 Kommentarer

 1. Klaus Agnoletti

  Hej Søren,

  Har du nogle opskrifter på mad du bruger tomaterne til?

  Mvh. Klaus

  Svar
  • Søren

   Hej Klaus
   Jeg bruger dem altid til min egen pizza sauce og diverse gryderetter.
   /Søren

   Svar
 2. Klaus Agnoletti

  Hej Søren,
  Tak for din kommentarer. Nu har jeg lavet to halvstore glas med tomater uden krydderier – jeg vil gerne have dem så tæt på helt almindelige flåede tomater som muligt – bare bedre tomater, forhåbentligt..

  så nu får vi se hvordan det virker til vinter 🙂

  Svar
  • Søren

   Det glæder jeg mig til, at høre om til vinter :-).

   Svar
 3. Kjeld Børgesen

  Hej Søren,
  Hvor opbevarer du dine glas med tomater, i køleskab eller er stuetemperatur ok, jeg står med en ordentlig flok der vil fylde lidt meget i køleskabet…..
  Hilsen Kjeld

  Svar
  • Søren

   Hej Kjeld
   Jeg opbevarer mine ved næsten stuetemperatur, hvilket ikke har været noget problem.
   Den kan nemlig blive et ret stort problem med henkogte tomater hvis man har rigtig mange af dem :-).
   Bedste hilsner
   Søren

   Svar

Trackbacks/Pingbacks

 1. Fyldt Hokaido Græskar | GASTROmad - [...] 1 ds flåede tomater eller egne henkogte tomater. [...]
 2. Tomat Chutney | GASTROmad - […] det en rigtig god ide, at bruge de overskydende til, f.eks. denne lækre tomat chutney eller egne flåede tomater…

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!