Udskriv

Risalamande hjemmelavet og nem

Her er en nem og sikker måde at lave en hjemmelavet risalamande på.
Ret Dessert, Ris, Julemad
Køkken Dansk/Fransk
Tilb. tid 2 timer
Samlet tid 2 timer
Antal 4
Forfatter Søren

Ingredienser

  • 11/4 dl Grødris
  • 11/4 dl vand
  • 5 dl letmælk
  • 1 polynesisk vaniljestang
  • 2 - 3 tsk sukker
  • 2 dl piskefløde
  • 1 spsk portvin
  • 1/4 tsk revet citronskal

Sådan gør du

  • Opstart og Gammeldags metode:
    Hæld vandet i en gryde som koges.
    Tilsæt risene og læg lå på, og lad det koge i 2 minutter.
    Hæld mælken i, og lad det koge op under omrøring, og sæt dernæst låget på.
    Tag gryden af blusset og pak den ind i et par store håndklæder.
    Stil den i sengen under en eller to dyner.
    Grøden tilberedes lige så langsomt efter 1½ - 2 timer.
    Undervejs ca. 2 – 3 gange røres der rundt i gryden.
    Lad grøden køle ned.
  • Hurtig metode
    Skru ned for blusset, og lad risene simrer under låg i ca. 35 – 40 minutter under jævnlig omrøring.
    Lad grøden køle ned.
  • Risalamande
    Enten kan man købe hakkede mandler eller selv hakke dem ved, at hælde kogende vand over mandler med skræl. Lad dem stå et par minutter, hvorefter skrallen smuttet af og mandlerne hakkes fint.
    Pisk fløden til en halvstiv flødeskum.
    Del vaniljestangen og skrab kornene ud. Tag sukkeret og skil kornene ad med bladet på en kniv.
    Vend flødeskum, vaniljesukker sammen med risengrøden.
    Hæld portvinen og lidt revet citron skal i.

Noter

En risalamande kan man godt tilberede dagen inden, da den uden problemer kan holde sig i køleskabet et par dage. Man kan ligeledes koge risengrøden dagen inden, og samle den på selve dagen. Så sparer man lidt tid d. 24 december.