Go Back
Udskriv

Kimchi

Kimchi er en skøn fermenteret og krydret koreansk kål, der giver mange asiatiske retter et lækker pift. Kimchi kan bruges i og som tilbehør til andre retter.
Ret Fermentering, Syltning, Tilbehør, Grøntsager
Køkken Koreansk
Keyword Kimchi, Fermentering, Syltning, Sauerkraut, Surkål, Tilbehør, Koreansk
Forb. tid 45 minutter
Tilb. tid 12 minutter
Samlet tid 57 minutter
Forfatter Søren

Ingredienser

Kimchi Pasta

  • 6 1/4 g. hvidløg
  • 6 1/4 g. frisk ingefær
  • 4 g. chilipulver gerne stærkt
  • 12½ g. edelsüs paprika
  • ½ tsk. fiskesauce
  • 3/4 spsk. æblecider
  • ½ spsk. vand

Salt Lage af 5 %

  • 50 g fint salt
  • 1 liter kogende vand

Kimchi

  • 1 Kinakål eller hvidkål af 900 g
  • 100 g. gulerødder
  • 100 g. kinaradise
  • 6 stk. almindelige radiser
  • 50 g. forårsløg
  • 20 g. havsalt uden jod
  • 25 g. kimchipasta

Sådan gør du

Salt Lage

  • Før kimchien laves skal kinakålen eller hvidkålen stå 12 timer i salt lagen.
  • Til en stor kinakål brugte jeg 150 g fint salt og 3 liter kogende vand. 50 g salt til 1 liter vand.
  • Fjern de yderste blade af kinakålen
  • Bland salt og kogende vand sammen. Lad det køle ned til stuetemperatur, hvorefter kinakålen placeres i en stor skål og salt lagen hældes over.
  • Brug evt. en tallerken eller grydelåg til, at holde kinakålen under salt lagen.
  • Når kinakålen har stået i 12 timer tages den op, og skylles grundigt i vand.
  • Fjern de yderste blade, som lægges til side.

Kimchi Pasta

  • Kom alle ingredienser på nær vand i en mini hakker eller blender.
  • Blend det og tilsæt vandet lidt af gangen. Såfremt pastaen virker tør tilsættes mere vand.

Tilberedning af kimchi

  • Skær stokken af kinakålen. Resten skæres på langs i fire dele, som skæres i ca. 4 cm store stykker (Bruger du hvidkål skæres bladende i stykker af 3 x 4 cm).
  • Rens forårsløgene og skær dem i skiver.
  • Gulerødderne skylles og renses med en skuresvamp. Riv dem med skrallen på, da man ønsker at bibeholder grøntsagernes naturlige bakterier.
  • Rengør kinaradisen og de almindelige. Del kinaradisen på langs og skær den i tynde skiver.
  • De almindelige radiser skære ligeledes i tynde skiver.
  • Du kan evt. veje grøntsagerne af for, at se om der skal tilføjes mere.
  • Hæld alle tingene i en stor skål, vor kimchi-pastaen og havsaltet masseres godt ind i grøntsagerne. Bliv med ved med, at massere i 5 minutter eller mere, indtil det afgiver sin væde.
  • Kimchi blandingen kommes nu på patentglas, og væden fordeles i glassene. Der skal være 4 cm. Luft op til glassets låg.
  • Fold de store yderste blade, som lægges ovenpå kimchien. Tryk dem ned under væden.
  • Stil glassene et sted, hvor der er mellem 18 – 20 grader i 4 – 7 dage.
  • Åbn låget på glassene flere gange om dagen for, at frigive trykket der dannes af fermenteringen.
  • Når der er gået 4 dage skal der smages på kimchien.
  • Når der er gået maksimum 7 dage bør den være færdig.
  • Stil kimchien på køl.

Noter

Server f.eks. kimchien til forskellige ris- og nudelretter, simreretter, i asiatiske grøntsager, fisk, kylling, and og meget meget andet.