Udskriv

Coq au Vin en fransk klassiker

Coq au Vin er en fantastisk god fransk klassisk ret, som passer perfekt til efterår og vintermånederne, hvor hanens kød har smag af rødvin, og sovsen har en fyldig, intens og dyb smag.

Ret Opskrift, Fjerkræ, Hane, Kylling, Simreret, Gryderet
Køkken Fransk
Keyword Kylling, Fjerkræ, Hovedret, Hane, Coq au Vin, Hane i vin
Forb. tid 45 minutter
Tilb. tid 1 time 15 minutter
Samlet tid 2 timer
Antal 4
Forfatter Søren

Ingredienser

Coq au Vin

  • 1 hane f.eks. bornholmer hane
  • 1 flaske rødvin ikke for sød
  • ½ dl. cognac af den billige
  • 2 dl. hønsefond
  • 250 g. god bacon
  • 2 - 3 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 2 - 3 gulerødder
  • 2 stængler blegselleri
  • 250 g. champignoner
  • 1 - 2 glas perleløg eller 200 g.
  • 1 suppevisk af persillestilke, timianstilke og 2 laurbærblade
  • 8 hele enebær
  • 1 lille bundt frisk persille

Kålrabimos

  • 1 kålrabi
  • ½ knoldselleri
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 3 stk. pastinakker

Sådan gør du

Dagen før tilberedning

  • Parter hanen ved, at skære lårene af som deles i to. Det samme gøres med vingerne. Skær brystet af brystbenet (som kan bruges til fond) og del det i 3 stykker. Såfremt der er noget fedt på hanen gemmes det til stegning.
  • Kom stykkerne i en skål, som overhældes med rødvinen.
  • Hvis du ikke har tid til, at lade kødet marinere kan du godt tilberede det hele samme dag.

På dagen, hvor hanen tilberedes

  • Skræl gulerødder, som skæres i tykke skiver. Blegselleriene skæres ligeledes i tykke skiver. Fjern skallen på løgene og hvidløgsfeddene som skæres i tern.
  • Champignonerne renses for jord og skæres i kvarte.
  • Skær baconen i tern, som ristes i en god tykbundet gryde, som f.eks. en støbejernsgryde.
  • Tag den ristede bacon op.
  • Rist champignonerne gyldne sammen med perleløgene, som dernæst tages op af gryden.
  • Skru ned for varmen til under middel og kom grøntsagerne i.
  • Lad dem blive bløde uden, at de tager farve. Tag dem dernæst op.
  • Si hanestykkerne, HUSK at gemme vinen. Dup stykkerne tørre med et viskestykke.
  • Tilsæt fedtet fra hanen eller olivenolie og smør.
  • Brun hanestykkerne i fedtet, og hæld nu cognacen ved, som antændes. HUSK at slukke for emhætten.
  • Kom alle grøntsagerne tilbage i gryden og hæld vinen og hønsefonden i.
  • Lav en suppevisk af persillestilke, timianstilke og laurbærblade ved, at binde kødsnor rundt om. Kom suppevisken i gryden, sammen med de hele enebær.
  • Smag til med salt og peber.
  • Lad hanen simre under låg i ca. 60 minutter ved svag varme.
  • Tag kødet op, og sigt væden over i en gryde.
  • Kog væden ned til ca. 2/3 kom evt. lidt maizena blanding (maizena blandet op med vand) for, at tykne den lidt.
  • Kom hanen og resten tilbage i saucen og varm det hele i gennem.

Kålrabimos

  • Skræl rodfrugterne som skæres i grove tern. Løg og hvidløg skæres ligeledes i tern.
  • Kom det hele i en gryde, som overhældes med vand.
  • Kog det i ca. 30 minutter indtil kålrabien er mør.
  • Sigt væden fra.
  • Mos rodfrugterne groft, og tilsæt 2 spsk. smør og 1 dl. fløde.
  • Smag til med salt og peber.

Noter

Man kan udover mos serverer noget godt brød til retten.