Udskriv

Kalvefond

Kalvefond er en essentil fond som bruges i rigtig mange saucer, supper og gryderetter.
Ret Fond, Saucer, Supper, Simreretter
Køkken Fransk
Keyword Fond, Boullion, Suppe, Saucer
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 12 timer
Samlet tid 12 timer 30 minutter
Forfatter Søren

Ingredienser

  • 2 kg. kalveben
  • 1 -2 gulerødder i skiver
  • 1 hakket løg gerne med skrællen på
  • ½ halv knoldselleri i tern.
  • 1 helt hvidløg grofthakket
  • 1 porre i ringe
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 10 peberkorn
  • 5 l. vand
  • 10 stilke frisk timian
  • 3 laurbærblade
  • Salt

Sådan gør du

  • Brun kalvebenene i ovnen i ca. 30 minutter ved 250 grader, eller indtil de bliver mørke og så meget af fedtet er smeltet af benene.
  • Svits grøntsagerne i en stor gryde til de har fået farve.
  • Kom benene ved, og tilsæt tomatpuré og dernæst de øvrige ingredienser.
  • Lad det hele koge op, og skru dernæst ned til meget svag varme, og lad fonden simre i 10 - 12 timer underlåg.
  • Stil evt. fonden til afkøling i 4 timer, eller som jeg gør til dagen efter.
  • Dagen derpå fjernes evt. overskydende fedt som har lagt sig øverst på fonden.
  • Si fonden gennem et klæde.
  • Kog evt. fonden yderligere ned til halvdelen, da den derved bliver mere kraftig.
  • Som nævnt i en af de andre opskrifter om fond, hælder jeg 4 -5 dl. i fryseposer, og har på den måde altid noget hjemmelavet fond.

Noter

Frys fonden i mindre portioner så har man altid lidt ved hånden.