Udskriv

Ølandsbrød af ølandshvede

Ølandsbrød er et lækkert brød med en skøn saftig og fyldig smag, og sprød skorpe, som passer til mange ting.
Ret Bagværk, Brød, Tilbehør, Opskrift, Frokost, Forret, Hovedret
Køkken Dansk
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet tid 50 minutter
Antal 2 brød
Forfatter Søren

Ingredienser

  • 400 g. ølandshvedemel
  • 200 g. hvedemel
  • ½ l. lunkent vand
  • 25 g. gær
  • 1 dl. Youghurt natural
  • ½ dl. Rapsolie
  • 1 spsk. salt
  • 1 spsk. sukker
  • Olie til pelsning af dej og form
  • Durum mel til at drysse formen med

Sådan gør du

  • Gæren smuldres i den lunkne vand, og opløs gæren.
  • Kom youghurt, rapsolie og sukker i vandet.
  • Kom dernæst melet i lidt af gangen. Når halvdelen af melet er kommet i, tilsættes saltet.
  • Bliv ved med, at hælde mel i, og lad dejen dernæst køre i en røremaskine ved høj hastighed i 10 minutter.
  • Sæt dejen til hævning i mindst 2 timer, eller stil den i køleskabet til næste dag, hvilket giver et bedre resultat.
  • Dejen er meget lind, så brug derfor 2 forme, hvor dejen fordeles i. Smør evt. formene med noget rapsolie, og drys dem evt. med durum mel for, at dejen ikke sætter sig fast.
  • Bruger man en gryde eller keramikform er det en god ide, at varme formen op inden den smøres med olie og dejen kommes i.
  • Sæt formen i ovnen ved 225 grader i 35 minutter. Tjek om brødet er færdig ved, at stikke en tyk nål eller lignende i brødet. Hænger der noget dej ved, skal den have mere tid.

Noter

Hvis man ikke når, spise brødet kan man godt fryse det, og tø det op igen, hvor det stadig vil være rimelig godt. Brødet kan holde sig ca. 4 – 6 dage i et lufttæt pose.