Go Back
+ servings
Kåldolmer med lammekød
Udskriv

Kåldolmere med lammekød

Kåldolmere er lidt af en mormor ret, men med lammefars får de en skøn smag af fra Middelhavet.
Ret Hovedret, Lam, Opskrift, Simremad, Saucer
Køkken Dansk
Forb. tid 35 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 1 time
Antal 4
Forfatter Søren Willadsen

Ingredienser

Kåldolmere

  • 1 savoykål spidskål eller lignende kålsorter
  • 500 g lammefars
  • 1 tsk. friskhakket rosmarin
  • 1 tsk. friskhakket timian
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1 æg
  • ½ dl. vand
  • ½ dl. rugmel
  • 2 fint hakkede skalotteløg
  • 1 fint fed hvidløg
  • Ca. 50 g Vesterhavsost
  • Hønsefond
  • 2 Laurbærblade
  • 5 hele peberkorn
  • Salt og peber

Rosmarinsauce

  • 2 dl. hvidvin
  • 4 dl. hønsefond
  • 2 kviste rosmarin
  • 1 finthakket skalotteløg
  • Smør

Sådan gør du

Kåldolmere

  • Rør lammefarsen sammen med rosmarin, timian, spidskommen, æg, vand, rugmel, skalotteløg, hvidløg og salt og peber. Tilsæt evt. mere rugmel eller vand hvis nødvendigt. Lad farsen hvile i 30 minutter inden de formes til lille håndfuld rund bøf.
  • Bræk bladene af savoykålen, og sørg for, at de er hele.
  • Blancher savoykål bladene i kogende saltet vand i ca. 3 - 5 minutter.
  • Læg dem dernæst i isvand for, at stoppe kogeprocessen, hvorved bladene forbliver grønne.
  • Dup bladene nogenlunde tørre i et viskestykke, og skær det nederste af stokken væk.
  • Skær vesterhavsosten i tern af ca. 1½ x 1½ cm.
  • Form en rund bøf af kødet og læg et stykke vesterhavsost i midten af bøffen.
  • Placer bøffen på et kålblad, fold det om bøffen og bind det sammen med noget madsnor.
  • Kog kåldolmerne ved svag i 15 minutter i halvt vand og hønsefond sammen med laurbærblade og hele peberkorn og salt. Hønsefondet kan udelades.

Rosmarinsauce

  • Hæld hvidvine og det fint hakkede skalotteløg i en gryde, som reduceres (koges ned) til det 1/3.
  • Tilsæt dernæst hønsefonden og rosmarinstilken og reducer det til 1/3.
  • Si saucen og tilsæt smørklatter mens der piskes og saucen er en anelse tyknet.
  • Smag til med salt og peber.

Noter

Server kåldolmerne med f.eks. kogt perlespelt til.