Udskriv

Flæskesteg med sprød svær

Klassisk flæskesteg med saftigt lækkert kød og super sprøde svær. Du får tre tips til, hvordan flæskestegen bliver sprød hver gang.
Ret Hovedret, Svinekød, Saucer, Opskrift
Køkken Dansk
Keyword Flæskesteg, Svinekam, Jul, Svær, Brun sovs
Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 1 time 30 minutter
Samlet tid 1 time 55 minutter
Antal 4

Equipment

Ingredienser

Flæskesteg

  • 1 kamsteg af 1 kg. eller mere
  • 2 - 3 spsk salt gerne flagesalt
  • 4 laurbærblade
  • 2 skalotteløg
  • 1 porre
  • 3 gulerødder
  • ¼ knoldselleri
  • 6 hele peberkorn
  • 8 stilke frisk timian
  • 1 liter vand

Flæskestegssovs

  • Stegeskyen fra bradepanden
  • 70 g. smør
  • 70 g. mel
  • Fløde
  • Kulør
  • Salt og peber

Sådan gør du

Flæskesteg

  • Sørg for, at kamstegen er ridset enten ved, at bede slagteren om det, eller selv ridse den efter, så den er ridset helt ud til kanten af stegen. Når du ridser "skærer" mellem sværene skal du skærer gennem fedtet og ned til mødet, men ikke gennem kødet.
  • Drys den med rigeligt salt mellem sværene. Mas evt. saltet mellem fingrene inden det drysses mellem sværene. Her skal der være masser af salt, da det sørger for, at udtørre sværene så de bliver dejlig sprøde.
  • Skær skalotteløget, porren, gulerødderne og gulerødderne i mindre stykker, som kommes i en bradepande sammen med vandet, timianstilkene, laurbærbladene og peberkornene.
  • Placer kamstegen på en bagerist som sættes i en ovn ved 200 grader i 35 minutter pr. halve kg (500 g.)
  • Stil bradepanden under risten så safterne fra flæskestegen drypper ned i bradepanden. Alle de gode ting i bradepanden skal efterfølgende bruges til en skøn flæskestegssauce.
  • Hvis sværene på flæskestegen ikke er helt sprøde kan man skrue op for temperaturen til 250 grader. HUSK, at holde godt øje med sværene når man skruer op for temperaturen.
  • Si skyen fra bradepanden over i en gryde eller skål, som skal bruges til flæskestegssovsen.

Flæskestegssovs

  • Varm en gryde op ved middelvarme, hvori smørret kommes i.
  • Lad smørret smelte og drys melet i, som skal falde til bunds uden, at piske eller røre i det.
  • Pisk mel og smør sammen, og lad det ”stege” lidt for, at fjerne melsmagen.
  • Hæld lidt af stegeskyen i af gangen, mens man pisker i sovsen.
  • Når sovsen har fået den rette tykkelse hældes lidt piskefløde i, hvorefter flæskestegssovsen kan få sin rette farve med lidt kulør. Husk kun at komme et par dråber i af gangen.
  • Smag nu til med salt og peber.

Noter

Har du rester af flæskestegen vil den være perfekt til dagen efter, hvor den smager super godt til frokost.