Go Back
Udskriv

Stegt havkat, ølsauce & æbler

Ret Dansk
Køkken Fisk
Forfatter Søren

Ingredienser

Havkat

  • 4 havkat fileter af ca. 75 – 100 g
  • 50 g. smør
  • Salt og peber

Ølsauce

  • 1 flaske Fanø Forår eller anden gylden bock type
  • ½ l. fiskefond
  • 10 kviste bronzefennikel
  • 2 skalotteløg hakket
  • 150 - 200 g. smør i tern
  • Æblebalsamico
  • Evt. 1 – 2 spsk. honning
  • Salt og peber

Osteskum

  • 100 g. Thybo Vesterhavsost eller Havgus
  • dl. letmælk

Dildæbler

  • dl. neutralolie dvs. ingen olivenolie eller anden kraftig olie
  • 40 – 50 g. frisk dild
  • 1 – 2 æbler gerne syreholdige

Sådan gør du

Dildæbler

  • Blend olien og dilden.
  • Si olien gennem et klæde.
  • Skræl æblerne og skær dem i terne af ca. 5 x 5 mm.
  • Hæld dem i en skål og dæk dem til med dildolien.

Osteskum

  • Riv osten og kom det i en gryde sammen med mælken.
  • Varm det op ved middelsvag varme indtil osten er smeltet.
  • Ved servering skummes ostesaucen med en stavblender, hvor der dannes osteskum på toppen, som med en ske tages af og placeres på enden af hver stegt havtaske filet.

Ølsauce

  • Hæld øllet i en gryde sammen med bronzefennikel.
  • Kog det op og lad det småsimre i et par minutter.
  • Hæld fiskefonden i, og lade det simre ved svag varme i 25 minutter.
  • Si saucen og kog den ned til ca. 1/3.
  • Smag til med æblebalsamico og honning.
  • Begynd, at montere smørret (mens der piskes tilsættes smørret lidt af gangen).
  • Saucen skal både være afbalanceret, dvs. rund men også have lidt syrligt over sig. Derfor smag den til inden alt smørret er monteret i saucen.

Stegt Havkat

  • Skær havkatten ud i stykker af ca. 4 x 12 cm, når det er til en forret.
  • Salt dem et par timer i forvejen.
  • Varm en pande op til over middelvarme med lidt olie på.
  • Kom et par spsk. smør på panden og steg havkatfileterne med oversiden ned af.
  • Brug nu en ske til, at hælde den varme smør over fileterne.
  • Efter 2 minutter vendes de og steget yderligere 1 – 2 minutter, mens de fortsat overhældes med varmt smør.
  • Det giver havkatfileterne ekstra smag når de overhældes med smør.