Go Back
+ servings
Udskriv

Surkål eller Sauerkraut

Surkål eller sauerkraut er i virkeligheden fermenteret kål, som giver en lidt syrlig smag.
Ret Syltning, Konservering, Fermentering, Tilbehør, Grøntsager, Opskrift
Køkken Tysk
Keyword Opskrift, surkål, sauerkraut, kål, tilbehør, hvidkål
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 25 minutter
Antal 4
Forfatter Søren

Ingredienser

  • 1 hvidkål
  • Fint salt 2½ % af hvidkålens vægt 1 kg. hvidkål / 50 = 25 g. salt
  • Glas med patentlåg

Sådan gør du

  • Del hvidkålen i to, og skær stokken af.
  • Snit hvidkålen fint enten med en skarp kniv , på et mandolinjern eller en foodprocessor.
  • Kom dernæst hvidkålen op i en skål, hvor du tilsætter saltet.
  • Nu skal du massere saltet ind i hvidkålen.
  • Gør dette i et par minutter, hvorefter du stiller hvidkålen til side i 15 minutter.
  • Allerede nu har hvidkålen smidt en del væde af sig.
  • Nu massere du videre i 5 - 10 minutter indtil hvidkålen er blevet blød.
  • Kom kålen op i dine glas, som selvfølgelig er skoldet.
  • Det er vigtigt, at hvidkålen presses hårdt sammen i glassene.
  • Til sidst hældes væden op i glassene.
  • Stil glassene et lunt sted omkring 21 grader i 1 - 2 uger.
  • Hver dag åbnes låget for, at lade trykket / luften komme ud.
  • Når kålen er færdig fermenteret stilles glassene på køl.

Noter

Såfremt der under fermenterings processen mangler væde kan man lave en saltvands blanding af 20g salt til 1 liter vand, som bruges til at dække bladene med.
Surkålen kan gemmes i mange måneder.