Go Back
+ servings
Udskriv

Boeuf Bourguignon En fantastisk skøn gryderet

Boeuf Bourguignon er en ægte vidunderlig fransk klassiker, der passer perfekt til de fortsat kolde vintermåneder som simremad. En vidunderlig gryderet.
Ret Opskrift, Hovedret, Simreret, Oksekød, Grøntsager
Køkken Fransk
Keyword Boeuf Bourguignon, Simreret, Oksekød, Fransk
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 2 timer 30 minutter
Samlet tid 3 timer
Antal 8
Forfatter Søren

Ingredienser

Boeuf Bourguignon

  • 1,5 kg okseinderlår.
  • Mel.
  • 200 g saltet bacon og/eller Fanø skinke som jeg har brugt.
  • 3 gulerødder i skiver.
  • 4 skalotteløg i tern.
  • 4 -6 fed hvidløg hakket.
  • 1 porre i skiver.
  • 1 suppevisk af porretop, laurbær timian og persillestilke.
  • 1 flaske rød bourgogne vin.
  • ½ -1 dl kalvefond.
  • ½ dl. cognac.
  • Smør / klaret smør.
  • 300 g champignon.
  • 250 g. perleløg.
  • Sukker.
  • 1 Citron.
  • Salt og peber.

Rodfrugtemos

  • 300 g. kartofler.
  • 300 g. kålrabi.
  • 300 g. knoldselleri.
  • Smør.
  • Mælk.
  • 1 æg.

Sådan gør du

Boeuf Bourguignon

  • Soigner inderlåret for sener og fedt og skær den i store stykker, som vendes i mel.
  • Skær bacon/fanø skinken i tern, og steg det i en stor gryde, evt. støbejern sammen med oliven olie og smør eller klaret smør. Når baconen har fået farve uden, at blive helt sprøde tages de op.
  • Brun kødet fedtstoffet fra baconen på alle sider, hvorefter det tages op af gryden.
  • Skræl gulerødderne, rens porren og skær det øverste grønne af som gemmes og fjern skallerne fra løg og hvidløgsfedene.
  • Skær løg og hvidløg i tern, del gulerødderne som skæres i skiver og gør det samme med porren.
  • Lav en suppevisk at det øverste af porren, persillestilke, timianstilke og laurbærblade, som bindes sammen med kødsnor.
  • Sauter grøntsagerne i gryden i omkring 5 minutter ved middel varme, tilsæt eventuelt mere smør.
  • Kom kødet og baconternene tilbage i gryden
  • Skru op for varmen, og hæld dernæst cognacen ved og antænd med en lighter. HUSK, AT SLUKKE FOR EMHÆTTEN :-).
  • Hæld vinen ved (på nær 1 dl.) og lad alkoholen fordampe, hvorefter kalvefonden tilsættes sammen med suppevisken.
  • Lad det hele simre under låg i 2½ - 3½ time, eller indtil kødet falder "lidt" fra hinanden.
  • I mellemtiden ordnes løgene, såfremt de ikke var købt frosne. Løgene brunes i en gryde eller pande, hvor der tilsættes lidt sukker. Hæld derefter 1 dl. rødvin ved, og lad denne fordampe.
  • Rens og skær champignorne i skriver, som steges gyldne på en pande.
  • Inden servering tilsættes løg og champignon til retten, som smages til med saften fra citronen.

Rodfrugtemos

  • Skræl rodfrugterne og skær dem i mindre stykker.
  • Kog dem i saltet vand, og mos dem med kartoffelmoser, piskeris eller håndmikser.
  • Kom smørret i og rør rundt. Hæld lidt af mælken i ad gangen, indtil du har den ønskede konsistens og slut af med ægget.
  • Smag til med salt og peber.
  • Du kan selvfølgelig bruge de rodfrugter du har lyst til.

Noter

Ønsker man andet tilbehør end rodfrugtemos kan man f.eks. serverer kartofler eller ris til.