Go Back
+ servings
Udskriv

Moussaka

Moussaka er vel en af de mest kendte græske retter i verden, som minder den om den italienske lasagne.
Ret Hovedret, lammekød, Oksekød, ovnret
Køkken Græsk
Keyword Opskrift, Hovedret, Forret, Oksekød, Grøntsager, Græsk
Forb. tid 1 time
Tilb. tid 35 minutter
Samlet tid 1 time 35 minutter
Antal 4
Forfatter Søren

Ingredienser

Kødsauce

  • 1 kg. hakket okse eller lammekød
  • 1 stort hakket løg
  • 2 fed hakket hvidløg
  • 2 spsk. tomatpuré
  • dl. rødvin
  • dl. tomat passata purerede tomater
  • ¼ - ½ tsk. stødt kanel
  • 2 laurbærblade
  • 1 spsk. tørret oregano
  • 4 - 5 store auberginer
  • 5 store kartofler kan udelades
  • Salt og peber

Béchamelsauce

  • 80 g. mel
  • 80 g. smør
  • 25 - 50 g. Osterester eller revet pecorino efter smag
  • Ca. 5 – 6 dl. mælk
  • Frisk revet muskatnød
  • Salt og peber

Sådan gør du

Kødsauce

  • Tag kødet ud af køleskabet 30 – 45 minutter inden tilberedning.
  • Varm en gryde eller sauterpande op til middelvarme og steg hvidløg og løg indtil de er glasklare.
  • Tilsæt kødet og skru op for varmen og brun kødet.
  • Tilsæt tomatpuré og lad det svitse med et minut tid.
  • Hæld vinen i, og lad det koge op, og tilsæt dernæst tomat passataen.
  • Kom kanel, laurbærblade og oregano ved, og lad det simre under låg i 30 minutter.
  • Smag til med salt og peber.
  • Skær auberginerne i tynde skiver, og steg dem på begge sider på en pande i olie indtil de får lidt farve.
  • Bruger man kartofler skæres de ligeledes i meget tynde skriver og steget kort til på en pande.

Béchamelsauce

  • Opvarm en gryde ved lidt over middelvarme og kom smørret i.
  • Når det et smeltet drysses melet over, som helst skal have lov til at falde til bunds inden der piskes i det.
  • Pisk blandingen sammen og lad det svitse lidt for, at fjerne melsmagen.
  • Hæld nu lidt mælk i af gangen indtil saucen er glat og ret tyk.
  • Riv frisk muskatnød i.
  • Tilsæt enten osterester eller pecorino indtil saucen har den ønskede smag.
  • Den må ikke have en for kraftig ostesmag.
  • Smag til sidst til med salt og peber.

Anretning

  • Smør et ildfast fad med lidt smør.
  • Læg et lag aubergineskiver og evt. kartoffelskiver i bunden af et fadet, og fordel et tyndt lag kødsauce ovenpå. Gentag dette til alle auberginer, kartofler og kødsauce er brugt.
  • Fordel den béchamelsaucen over.
  • Drys saucen med revet ost.
  • Bag moussakaen i ovnen ved 180 grader i ca. 35 – 40 minutter indtil saucen har fået en pæn farve.

Noter

Har man lidt i overskud kan moussakaen sagtens fryses.