Go Back
Udskriv

Daube

Boeuf Daube er en klassisk fransk gryderet fra Provence, hvor kødet småsimrer i rødvin. En skøn simre ret alle kan lide.
Ret Hovedret, Oksekød, Simreret,
Køkken Fransk
Keyword Daube, Fransk, Simreret
Forb. tid 1 time
Tilb. tid 1 day 6 timer
Samlet tid 1 day 7 timer
Forfatter Søren

Ingredienser

Daube:

  • 1 – 1½ kg. okseklump eller tykkam
  • 10 fed hvidløg
  • 3 zittauerløg
  • 200 g røget bacon
  • 5 gulerødder i store stykker
  • 1 Bouquet garni (suppevisk) 4 Persillekviste, 3 timiankviste, 2 laurbærblade og 2 porrer.
  • 6 hele nelliker
  • 4 hele enebær
  • Saften fra en appelsin
  • 1 flaske rødvin
  • 1 dl. sherryeddike eller balsamicoeddike
  • Olivenolie
  • 3 spsk. smør
  • Salt og peber

Mos:

  • 500 g store kartofler
  • 1 helt knoldselleri
  • 50 g. smør
  • 1 – 2 sødmælk
  • Salt og peber

Sådan gør du

Daube:

  • Trim kødet for fedt og sener.
  • Skær kødet ud store tern af ca. 8 x 8 cm.
  • Læg kødet i en skål eller frysepose, hvor rødvinen hældes i sammen med 1 hakket løg, 1 gulerod i skiver, nelliker, enebær, 3 fed hvidløg skåret i kvarte og bouquet garnien.
  • Lad det marinere i 24 timer.
  • Tag derefter kødet op med en hulske og tør det med et viskestykke eller køkkenrulle.
  • Si marinaden og stil denne til side, sammen med bouquet garni og krydderierne.
  • 2 af løgene skæres i større tern.
  • Gulerødderne skrælles og skæres i større mundrette stykker.
  • Skær baconen i tern og svits i en støbejernsgryde eller stor gryde.
  • Tag det dernæst op og sæt det til side.
  • Kom smør i gryden og brun nu kødet på alle sider lidt af gangen.
  • Når alt kødet er brunet hældes sherryeddiken i sammen med marinaden.
  • Tilsæt dernæst de resterende ingredienser fra marinaden i sammen med de øvrige grøntsager og appelsinsaft.
  • Kom ca. 1 spsk. salt i.
  • Lad nu retten braisere (simre) i 6 - 12 timer.
  • Smag til med salt og peber.

Mos:

  • Skræl kartofler og knoldselleri.
  • Del knoldsellerien i kvarte, som pakkes ind i stanniol og bages i ovnen ved 200 grader i 30 minutter.
  • Skær kartoflerne i kvarte som koges møre i en større gryde med vand, uden salt i.
  • Hæld vandet fra kartoflerne og mos dem groft.
  • Tilsæt dernæst den bagte knoldselleri og mos videre.
  • Kom smørret i, og rør godt rundt.
  • Tilsæt lidt mælk af gangen indtil man har den konsistens man ønsker.
  • Smag til med salt og peber.