Go Back
+ servings
Udskriv

Daube

Boeuf Daube er en utrolig lækker klassisk fransk gryderet fra Provence, hvor kødet småsimre i flere time i rødvin. En skøn simre ret alle vil kunne lide.
Ret Opskrift, Hovedret, Oksekød, Simreret
Køkken Fransk
Keyword Daube, Fransk, Simreret, Gryderet, Okseklump
Forb. tid 1 time
Tilb. tid 1 day 6 timer
Samlet tid 1 day 7 timer
Antal 4
Forfatter Søren Willadsen

Ingredienser

Daube:

  • 1 – 1½ kg okseklump eller tykkam
  • 10 fed hvidløg
  • 3 zittauerløg
  • 200 g røget bacon
  • 5 gulerødder i store stykker
  • 1 Bouquet garni (suppevisk) 4 Persillekviste, 3 timiankviste, 2 laurbærblade og 2 porrer.
  • 6 hele nelliker
  • 4 hele enebær
  • Saften fra en appelsin
  • 1 flaske rødvin
  • 1 dl. sherryeddike eller balsamicoeddike
  • Olivenolie
  • 3 spsk. smør
  • Salt og peber

Mos:

  • 500 g store kartofler
  • 1 helt knoldselleri
  • 50 g. smør
  • 1 – 2 sødmælk
  • Salt og peber

Sådan gør du

Daube:

  • Trim kødet for fedt og sener.
  • Skær kødet ud store tern af ca. 8 x 8 cm.
  • Læg kødet i en skål eller frysepose, hvor rødvinen hældes i sammen med 1 hakket løg, 1 gulerod i skiver, nelliker, enebær, 3 fed hvidløg skåret i kvarte og bouquet garnien.
  • Lad det marinere i 24 timer.
  • Tag derefter kødet op med en hulske og tør det med et viskestykke eller køkkenrulle.
  • Si marinaden og stil denne til side, sammen med bouquet garni og krydderierne.
  • 2 af løgene skæres i større tern.
  • Gulerødderne skrælles og skæres i større mundrette stykker.
  • Skær baconen i tern og svits i en støbejernsgryde eller stor gryde.
  • Tag det dernæst op og sæt det til side.
  • Kom smør i gryden og brun nu kødet på alle sider lidt af gangen.
  • Når alt kødet er brunet hældes sherryeddiken i sammen med marinaden.
  • Tilsæt dernæst de resterende ingredienser fra marinaden i sammen med de øvrige grøntsager og appelsinsaft.
  • Kom ca. 1 spsk. salt i.
  • Lad nu retten braisere (simre) i 6 - 12 timer.
  • Smag til med salt og peber.

Mos:

  • Skræl kartofler og knoldselleri.
  • Del knoldsellerien i kvarte, som pakkes ind i stanniol og bages i ovnen ved 200 grader i 30 minutter.
  • Skær kartoflerne i kvarte som koges møre i en større gryde med vand, uden salt i.
  • Hæld vandet fra kartoflerne og mos dem groft.
  • Tilsæt dernæst den bagte knoldselleri og mos videre.
  • Kom smørret i, og rør godt rundt.
  • Tilsæt lidt mælk af gangen indtil man har den konsistens man ønsker.
  • Smag til med salt og peber.

Noter

Daube er en af de gryderetter man kan lave dagen inden, hvor den får lov at simre på komfuret. Smagen bliver kun bedre at den får lov at stå natten over og trække.
Varm den nænsomt op dagen efter.