Go Back
+ servings
Udskriv

Intervalstegt And Den perfekte Andesteg

Intervalstegt and er en perfekt og meget nænsom måde, at stege anden på, hvor skindet er super sprødt og kødet forbliver saftigt og smagfuldt.
Ret Hovedret, Fjerkræ, And, Jul, Andesovs
Køkken Dansk
Keyword Intervalstegt and, and, juleand, andesovs
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 3 timer 45 minutter
Samlet tid 4 timer 5 minutter
Antal 4
Forfatter Søren Willadsen

Ingredienser

Intervalstegt and

  • 1 And på ca. 2500 – 3500 g.
  • 1 – 2 æbler
  • 1 pose svesker
  • 3 skalotteløg
  • 2 gulerødder
  • Salt
  • Vand

Andesovs

  • Alt fra bradepanden
  • 3 spsk. mel
  • 3 spsk. smør
  • Lidt fløde
  • Evt. gastrik
  • Evt. kulør
  • Salt og peber

Sådan gør du

Intervalstegt and

  • Opvarm en ovn til 185 grader uden varmluft.
  • Fjerne fjerrester fra anden, og tør den ind- og udvendig.
  • Skær rumpen og vingespidserne af anden.
  • Salt anden grundigt ind- og udvendig.
  • Del æblet i fire dele, og fjern kernehuset. Skær dernæst æblet i tern.
  • Fyld anden med æblestykker og svesker og luk enden og halsen med kødnåle.
  • Skær løgene i mindre stykker, det gør ikke noget at skallen sidder på, da det afgiver farve.
  • Skræl guleroden som skæres i mindre stykker.
  • Hæld vand i bradepanden så den er halvfyldt.
  • Kom løg, gulerod, vingespidserne, indmaden, halsen og rumpen i vandet.
  • Placer en ovnrist ovenpå bradepanden, hvor anden placeres med brystet ned af.
  • Sæt bradepanden i bunden af ovnen.
  • Sørg for, at væden i bradepanden ikke fordamper.
  • Steg anden først i 45 minutter, hvor den et par gange får lidt af væden hældt over sig.
  • Tag dernæst anden ud af ovnen, som skal hvile i 25 minutter.
  • Sæt den tilbage i ovnen i 45 minutter hvor den igen dryppes, og igen tages ud af ovnen, og hviler i 25 minutter.
  • Sæt anden en sidste gang ind i ovnen i 45 minutter, husk at dryppe anden.
  • Tag dernæst anden ud af ovnen, og hæld væde, hals, indmad, rumpe vingespidser, løg og gulerødder i en gryde.
  • Lad anden hvile i 40 minutter med lidt bagepapir og et klæde over sig for, at safterne samles og inden den skæres ud. Lad den endelig ligge på risten ovenpå bradepanden, så der kan løbe safter ned i bradepanden som bruges til sovsen.
  • DVS. 3 gange i ovnen af 45 minutter ved 185 grader og 2 gange ud af ovnen i 25 minutter, og 40 minutters hviletid inden den skæres ud.
  • Man skal i alt bruge ca. 3 timer og 45 minutter.

Andesovs

  • Mens anden er i ovnen kan du lave en andesovs ud af ingredienserne fra bradepanden, som du hældte i en gryde.
  • Tag en kartoffelmoser og mas alt det gode der er i gryden for, at få så meget smag ud.
  • Varm gryden op til lige under middelvarme, og lad det simre indtil 1/3 af væden er kogt ned, eller der er ca. 1 l. andefond tilbage. Hvis der kun er 1 liter væde i selve bradepanden lader du fonden simrer under låg ved lav varme i 30 minutter for, at den trækker endnu mere smag ud af alt det gode.
  • Skum ca. 50 % af fedtet fra som har lagt sig øverst i fonden, som du kan bruge til at stege andre ting i. Hvis du gerne vil have en fed andesovs lader du det selvfølgelig være i fonden.
  • Hæld grydens indhold gennem et dørslag.
  • Kom smørret i en gryde ved middelvarme indtil det er smeltet.
  • Drys melet over, og lad det falde til bunds uden, at piske i det.
  • Når det er faldet til bundt hældes lidt efter lidt andefonden i, indtil man har den rette andesovse tykkelse.
  • Kom evt. lidt fløde og gastrik i for, at runde smagen af.
  • Og kulør hvis den skal være mørkere.
  • Smag til med salt og peber.

Noter

Mens anden en sidste gang hviler, kan man tilberede saucen.