Go Back
+ servings
Udskriv

Andesovs

Her får du den bedste og nemmeste måde, at tilberede din andesovs på til juleaften. Den laves på en meget god og nem fond, som tilberedes sammen med anden.
Ret Sovs, Sauce, And, Jul, Andesovs
Køkken Dansk
Keyword Andesovs, Julesovs, Sovs, Sauce
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 55 minutter
Antal 4
Forfatter Søren Willadsen

Ingredienser

  • Indmad hals, vingespidser fra anden
  • 2 gulerødder
  • 2 – 3 skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 2 laurbærblade
  • 8 stilke Timian
  • 10 stk. hele peber
  • 2 dl. rødvin
  • Vand
  • 4 spsk. mel
  • 4 spsk. smør
  • Gastrik kan udelades
  • 1 – 2 dl. fløde
  • Kulør
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Sørg for, at klippe eller skære de yderste led af vingerne af. De kan bedst bruges i sovsen.
  • Skræl gulerødderne som skæres i mindre stykker.
  • Skalotteløg og hvidløg hakkes i tern.
  • Kom indmaden, halsen, vingespidser, gumpen fra anden, grøntsagerne, laurbærblade, peberkorn og rødvinen i dyb en bageplade.
  • Fyld dernæst bagepladen op med vand som sættes i ovnen.
  • Risten med anden på placeres ovenpå bagepladen, så alt det gode fra anden kan dryppe ned i den.
  • Sørg for, at væden i bagepladen ikke tørrer ud. Man kan også hælde lidt af væden over anden hver halve time, hvilket gør den endnu bedre.
  • Når anden næsten er færdig fjernes bagepladen med alt det gode i.
  • Hæld det hele i en gryde.
  • Med en kartoffelmoser moser du nu indholdet så smagen virkelig trænger ud i fonden.
  • Kog fonden op, og lad det simre i 20 – 30 minutter.
  • Skum evt. det øverste lag fedt fra som lægger sig, eller lad det være hvis du gerne vil have en fed sovs.
  • Hæld fonden gennem en sigte.
  • Varm din sovsegryde op ved middelvarme.
  • Kom smørret i gryden som smelter.
  • Drys melet i, og undlad at piske i det indtil melet er faldet til bunds.
  • Pisk i meljævningen som gerne må syde i 5 – 10 minutter for, at brænde melsmagen af.
  • Hæld dernæst fonden i lidt af gangen, indtil du har den ønskede sovse konsistens.
  • Dryp evt. lidt kulør i for en mørkere farve.
  • Smag til med eventuelt gastrik, salt og peber.
  • Slut eventuelt af med at smage sovsen til med lidt fløde efter behov.

Noter

Brug evt. lidt gastrik for, at give sovsen lidt kant.