Go Back
+ servings
Japansk dashi fond
Udskriv

Dashi japansk fond

Dashi er en vigtig del af japanske supper som ramensuppe, da det giver den helt rigtige og skønne smag til supperne. Dashi består af tang og tørrede bonitoflager.
Ret Opskrift, Fond, Suppe
Køkken Japansk
Keyword Dashi, Kombu Tang, Bonito, Makrel
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 25 minutter
Antal 1 liter
Forfatter Søren Willadsen

Ingredienser

Primær Dashi

  • 1 liter vand
  • 30 g. kombu tang fingertang
  • 30 g. tørrede bonito flager

Sekundær Dashi

  • liter vand
  • Den gemte tang og bonito fra primær dashi
  • 15 g. tørrede bonito flager

Sådan gør du

Primær Dashi

  • Hæld vandet i en gryde og kom dernæst konbu tangen i.
  • Tænd for høj varme og lad vandet varme op til tæt på kogepunktet uden låg på. Det må ikke koge, da tangen kan udskille en kraftigere aroma end det man ønsker.
  • Efter 10 minutter lige under kogepunktet stikker man en finger i tangen, som bør være blød.
  • Er den ikke det skal gryden tilbage på kogepladen i ca. 3 – 5 minutter mere.
  • Fjern dernæst tangen fra vandet, som varmes op til kogepunktet. (Gem tangen til sekundær dashi)
  • Tilsæt ¼ dl. Koldt vand og dernæst bonitaflagerne.
  • Undlad at røre i gryden, og lad det varme op til kogepunktet, hvorefter gryden tages af varmen.
  • Hvis bonito flagerne bliver kogt i mere end et par sekunder bliver smagen for stærk.
  • Lad det stå og trække i ca. 1 minut, hvorefter dashien sis. (Gem bonito flagerne til sekundær dashi)
  • Gem dashien til suppe.

Sekundær Dashi

  • Kom den gemte tang og bonito fra den primære dashi i en gryde med det kolde vand.
  • Varm den op til kogepunktet ved høj varme.
  • Skru ned og lad det simre i ca. 20 minutter og indtil fonden er kogt ned til halvdelen.
  • Tilsæt de tørrede bonito flager og tag gryden af varmen.
  • Lad flagerne falde til bundt uden, at røre i gryden. Lad det stå i 1 minut hvorefter væden sis.

Noter

Dashien kan uden videre fryses og bruges på et senere tidspunkt.