Go Back
+ servings
Fransk Tarte Tatin
Udskriv

Tarte Tatin Nem opskrift på ægte fransk æbletærte

Tarte Tatin er en skøn klassisk fransk æbletærte der bages på hovedet, da fyldet ligger nederst, og vendes når den serveres. Tærten smager dejligt lækker af æbler.
Ret Opskrift, Bagning, Dessert
Køkken Fransk
Keyword Tærte, Æbletærte, Æbler, Danske æbler
Forb. tid 40 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Hviletid 15 minutter
Samlet tid 1 time 25 minutter
Antal 6 personer
Forfatter Søren Willadsen

Equipment

  • En pande på 20 – 24 cm i diameter, der kan tåle 180 grader i ovnen

Ingredienser

Mørdej (kan købes i supermarkeder)

  • 250 g. hvedemel
  • 80 g. flormelis
  • 180 g. koldt smør
  • 1 stk. æg

Fyld

  • 6 danske faste madæbler
  • Sukker
  • 125 g. smør
  • 1 knivspids salt
  • ½ stk. flækket vaniljestang

Sådan gør du

Mørdej

  • Bland hvedemel og flormelis i en skål.
  • Smuldrer smørret i blandingen og dernæst kommes ægget i.
  • Saml dejen, den skal ikke æltes.
  • Lad dernæst dejen hvile i køleskabet i 1 time.
  • Tak mørdejen ud af køleskabet 15 minutter inden den skal rulles ud.

Tarte Tatin

  • Skræl æblerne, del dem i kvarte og skær kærnehuset af hver kvarte.
  • Strøg sukkeret i et jævnt lag på panden så denne er dækket.
  • Varm panden op ved middelvarme indtil sukkeret smelter. Undlad at røre i det.
  • Når sukkeret er smeltet til karamel kommes smørret i sammen med salt, som skal bruse op, hvorefter man rører kort varigt rundt i karamel massen.
  • Tag panden af varmen og placer flækkede vaniljestang ved i massen.
  • Fordel æblerne med den buede side nedad. Læg dem meget tæt på hinanden. De resterende æbler fordeles ovenpå de nederste, som bliver til de øverste når tærten er færdig.
  • Undervejs trækker æblerne sig lidt sammen, hvor man kan skubbe dem tættere mod hinanden.
  • Tænd for ovnen ved 180 grader uden varmluft.
  • Sluk for varmen, og stil panden tilbage på komfuret i 5 - 10 minutter.
  • Tag dernæst panden af, og lad den køle lidt af i 15 minutter.
  • Rul mørdejen ud så den passer til panden plus siderne på panden.
  • Læg mørdejen over æblerne og tryk den ned langs siderne.
  • Prik mørdejen flere steder med en spids kniv, så dampen slipper ud når den bages.
  • Sæt panden i ovnen og lad den bage ved de 180 grader uden varmluft i 25 minutter indtil overfladen er gylden.
  • Tag panden ud af ovnen, og lad den køle af i ca. 15 minutter.
  • Placer en stor tallerken over panden, og vend denne rundt så Tarte Tartin løsner sig fra panden med de karamelliserede æbler på toppen og nu mørdejen i bunden.

Noter

Server Tarte Tatin som dessert med et glas calvados eller portvin til, eller til eftermiddagskaffen.
Man kan både servere den sammen med en lækker vaniljeis, en ved creme fraiche eller natural.