ForsideSalaterSurkål eller Sauerkraut

Kommentarer

Surkål eller Sauerkraut — 30 kommentarer

 1. Tak for opskriften. Den vil jeg prøve. Køber ellers surkål på dåse, men der er jo mere sport i at lave den slags ting selv.

  Lige et spm.:

  Du skriver: “Stil glassene et lunt sted omkring 21 grader i 1 2 uger”

  Mener du i 12 uger, eller mener du 1-2 uger?

  Mvh, Preben Kristensen

  • Hej Preben
   Kan kun anbefale, at gøre det selv :-).
   Jeg mener 1 – 2 uger, får jeg også lige rettet til. Nogle anbefaler også 3 – 4 dage, men jeg synes ikke at min surkål endnu er klar efter 1½ uge.
   Bedste hilsner
   Søren

 2. Pingback:Kimchi Koreansk Kål |

 3. I punkt nr 12 skriver du “Hver dag åbnes låget for, at lade de overskydende komme ud.”

  Men overskydende hvad???

 4. Kan man også bruge rødkål og spidskål til sauerkraut, eller skal det absolut være hvidkål?

  Du skriver at der dannes mælkesyrebakterier i hvidkålen når man tilsætter fint salt 50 gram per kilo hvidkål, presser kålen ned i et glas med tæt låg.

  • Hej Ullrik
   Du kan godt bruge spidskål eller rødkål.
   Jeg har skrevet 20 g salt pr. 1 kilo kål. Eller du kan bruge formlen som også står i opskriften. Mælkesyrebakterierne dannes efter saltet er masseret og kålen er kommet på glas, og står udenfor i x antal dage.
   Bedste hilsner
   Søren

  • Hej Michael
   Det er bedst med luft i glasset pga. overtryk. Jeg har prøvet, at det nærmest sprøjter ud når man åbner låget, eller det lækker uner processen.
   Hilsner
   Søren

 5. Hej. I mine unge dage tog vi tykmælk, sidde det i et klæde, og tog derefter to spiseskefuld af dryppet væske fra tykmælk en..det blev brugt som fermenteringen starteren..
  Behøves det ikke mere. Er det nok med saltet..mange hilsener Karin Ejlersdatter

   • Så vidt jeg ved, bliver c-vitaminindholdet væsentligt lavere, hvis man bruger en “starter” som fx tykmælk. Men hvis man får rigeligt c-vitamin har det jo ingen betydning. Men jeg kan forestille mig, at det kunne have en betydning for 150 år siden, hvor der ikke var adgang til så meget frugt og grønt om vinteren.

 6. Tak for opskriften Søren.Jeg har også kommet gulerødder sammen med hvidkålen,så er meget spændt på resultatet,kommer tilbage om et par uger.
  Hilsen Kirsten

 7. Jeg ville aldrig bruge Atamon i forbindelse med fermentering. Udover at det er noget skidt i sig selv fra den mørkeste tid i madlavningens historie, så er det jo direkte modproduktivt når man fermenterer! Kan til nød forstå det ved syltning. Man tilsætter netop den relativt store saltmængde for at skabe et miljø som kun mælkesyrebakterier kan overleve.

 8. Jeg har to gange lavet surkålen efter din opskrift. Jeg oplever at der efter ca 5-7 dage kommer skimmel/mug på det øverste lag. Jeg har skyllet glas med atamon.
  Gør jeg noget forkert eller er det normalt??

  • Hej Anna Grethe
   Det er desværre ikke normalt, at der kommer skimmel på det øverste lag.
   Måske sker der det, at alt kålen ikke er dækket af væden?
   Du kan også tage et helt stykke kål, som du placerer øverst og presser ned under væden. Det gør, at der ikke burde dannes skimmel.
   Jeg gør udover det med atamon, at jeg skolder glasset inden brug. Efter jeg har skrevet opskriften har jeg fundet ud af, at det ikke bør være nødevendigt, at bruge atamon, da surkålen skal fermenterer, og det kan atamonen hindrer.
   Jeg håber mit svar kan hjælpe dig, eller må du endelig skrive igen.
   Bedste hilsner
   Søren

 9. Man bruger jo ikke Atamon i noget med gastro. Skoldning, spiritus eller en tur i ovnen. Skulle man have så lidt (selv)tillid, at man betvivler, at eddike eller salt er tilstrækkeligt, så virker et par skiver peberrod antibakterielt.

  • Hej Anne-Marie
   Jeg kan godt forstå dit spørgsmål, og lige her er jeg selv i tvivl. Når jeg har skyllet et glas i lidt atamon, og brugt det til f.eks. sauerkraut har det ikke modvirket fermenteringen, så jeg tænker at peberrod ikke modvirker det, selv om jeg ikke har erfaring med det :-).
   Bedste hilsner
   Søren

 10. Jeg har brugt plastsien fra en sildebøtte, for at holde kålen nede, det virkede indtil vi spiste fra kålen og noget lå over vædsken.

 11. Et lille spørgsmål. Jeg har lavet en omgang surkål, som har stået og fermenteret i et par uger længere end opskriftwn sagde. Øverst havde jeg et helt stykke kål til at holde under væske. Da jeg fjernede så det fint ud og smager også ok, men det der undrede mig er, at det ikke længere lå i en masse væske.. Er det normalt?
  Mvh Helle

  • Hej Helle
   Det kan godt ske, at væden fordamper med tiden. Mine egne surkål som har været opbevaret i køleskabet over lang tid mister lidt af væden.
   Når et emne fermentere kommer der et tryk, hvor væden kan sive ud eller fordampe.
   Men det er godt at din surkål smager fint :-).
   Bedste hilsner og God Påske
   Søren

Skriv meget gerne en kommentar til opskriften eller bloggen

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>