ForsideSalaterSurkål eller Sauerkraut

Kommentarer

Surkål eller Sauerkraut — 19 kommentarer

 1. Tak for opskriften. Den vil jeg prøve. Køber ellers surkål på dåse, men der er jo mere sport i at lave den slags ting selv.

  Lige et spm.:

  Du skriver: “Stil glassene et lunt sted omkring 21 grader i 1 2 uger”

  Mener du i 12 uger, eller mener du 1-2 uger?

  Mvh, Preben Kristensen

  • Hej Preben
   Kan kun anbefale, at gøre det selv :-).
   Jeg mener 1 – 2 uger, får jeg også lige rettet til. Nogle anbefaler også 3 – 4 dage, men jeg synes ikke at min surkål endnu er klar efter 1½ uge.
   Bedste hilsner
   Søren

 2. Pingback: Kimchi Koreansk Kål |

 3. I punkt nr 12 skriver du “Hver dag åbnes låget for, at lade de overskydende komme ud.”

  Men overskydende hvad???

 4. Kan man også bruge rødkål og spidskål til sauerkraut, eller skal det absolut være hvidkål?

  Du skriver at der dannes mælkesyrebakterier i hvidkålen når man tilsætter fint salt 50 gram per kilo hvidkål, presser kålen ned i et glas med tæt låg.

  • Hej Ullrik
   Du kan godt bruge spidskål eller rødkål.
   Jeg har skrevet 20 g salt pr. 1 kilo kål. Eller du kan bruge formlen som også står i opskriften. Mælkesyrebakterierne dannes efter saltet er masseret og kålen er kommet på glas, og står udenfor i x antal dage.
   Bedste hilsner
   Søren

  • Hej Michael
   Det er bedst med luft i glasset pga. overtryk. Jeg har prøvet, at det nærmest sprøjter ud når man åbner låget, eller det lækker uner processen.
   Hilsner
   Søren

 5. Hej. I mine unge dage tog vi tykmælk, sidde det i et klæde, og tog derefter to spiseskefuld af dryppet væske fra tykmælk en..det blev brugt som fermenteringen starteren..
  Behøves det ikke mere. Er det nok med saltet..mange hilsener Karin Ejlersdatter

   • Så vidt jeg ved, bliver c-vitaminindholdet væsentligt lavere, hvis man bruger en “starter” som fx tykmælk. Men hvis man får rigeligt c-vitamin har det jo ingen betydning. Men jeg kan forestille mig, at det kunne have en betydning for 150 år siden, hvor der ikke var adgang til så meget frugt og grønt om vinteren.

 6. Tak for opskriften Søren.Jeg har også kommet gulerødder sammen med hvidkålen,så er meget spændt på resultatet,kommer tilbage om et par uger.
  Hilsen Kirsten

Skriv meget gerne en kommentar til opskriften eller bloggen