Sous Vide opskrifter
Sous videopskrifter
Sous Vide
Hvad er Sous Vide og hvordan sous vide tilbereder man? Her finder du hvilke sous vide temperatur forskellig slags mad skal tilbederedes på og hvor lang tid. Nedenunder er der er lang række perfekte sous vide opskrifter på både kød, fisk, fjerkræ, grøntsager og saucer.
Hvad er Sous Vide?
Sous vide er et vandbad, hvor maden som skal tilberedes er vakuumpakket og dernæst tilberedes i tempereret vandbad over længere tid. Maden kan være alt fra kød, fisk, fjerkræ, grøntsager, saucer og sågår desserter.
Sous Vide på fransk betyder under vakuum.
Hvad er fordelen ved Sous Vide?
Fordelen ved sous vide tilberedning er at maden vakuumpakkes og nænsomt tilberedes så man får den helt korrekte kernetemperatur. Sous Vide tilberedninger er en perfekt måde at styre temperaturen og tilberedningstiden på, uden nogen udsving som ved eksempelvis stegning.
Maden tilberedes ligeledes ensartet. Når man eksempelvis steger en tyk bøf eller steg bliver overfladen hårdt brunet mens kernen først senere får den korrekte temperatur. Ved Sous Vide tilberedning sikrer man derfor at stegen får en ensartet temperatur. Derfor får man altid en perfekt rosa tilberedt bøf eller culottesteg.
Sous Vide er ligeledes perfekt til kød med fibre, som skal have lang tid i ovnen, dette kan være spidsbryst, hvor man er helt sikker på at kødet er helt perfekt mørt.
Hvordan tilbederes maden i sous vide?
Emnet om det er kød eller andet vakuumpakkes og kommes i karet på en bestemt temperatur og tid.
Jo finere kødet er, dvs. jo færre fibre jo kortere tid.
Dette gælder ligeledes grøntsager, hvor rodfrugter skal have længere tid sammenlignet med asparges.
Når maden er færdigtilberedt i sous viden kan man god slukke maskinen eller lade det ligge 30 – 45 minutter såfremt man venter på sine gæster.
Kød som skal have stegeflade brunes eller grilles efterfølgende, hvilket ikke gør noget ved kødets kernetemperatur.
Kan man sous vide alt?
Jeg anbefaler at man undlader sous vide tilberede kød som wagyu pga. dets fedtmarmorering, da dette under sous vide tilberedningen vil smelte.
Steaks som ribeye, entrecotes og mørbrad vil jeg personligt ligeledes undlade at sous vide tilberede pga. dets fine struktur og ofte en flot fedtmarmorering.
Hvilke Sous Vide udstyr skal man bruge?
For år tilbage var sous vide kun noget et professionelt køkken brugte, da udstyret var utrolig dyrt.
I dag har utrolig mange hjemme køkkener deres eget sous vide udstyr og vakuumpakker.
Der findes i dag forskellige sous vide stave som sættes fast på en stor gryde eller et kar.
Desuden kan man købe sous vide vandbad, som er en beholder med sous vide funktionen.
Fordele og ulemper?
Fordelen med sous vide stav er, at de kan bruges i langt de fleste små og store kar og fylder ikke alverden.
Ulempen ved sous vide vandbad er at de kræver plads og de primært har begrænset plads, såfremt det ikke er en professionel udgave.
Nedenstående finder du en masse spændende og lækre sous vide opskrifter.
Udvalgte Sous vide opskrifter
Kalveculotte Sous Vide
Sådan tilbereder du den perfekte rosa og møreste kalveculotte sous vide, med den rigtige tid og temperatur. Vil du sikrer dig at din kalveculotte er mør, saftig og har den rigtige rosa eller rødlige farve? Bør du prøve at tilberede den i en sous vide. Samtidig skal du...
Chuck Flap – Udskæring med ekstrem intens smag
Chuck flap udskæring stammer fra dyrets nakke og har en utrolig skøn marmorering. Kødet kan tilbederes på flere måder, som er langtidstilberedt også kaldet low and slow i ovnen eller på en grill. Man kan ligeledes lave chuck flap sous vide metoden, hvorefter den...
Confiterede Andelår Sous Vide
Confiterede andelår Sous Vide er en nem måde, at lave sine egne lækre andelår på som smager lige så godt som dem fra dåse. Hvis man kender og er vild med confiterede andelår kan man utrolig nemt selv tilberede dem i en sous vide, og dernæst sautere dem på panden eller...
Flat Iron Steak- Fra Top Blade Udskæring
Flat Iron Steak eller flap meat fra Top Blade er et fantastisk smagfuldt stykke kød, der kan skæres ud til to steaks. Det er noget af møreste kød efter mørbraden men med langt mere lækker smag. Den ukendte udskæring Top Blade stammer fra skulderen på kvæget, som...
Koteletter Sous Vide
Koteletter Sous Vide er en perfekt måde at få de saftigste, møreste og bedste svinekoteletter på. Læs om sous vide tider og temperaturer for de forskellige typer koteletter. Vil man være sikker på at få en saftig kotelet som nakkekotelet eller skaftkotelet vil det...
Teres Major med Trøffelsauce
Hvad er Teres Major for en udskæring, og hvorfor er det bedre end mørbraden? Ved en tilfældighed faldt jeg over udskæringen Teres Major også kaldet Shoulder Tender, da jeg skulle afholde en private dining for en kunde. Teres Major er en amerikansk eller australsk...
Beef Short Ribs
Beef short ribs er noget af det bedste stykke oksekød man kan smide på grillen. Især når kødet stammer fra racen Wagyu, hvor kødet har langt mere fedt marmorering, som giver en utrolig god smag. I USA har jeg smagt beef short ribs et par gange, og det glemmer man...
Asparges Sous Vide
Store hvide asparges tilberedt i sous viden gør asparges utrolig lækre og møre. De får det helt rette al dente bid, og smager også utrolig godt. Det tager ikke mere end 35 minutter, at tilberede dem i sous viden. Måske tænker du, at det ikke kan betale sig når det kun...
Béarnaise Sauce Sous Vide
Sådan tilbereder man en béarnaise sauce der ikke skiller? Bearnaise sauce sous vide metoden gør at saucen aldrig skiller. I sous viden selvfølgelig. Jeg kan godt huske, hvordan en béarnaise sauce lige pludselig skiller når man først tror, at den er færdig om lidt, og...
Pulled Pork Sous Vide
Pulled pork tilberedt i sous viden giver en meget lækker og perfekt pulled pork. Pulled pork er en skøn og lækker spise, selv om vi ind i mellem har fået rigelig af den. En god pulled pork kan sagtens strække sig over et par dage, og kan i det fleste tilfælde passe...