og

Rødgrød Med Fløde

af | 30. jun 2017 | Desserter, Opskrifter, Sommer

Rødgrød med fløde er en af de skønne danske klassiske desserter, som er indbegrebet af den danske sommer.

Rødgrød behøves ikke nødvendigvis, at være tilberedt udelukkende af jordbær, men kan bestå af mange forskellige bær. I denne udgave har jeg blandet jordbær med rabarber og tilsat lidt revet tonka bønne for, at give grøden en aromatisk smag.

Der er noget helt særligt i at spise denne klassiske danske dessert af bær. Personligt synes jeg, at fløden hører til grøden med bær. Grunden er sammensætningen af fløde og rødgrød, der passer utrolig godt sammen. Man kan godt vælge en fløde med lavere fedt procent en piskefløde.

Nem opskrift på rødgrød

Opskriften på gammeldags rødgrød med fløde er utrolig nem at lave. Du kan vælge at bruge friske bær og rabarber, som skylles og skæres i mindre stykker inden de koges. Du kan også vælge en nemmere løsning, hvor du bruger frosne bær, som ikke skal skylles inden brug.

Selve tilberedningen af bærerne er virkelig nem, da de kun skal koges med sukker i og simrer indtil bærerne falder sammen. Jeg elsker når der er stadig er bid i grøden, så den ikke er helt glat. Men det er min version af denne opskrift.

Du kan også prøve en af disse opskrifter: Koldskål den hjemmelavede // Rabarberis

Rødgrød med fløde

Rødgrød Med Fløde

Rødgrød med fløde er en dansk dessert klassiker, som smager fantastisk.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Dessert
Køkken: Dessert
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 35 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 250 g. rabarber
  • 250 g. jordbær
  • 1 dl. vand
  • 125 g. rørsukker
  • ¼ god vaniljestang
  • ¼ stk. tonkabønne kan udelades, og kan købes på nettet
  • 1 cl. Appelsin rom eller anden mørk rom
  • 2 spsk. kartoffelmel
  • Lidt koldt vand

Sådan gør du

  • Vask og rens rabarber og jordbær.
  • Skær vaniljestangen på langs og skrab kornene af med en kniv.
  • Hæld 1 spsk. rørsukker på et skærebræt og kom vaniljekornene i, hvor de ”moses” sammen med rørsukkeret. Dette er for, at løsne kornene.
  • Rabarberne skæres i små stykker, som kommes i en gryde sammen med rørsukker, vaniljesukker og vand.
  • Kog det langsomt op og lad det simre i ca. 10 – 15 minutter.
  • Jordbærerne halveres på langs, og kommes i gryden sammen med rommen og lidt revet tongabønne, hvor de simrer med i yderligere 10 minutter. Der må gerne være lidt bid i dem.
  • Når det er simret til grød tages gryden af varmen.
  • Bland kartoffelmelet med lidt vand.
  • Når kartoffeljævningen kommes i må grøden ikke koge, da den ellers bliver som tapetklister. Den skal være lige under kogepunktet. Er den for kold, klumper den.
  • Rør jævningen i lidt ad gangen, indtil den har den rette konsistens.
  • Server den enten lun eller kold, med fløde eller creme fraiche til, og revet 70 – 80 % chokolade til.
  • Du kan også tage et par hele jordbær, som skæres i tynde skiver og placeres ovenpå grøden ved servering.

Noter

Ønsker du en større portion fordobles ingredienserne. En rødgrød kan holdes sig i køleskabet i en lille uges tid.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Rødgrød må betegnes som en af vores nationalretter, der stammer tilbage fra 1900 tallet, hvor jordbær var blevet forædlet og mælken kunne købes i rigelige mængder. Desuden faldt prisen på sukker, så flere havde råd til, at købe det.
Hvem elsker ikke, at bede en stakkels ikke dansktalende person om, at sige ”Rødgrød med Fløde”!

Rabarber i rødgrød med fløde

Nok om historiefortælling, og tilbage til selve retten. Du behøves ikke, at følge min ingrediens liste, og kan bruge de bær du ønsker. Du kan godt bruge noget af fremgangsmåden, men spring rabarberdelen over, da de skal have lidt længere end jordbær. Ellers mærk dig frem når bærerne står og småsimrer.
Jeg valgte efterfølgende, at køle grøden ned, og kan se nu se, at stadig er god efter 1 uge i køleskabet.

Jordbær til rødgrød

Opskrift på rødgrød

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

4 Kommentarer

  1. Nielsen

    rødgrød?? nå, det er da jordbærgrød. Min Bedstefar var expert i rigtig rødgrød, solbær koges godt møre hvorefter man sier den i finmasket si, smages til med sukker varmes op, gryden væk fra varmen og jævnes med KARTOFFELMEL, nu skal gryden lige kysse varmen igen, hældes i skål og afkøles. Hvorfor man varmer op efter grøden er jævnet? jamen det er da for di at grøden skal være “lang”

    Svar
    • Søren

      Hej Nielsen
      Mon ikke der er mange variationer af “Rødgrød”? Lyder også rigtig godt med solbær :-).
      Bedste sommerhilsner
      Søren

      Svar
  2. Karina

    God opskrift men jeg kan nu også bedst lide rødgrød hvor bærerne er kogt helt ud.

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Karina
      Tak, og ja der er vi forskellige. Men det smager nu altid godt :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!