Grillet Laks

af | 28. aug 2020 | BBQ/Grill, Fisk og Skaldyr, Hovedretter, Opskrifter

 

Grillet laks er en af vores yndlingsmetoder at tilberede laks på, da grillet laks er en af de absolut bedste og nemmeste måder få perfekt laks på. Skindet bliver utrolig skønt og med masser af dejlig knasende smag.
Prøver man denne måde at grille laks på som jeg beskriver sætter den sig ikke fast på grillristen, og river hverken skindet eller kødet i stykker når den skal vendes.

Når man griller et stykke laksefilet med skindet på, på en grill kan man følge med i tilberedningsprocessen, da kødet langsomt tilberedes fra skindet og op. Lige inden laksen er færdig vendes den og får omkring 30 sekunder med kødsiden ned af.
Grunden er, at laksen ikke skal have mere tilberedning for at blive super lækker.
Man kan ved grillen godt lægge låget på, hvor laksen derved skal have kortere tid, da den ligeledes får varmen fra toppen, som i en ovn.
Den anden metode er at undlade at lægge på låg på grillen og holde øje med tilberedningsprocessen undervejs.

Uanset om man bruger låget på grillen eller ikke er metoden super nem at gå til, og laksen er tilberedt indenfor omkring 12 – 18 minutter, hvor den bliver perfekt, hvis man følger mine råd i opskriften.
Jeg har valgt i dette indlæg kun at beskrive hvordan man griller laksen, og ikke andet.
Men man finder undervejs flere gode links til forskelligt tilbehør man kan bruge.

 

 

Laks kan være lidt svær at grille, da den som sagt hurtig får for meget og derved bliver tør og kedelig at spise. Eller skindet eller kødet sætter sig fast på grillristen, når den skal vendes eller af grillen. Det samme kan ske, hvis kan steger et stykke laks på panden.
Et perfekt tilberedt stykke laks må ikke blive tør, men skal være varm indvendig, hvor man stadig kan se kødets lameller og den rødlige farve.
Bliver kødet først hvidlig er den overtilberedt.

Ved det perfekte stykke grillet laks skal man kun bruge to ingredienser og to slags udstyr, mere skal der ikke til.
Ingredienserne udover laks er salt og smagsneutral olie som solsikkeolie. Udstyret er selvfølgelig en grill, og en kødnål.

Hvordan finder man ud af om laksefileten er færdig?
Man bruger kødnålen som stikkes ned i det tykkeste sted i 15 sekunder, hvorefter den sættes på læben.
Er kødnålen varm er laksen færdig, er kødnålen kold eller lun skal laksen af mere, og brænder man læben er den overtilberedt.
Det er en god ide, at tjekke et par gange undervejs.

Skal jeg salte min laks inden den skal tilberedes?
Ja, salt altid laks eller andet fisk. Både for at trække det overskydende væde ud af den og gøre den mere fast.
Man kan eventuelt tørre det overskydende salt af inden den grilles.

 

Grillet Laks Nem og dejlig opskrift på grillet laks

Grillet laks er en af vores yndlingsmetoder at tilberede laks på, da grillet laks er en af de absolut bedste og nemmeste måder få perfekt laks på. Skindet bliver utrolig skønt og med masser af dejlig knasende smag.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Fisk, Grill, Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 18 minutter
Hviletid med salt: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 23 minutter
Antal: 2
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 2 stk. laksefileter af 150 g
  • 1 tsk. fint salt salt
  • Neutral olie
  • Evt. en citron

Udstyr

Sådan gør du

  • Lad skindet side på laksefileterne, da det både er nemmere at grille dem og det samtidig giver en god smag til laksen.
  • Tjek laksefileter for ben ved at stryge kødet med håndfladen. Fjern benene med en lille tang ved at rykke dem ud af kødet.
  • 2 timer inden tilberedning drysses kødet med fint salt.
  • 30 minutter inden tilberedning tages laksefileterne ud af køleskabet at de får en jævn temperatur inden de grilles.
  • Tænd for grillen og lad den stå indtil den er på meget høj varme.
  • Inden de tilberedes, smøres skindet og grillristen med den neutrale olie, hvilket er med til at skindet ikke sætter sig fast.
  • Grillens høje temperatur er ligeledes med til at fisken ikke sætter sig fast på grillristen.
  • Placer laksefileterne på risten over indirekte varme med skindsiden nedad.
  • Lad dem grille i omkring 12 - 18 minutter afhængig af tykkelsen på dem.
  • Når de har fået omkring 8 – 12 minutter stikker man en kødnål ned i det tykkeste sted på laksefileten, hvorefter man placere kødnålens spids på læben.
  • Er den varm, ikke brændende, er laksen færdig. Er den lun, mangler den måske kun et par minutter mere.
  • Tag laksefileterne af grillen.
  • Del citronen i to og smid begge på grillen med kødsiden ned ad i 5 minutter.

Noter

Server laksefileterne med skindet på da dette giver en skøn sprød smag til den lækre laks.
Pres lidt citronsaft over laksefileterne.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Når jeg griller et stykke laks smøre jeg den eksempelvis med Pesto på kødsiden og kan ligeledes drysse lidt rasp ovenpå. Den får en ekstra skøn smag og med lidt knas fra raspen.

Man kan ligeledes servere en Tapenade eller Salsa Verde til som sauce, hvilket passer perfekt til grillet laks.

Hvad kan man ellers servere?
Vi laver eksempelvis små Squashpakker eller en skøn grøntsags Ratatouille eller Hokkaido Fritter eller Hjemmelavet Pasta.
Server det man selv har lyst til.

 

Drys laksefileteren med fint salt omkring 2 timer inden tilberedning.

 

Smør både skindsiden og grillristen med neutral olie.

 

Placer laksefileterne med skindsiden ned på en meget varm grill.

 

Brug en kødnål til at tjekke om de er færdige.

 

Lige inden de er færdige vendes de meget kort med skindsiden ned af.

 

Når laksefileterne er tilberedt tages de af grille.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!