Varme Hveder
Luftige varme hveder der dufter af lækker kardemomme er en skøn tradition man spiser aftenen inden Store Bededag.
Skønne varme hveder er en af vores helt gamle traditioner, hvor man spiser disse dejlige luftige hvedeknopper aftenen inden helligdagen Store Bededag som altid er den 4. søndag efter påsken.
Opskriften på mine varme hveder er bagt af en blød dej med kardemomme i, som giver dem denne traditionelle og herlige duft og smag der karakteriserer hvedeknopper. Ønsker man en lidt mere rustik hvede kan man fremfor almindeligt hvedemel bruge ølandshvede til hvederne.
Jeg har bagt disse hveder på en meget traditionel måde, uden at de er koldt hævede i et halvt døgn, eller bagt med surdej.
Man skal være lidt obs på, at der muligvis skal bruges lidt mere mel når man først går i gang med at ælte dejen, som ikke må blive for hård, men elastisk og en anelse fugtig.
Prøv også dette bagværk: Fastelavnsboller af vandbakkelser // Rabarbertærte
Hvad spiser man til hveder?
Jeg er opvokset med, at vi fik lune hveder aftenen inden Store Bededag hvor mine forældre havde købt noget rigtig skønt slagter pålæg eller hjemmelavet Rullepølse og Leverpostej som vi spiste til de varme hveder. En tradition jeg har holdt delvis fast i i dag, og er samtidig begyndt at bage mine egne hvedeknopper. Der er nærmest ikke noget bedre end når huset fyldes at den skønneste duft af hvedernes kardemomme duft.
Varme hveder mætter ikke så meget igen, så i dag får vi et par stykker sidst på eftermiddagen dagen inden St. Bededag, og en let aftensmad. Jeg husker som teenager, at jeg ikke blev spor mæt af godt nok nogle meget lækre og luftige hveder.
Varme Hveder Lækker opskrift på hjemmebagte hvedeknopper
Luftige varme hveder der dufter af lækker kardemomme er en skøn tradition man spiser aftenen inden Store Bededag. Hjemmebagte hveder er utrolig skønne at bage.
Print
Gem på Pinterest
Bedøm
Ret: Opskrift, Bagværk, Brunch, Frokost
Køkken: Dansk
Antal: 12 Stk
Ingredients
- 25 g. gær
- 3 dl. sødmælk
- 2 stk. æg
- 650 g hvedemel eller ølands hvedemel
- 55 g. sukker
- 2 tsk. kardemomme
- 1 tsk. salt
- 60 g. blødt smør
Instructions
- Varm mælken op så det er lunt.
- Rør gæren ud i mælken indtil det er opløst.
- Slå æggene ud i skålen som røres sammen med mælken.
- Hæld mel, sukker og kardemomme i skålen lidt af gangen sammen med sukkeret.
- Ælt det sammen i omkring 8 minutter. Tilsæt eventuelt mere mel til dejen er smidig, men ikke for fugtig.
- Skær smørret i mindre stykker og ælt det sammen med dejen indtil dejen slipper skålen.
- Lad dejen hvile i 25 minutter med et klæde over.
- Del dejen i omkring 12 stykker af omkring 100 g som formes til boller.
- Placer bollerne på en bageplade med lidt afstand mellem hinanden så de ikke rører hinanden.
- Lad bollerne hæve i omkring 1½ time eller indtil de har dobbelt størrelse.
- Bag bollerne ved 200 grader uden varmluft i omkring 15 – 20 minutter indtil de er gyldne og bunden er bagt.
- Tag dem ud af ovnen og når de er kølet lidt ned vendes de ud af formen.
Notes
Server lune hveder med smør eller noget rigtig godt slagter pålæg til.
Man kan når de er kølet helt fryse dem i mindre portioner.
Såfremt de begynder at blive lidt tørre kan man med fordel riste dem, hvilket kun gør dem langt bedre.
Såfremt de begynder at blive lidt tørre kan man med fordel riste dem, hvilket kun gør dem langt bedre.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!
Traditionen med varme hveder opstod for flere hundrede år siden, da Bededag var en bodsdag, hvor man ikke måtte arbejde.
Når kirkeklokkerne ringede natten til Store Bededag skulle alle faste og man måtte hverken arbejde, lege, rejse eller andet indtil gudstjenesten.
Grunden til det vi spiser varme hveder er at Bagerne skulle også holde fri og kunne derfor ikke bage brød natten til St. Bededag. Derfor begyndte de aftenen før at bage hvedeknopper som folk så kunne købe. Traditionen er fortsat helt op til vores dage, hvilket jeg synes er fantastisk.
Når dejen er æltet og hvilet i 20 minutter formes den til 12 boller som placeres i et fad og hæver i 1½ time inden de dages.
Dejen bliver næsten dobbelt størrelse når den hæver.
Lad de nybagte hveder køle lidt ned inden de vippes ud af formen og serveres.
Server enten hvederne hvor de hænger sammen eller del dem inden.
Server de varme hveder sammen med eksempelvis smør eller noget lækkert pålæg til.
Den lyder lægger,skal bage dem,
Hej Dorit
Jeg kan kun anbefale dem, og opskriften synes jeg er nem. :-).
God St. Bededag
Søren